BİLİNÇSİZ ÜRETİM ÇİÇEĞİ VURMASIN

Güncelleme Tarihi:

BİLİNÇSİZ ÜRETİM ÇİÇEĞİ VURMASIN
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 22, 2019 10:04

Türkiye’nin kesme çiçek üretiminin yüzde 85’inin sağlandığı Antalya’da, bilinçsizce artan kesme çiçek üretim alanları üreticiyi tedirgin ediyor.

Haberin Devamı

KESME ÇİÇEKTE FİYAT ENDİŞESİ
KESME çiçek üretiminin merkezi konumundaki Antalya’nın Altınova ilçesindeki plansız üretim tedirgin ediyor. Geçtiğimiz sezon havaların soğuk gitmesi nedeniyle ürün azlığından dolayı çiçekten para kazanan üreticinin ekim alanlarını plansızca artırdığını belirten Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi ve çiçek firması sahibi Selçuk Çelebi, “Geçtiğimiz dönem çiçek sezonunda güneşin 4 ay yok olması çiçeği açtırmadı. Üretimde yüzde 30 kayıp oluştu. Fakat fiyatlarda yüzde 30 artış olunca durum dengelendi. Kazanç sağlanınca üretici üretimi artırdı. Bilinçsiz bir üretim artışı var. Herkes çiçek serası kuruyor. Altınova’da yeni sezonda çiçek ekili alanlara 400 dönüm daha eklenecek. Bu da 50 milyon dal çiçek demek” dedi.
ÜRÜN FAZLALIĞI OLACAKTIR
Kış aylarında iklimin yumuşak geçmesi halinde ürünün fazla olacağını dile getiren Çelebi şöyle dedi:
“Son 2 yıldır üretici kimseye bağlanmadan istediği firmaya ürününü satıyor. İyi para da kazandılar. Bu nedenle şimdi daha çok üretmek istiyor. Fakat bu durumda da kontrolsüz bir üretim ortaya çıkıyor. Çiçekte de domatesin yaşadığı tehlike yaşanabilir. Domates fiyatları ürün az olunca yüksekti. Ürün artınca dibi gördü.”
İHRACAT 52 HAFTAYA ÇIKTI
Antalya’da üretimin mayıs ayında bittiğini sonrasında çiçek firmalarının üretimlerini Isparta’da sürdürdüklerini de aktaran Çelebi şöyle konuştu: “Antalya’da haziran ayının 25’inde dikimler başladı. Temmuz sonuna kadar sürecek. Diktiğimiz ürünler kasım ayında çıkacak. Bazı çiçek firmaları yaz aylarında iklim nedeniyle Isparta’da üretim yapıyor. Isparta’da ürünler normalde haziran sonunda alınıyordu. Biz Antalya’dan 3-5 firma bu yıl seraların modelini değiştirerek, kara dayanıklı seralar yaptık ve hasadı mayıs ayına çektik. Yani ürünü 52 hafta boyunca ihracat yapar boyuta getirdik. Geçen sene bunu 50 haftaya kadar çekebilmiştik. Bu büyük başarı” dedi.
YÜZDE 5 ARTIŞ OLACAK
ATB Başkanı Ali Çandır ise geçtiğimiz yıl iklimden dolayı üretimde bir miktar düşüş yaşandığını ve üreticilerin üretim alanlarını genişlettiğini açıkladı. Çandır, “Endişe edecek bir durum yok. Hava çok soğuk olunca geçen yıl fiyatlar arttı. Daha çok çiçek üreticisi üretim yapacak bu yıl. Toplamda üretim alanında yüzde 5 civarında bir artış tespit ettik. Bu da endişe edecek boyutta değil. Üretim artsa da satacak yerimiz var” diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME!