‘Adalet’in bu mu dünya?

DC Comics, ‘Justice League: Adalet Birliği’nde elindeki kahramanları topluca sahaya sürüyor. Film, dünyayı fethetmeye kararlı ‘şer’ güçlere karşı ‘dayanışma ruhu’yla hareket eden Batman, Wonder Woman, Aquaman, The Flash ve Cyborg’ün ortak mücadelelerini anlatıyor.

Haberin Devamı

‘Adalet’in bu mu dünya

“Önce tek tek alalım, sonra da toplu çekeriz”... Bir düğünde ya da herhangi bir davetteki fotoğrafçının bu ‘klasik’ isteği, uzun bir süredir DC Comics ya da Marvel’ın sinema politikalarındaki öncelikli reflekslerden birine dönüştü. İki taraf da ellerindeki ‘süper kahramanları’ önce solo, daha sonra da koro şeklinde sahaya sürüyorlar. Hem de birer aralıkla; önce kahramanlardan biri sahne alıyor, sonra hop ‘Hep birlikte’ sökün ediyorlar, sonra yeniden solo, ardından yine “Birimiz hepimiz için” şeklinde...

Bu haftanın büyük stüdyo işi yapımı ‘Justice League: Adalet Birliği’ de DC Comics’in ‘koro’ işlerinden biri. Bir anlamda ‘Batman v Superman: Adaletin Şafağı’nın devamı niteliğindeki yapım, tıpkı öncülü gibi Zack Snyder imzasını taşıyor. Önce kısaca öykü diyelim: Superman artık sizlere ömürdür. Böyle bir acının hüznü geride kalanları kaplamışken ‘Kripton’lunun yokluğunu fırsat bilen birtakım ‘şer odakları’ ortalığa çıkar. Bunların başında uzun süren sürgün hayatından dönen ve dünyayı fethetmeye kararlı, 2.5 metrelik dev savaşçı Steppenwolf gelmektedir. Böylesi bir güce karşı savaşmak için de bir dayanışma ruhu gerekir. Bu oluşumun başını iki eski dost, Batman ve Wonder Woman çeker; Aquaman, The Flash ve Cyborg gibi karakterler de bir nevi yedek kulübesinden gelerek maça damgasını vuran oyuncular gibi hareket eder. Ama ‘Dream Team’ tadındaki bu birlik bile mücadele esnasında, “Ah keşke Superman de aramızda olsaydı” duygusu içindedir.

Haberin Devamı

‘Adalet’in bu mu dünya

En yeni karakter Cyborg

Her birinin çizgi romanlarda boy göstermesi farklı zaman dilimlerinde olan bu kahramanların (Batman-1939, Wonder Woman 1942, Aquaman 1941, The Flash 1956) okur önüne birlikte çıkmalarının tarihi ise 1960’mış (Cyborg ise 1980 yapımı bir karakter; dolayısıyla onun takıma eklenmesi bu filmle gerçekleşmiş görünüyor).

Haberin Devamı

‘Adalet’in bu mu dünya
Aquaman - Jason Momoa

Zack Snyder, bence çizgi roman dünyalarında gezinen en sağlam yapım olan ‘Watchmen’in yönetmeni. Ben kendi adıma bu film kadar derinine, sağlam bir metne ve son derece başarılı çizilmiş karakterlere sahip olan bir çalışmaya halihazırda rastlamadım. Öte yandan aynı Snyder, görselliği ve atmosferi başarılı ama içerik olarak Nazizm’in de mirası üstlendiği ‘Üstün insan’ faşizmine sahip ‘300 Spartalı’nın da yönetmeni.

‘Adalet’in bu mu dünya
Wonder Woman - Gal Gadot

Bu bilgileri not düştükten sonra ‘Justice League’e baktığımızda son dönemde karşımıza gelen bütün ‘süper kahramanlı’ filmlerdeki formülün tekrarlandığını görüyoruz: Bir süredir ‘aport’ta bekleyen kötü bir karakter, fırsatını bulur ve ortaya çıkar. Eğer film tek bir kahramana sahipse o, yok çok sayıda kahramanlı bir yapının eseriyse de koro elemanları hep birlikte söz konusu kötüye karşı mücadeleye girişir. Burada da bu klişe formül geçerli; Steppenwolf bir anlamda “Ben tek, siz hepiniz” diyor.

Haberin Devamı

‘Adalet’in bu mu dünya
Flash - Ezra Miller

Hiç değilse gürültüsü az

Filmin giriş bölümü çok güzel, Norveçli şarkıcı Sigrid tarafından seslendirilen Cohen bestesi ‘Everybody Knows’ ve finalde de Gary Clark Jr.’ın söylediği Beatles klasiği ‘Come Together’ de filmin diğer güzellikleri. Snyder, konu hâkim bir rejiyle karşımıza gelirken bazı sahnelerde aksiyon ve sürükleyicilik gayet tatmin edici ama genel olarak ne Snyder’ın kariyeri ne de ‘Süper kahramanlar’ galerisi açısından vasatı aşmayan bir çalışma olmuş ‘Justice League: Adelet Birliği’.

Oyuncu kadrosuna gelince: Önceki çalışmalardan aşina olduğumuz Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot, Amy Adams, Jeremy Irons, Diane Lane, Connie Nielsen, J.K. Simmons gibi yüzlere bu kez Flash’te Ezra Miller, Aquaman’de Jason Momoa ve Cyborg’de Ray Fisher eklenmiş.

Haberin Devamı

Son olarak bu tür yapımlar belli bir yaş üzeri seyirci için aşırı gürültü kaynağı. ‘Adalet Birliği’nde ise ‘desibel’ ortalama düzeyde seyrediyor.

Justice League: Adalet Birliği (5 üzerinden 3 yıldız)
Yönetmen: Zack Snyder
Oyuncular: Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot, Ezra Miller, Jason Momoa, Ray Fisher, Amy Adams, Jeremy Irons, Diane Lane, Connie Nielsen, J.K. Simmons, Ciarán Hinds, Amber Heard
ABD yapımı

‘Adalet’in bu mu dünya

Fransız usulü ‘Kaçış sineması’...

“Hayat keşke upuzun bir Fransız filmi olsa da içinden hiç çıkmasak”... Amerikalılar ‘Kaçış sineması’ terimini tabii ki farklı anlamda kullanır ama benim için kimi Fransız yapımlarının haletiruhiyemdeki yansıması böyledir. Haftanın yenilerinden ‘İçimdeki Güneş’ (‘Un beau soleil interieur’) sonrası böylesi bir düşünceyle tekrar buluştum. Film, istediği huzurlu ilişkiyi, sığınacağı uygun limanı bir türlü bulamayan orta yaşlı bir kadının arayışlarını anlatıyor. Evli bankacı, sevgilisinden yeni ayrılmış bir tiyatro oyuncusu, eski kocası derken ressam Isabelle’ın hayatı daha da karmaşık bir hal alıyor. İneceği durağı bulduğunda da karşısına kültür farklılıkları ve bilinçaltı kodları çıkıyor.

Haberin Devamı

Fransız Claire Denis’yi biz daha çok müziklerini Tindersticks’in yaptığı, başrollerini de Vincent Gallo, Tricia Vessey ve Beatrice Dalle’ın paylaştığı ‘Her Güne Başka Bir Bela’yla tanıdık. Deneyimli yönetmen ‘İçimdeki Güneş’te Isabelle’in anlık mutluluklarını ve genel mutsuzluğunu gayet güzel, ince ve dengeli anlatmış. Öyküyü bağladığı final de zekice olmuş...

Başrolde Juliette Binoche’u izlememiz de ayrı bir mutluluk kaynağı. Fransız yıldız, üzerindeki hiç batmayan güneşiyle yer aldığı sahneleri parlatmayı sürdürüyor. Hâlâ çekici, güzel ve zarif...

Son olarak ‘İçimdeki Güneş’in belli bir yaşın, belli bir kuşağın filmi olduğu gibi bir not düşersem, daha hakkaniyetli olur kanısındayım. Sonra, belli bir yaş kuşağındaki seyirci filmi izleyip salondan çıktığında, “Bunun neresi güzel, neresi çekici, neresi kaçış?” demesin, itirazlarını kabul etmem!

İçimdeki Güneş (5 üzerinden 3,5 yıldız)
Yönetmen: Claire Denis
Oyuncular: Juliette Binoche, Xavier Beauvois, Philippe Katerine, Josiane Balasko, Sandrine Dumas, Gerard Depardieu, Valeria Bruni Tedeschi
Fransa yapımı

‘Adalet’in bu mu dünya

Bir İskandinav polisiyesi...

Kitapları bizde de çok tutulan Norveçli yazar Jo Nesbø’nun polisiye karakteri Harry Hole, ‘Kardan Adam’ (‘The Snowman’) adlı serüveniyle sinemaya ‘Merhaba’ diyor. Film, yer yer Amerikan kara polisiyenin dedektif prototipini İskandinavya’ya taşıyan Hole (mutlu aile tablosundan uzak, alkolik, öte yandan son derece zeki vs.) beyazperdedeki ilk ziyaretinde kurbanlarının yanına ‘kardan adam’ yapıp bırakan bir seri katilin peşine düşüyor. ‘Let the Right One In’ ve ‘Tinker Tailor Soldier Spy’ gibi filmleriyle hatırladığımız Tomas Alfredson’un imzasını taşıyan yapım belli bir noktaya kadar sürükleyici ve gönülçelen bir yapıda ilerliyor. Ayrıca Oslo ve Bergen gibi şehirler, filme fon olma konusunda gayet başarılı (!) bir sınav veriyor. Kar da öyküde önemli bir yan unsur. Lakin ‘Kardan Adam’, finale doğru etkileyiciliğini kaybediyor. Sanki Alfredson kurduğu dünyanın finalde hakkını tam olarak veremiyor gibi.

Hole’u Michael Fassbender’in canlandırdığı film, Charlotte Gainsbourg, Val Kilmer, Toby Jones, Cloe Sevigny gibi önemli isimlerle dolu bir kadroyu barındırıyor. J.K. Simmons’ın da Harvey Weinstein’vari bir tiplemeyle karşımıza geldiğini söyleyelim.

Son olarak ‘Kardan Adam’ı beklentimin üzerinde bulduğumu söylemeliyim.

Kardan Adam (5 üzerinden 2,5 yıldız)
Yönetmen: Tomas Alfredson
Oyuncular: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Jonas Karlsson, Charlotte Gainsbourg, Val Kilmer, Toby Jones, Cloe Sevigny, J.K. Simmons, James D’Arcy
İngiltere, ABD, İsveç ortak yapımı

‘Adalet’in bu mu dünya
Kutsal Geyiğin Ölümü

Diğer seçenekler

Haftanın öne çıkan yapımlarından ‘Kutsal Geyiğin Ölümü’ (‘The Killing of a Sacred Deer’) Yorgos Lanthimos imzasını taşıyor. Oyuncular Colin Farrell, Nicole Kidman, Barry Keoghan ve Alicia Silverstone. ‘Ayaz’ı ise Dersu Yavuz Altun yönetmiş, filmin kadrosunda Deniz Telek, Özlem Aktaş, Çağlar Tüfekçi ve Umut Keleş gibi isimler yer alıyor. ‘Bizim Küçük Günahlarımız’da ise başrolleri Oğuzcan Ulu, Bahar Dokur, Savaş Özkul ve Sumru Topuz paylaşmış, yönetmen Mehmet Kütük. Burak Aksak imzalı ‘Sen Kiminle Dans Ediyorsun?’da Binnur Kaya, Demet Özdemir, Uraz Kaygılaroğlu ve Okan Çabalar rol alıyor. Haftanın animasyon seçeneği ise Richard Claus ve Karsten Kiilerich ikilisinin imzalarını taşıyan ‘Küçük Vampir’ (‘The Little Vampire’) ‘Seni Gidi’yi ise Sibel Tunç yönetmiş, oyuncular Ahmet Kayakesen, Serdar Sezgin, İlay Erkök ve Arzu Oruç. Haftanın bir başka seçeneği ise Burçak Üzen imzalı ‘Beginner’. Filmin kadrosunda Güven Kıraç, Birsen Dürülü, Ali Uyandıran ve Bülent Çolak gibi isimler yer alıyor.

Yazarın Tüm Yazıları