MÜZİKTE ‘ÜÇÜNCÜ YENİ’ KADINLARI

İnternet; bir yandan müziği özgürleştirirken bir yandan da sevdikleri sound’ların ya da kendi şarkılarının peşine düşen genç kadın müzisyenlerin sayısını artırdı. ‘Yeni dalga’nın yükselişiyle hayatımıza giren Gaye Su Akyol, Kalben, Sena Şener, Nilipek., Lara Di Lara gibi isimlerin ardından Gökçe Kılınçer, Ah! Kozmos, Ezgi Aktan, Lora Deniz derken sırada ‘üçüncü yeni’ler var. Şimdi dikkat çeken bu hanımlardan bazılarıyla tanışma zamanı...TOLGA AKYILDIZtakyildiz@hurriyet.com.tr

Haberin Devamı

MELİKE ŞAHİN
MÜZİKTE ‘ÜÇÜNCÜ YENİ’ KADINLARI
Şarkılarının büyük potansiyeli var ancak henüz tam keşfedilemedin mi acaba?
Dertlendiğim bir konu değil. Dinleyicilerim nedense bunu benden daha çok düşünüyor. Kimi daha çok insana ulaşmamı, kimi gizli kalmamı kimi de popülaritenin beni bozacağını düşünüyor. Çoğunlukla keşfetmekte geç kaldıklarına üzülüyorlar. İyi işin er ya da geç alıcısına ulaşacağından eminim; içim çok rahat.
Cover yapsan işin daha kolay mı olurdu?
Cover'lara eğilsem elbette daha kolay olurdu. Ama ben kendi şarkılarımla dokunmak istiyorum onlara. Müzik üretmek de paylaşmak da eskiye kıyasla kolay. Mesai ayırmak lazım yeni seslere. Dijital müzik platformları kolaylık sağlıyor ama bir yandan müzik dinleme pratiğimizi değiştiriyorlar.
Cover demişken; Kamuran Kolçak ve Melik Şah diye iki sahne personası daha vardı sende değil mi?
O projelerde sevdiğim şarkıları söyleyerek şarkıcılığımı geliştirmeyi ve şarkı yazarlık matematiklerini ele almayı hedefledim. Şu sıralar dümdüzüm ve Melike Şahin olarak akıyorum.
Boğaziçi Üniversitesi yıllarında klasik müzik korosundaydın; derken Babazula ile kesişti yolun…
Baba Zula benim okulumdu. Sahnede nasıl durulur, mikrofon nasıl kullanılır, turne hayatı, dinleyicinin nabzı; onlarla öğrendim. Birlikte dünyayı dolaştık, Solo kariyerim öncesi büyük bir şans oldu.
‘Djam’ filminin soundtrack’inde yer alışın ve Cannes Film Festivali performansı nasıl gerçekleşti?
Yönetmen Tony Gatlif’le filmin İstanbul çekimleri için geldiğinde tanıştık. Soundtrack'te üç şarkı seslendirdim. Sonra da filmin dünya prömiyeri için Cannes Film Festivali'ne gittik ve gösterimden önce bir konser verdik. Son olarak ‘Sevmek Suçsa Suçluyum'un klibini çekti Gatlif.
‘Merhem’ adlı ilk albümün çıktığında hangi acılarımızı dindirecek?
Ben yaralarıma şarkı yazıp söyleyerek merhem buldum. ’Merhem’ bambaşka kapılar açacak. Acının içinden geçerek bir yol bulacağız. Bir süre bekleyeceksiniz ama değecek.
Mutlaka Dinleyin: Tutuşmuş Beraber, Deli Kan, Beni Yalnız Koma, Sevmek Suçsa Suçluyum, Bi Fırlatsam, Arapina.

Haberin Devamı

MELEK MOSSO
MÜZİKTE ‘ÜÇÜNCÜ YENİ’ KADINLARI

İddialı mısın şarkıcı olarak? Kendini doğru ifade edememek ya da hak ettiğini almamaktan korktuğun oluyor mu?
Kendimce iddialıyım, en azından çok çalışkanım. Müzik konusunda kendimi sürekli geliştirmeye çalışıyorum. Yanlış anlaşılmaktan hepimiz korkuyoruz. Sosyal medyada çok çabuk infaz edilebiliyorlar.
‘Çukur’ dizisi için No. 1’le yaptığınız ‘Hiç Işık Yok’ seni geniş kitlelere ulaştırdı. Cover’ların da çok seviliyor. Kendi şarkılarınla aynı etkiyi yaratabileceğine inanıyor musun?
Albümün şarkıları yaşanmışlıklar üzerinden yazıldılar. O yüzden cevabım evet. Albüm çıktığında hep birlikte göreceğiz.
Yeni dalga müzisyenler ve yükselişleri hakkında ne düşünüyorsun? Internet bu işin geleceğinde ne kadar etkili olacak sence?
Üçüncü Yeni diye adlandırılan müzisyenlerin yükselişi beni çok mutlu ediyor. Kendi imkanlarıyla albüm yapıyorlar, klip çekiyorlar. Bu durumun bir gün büyük şirketleri öldüreceğini düşünüyorum. Her şey daha organik ve el yapımı şekilde ilerliyor; sınırlar kalkıyor, herkes inandığı müziği yapıyor, yapacak.
Türkiye’de kadın müzisyenler arasında kendini yakın hissettiğin kimler var?
Candan Erçetin’e çok yakın hissediyorum. Ayten Alpman’ı çok severim; kendisiyle aynı ses ailesinden geliyoruz. Sonra Özlem Tekin ve tabii ki Yıldiz Tilbe, Nazan Öncel, Ayşegül Aldinç.
Önümüzdeki günlerde Melek Mosso cephesinde ne gibi gelişmeler olacak?
Çok küçük yaşlardan beri sahne insanıyım diyebilirim. Benim için en önemli şey performans. Sahnede bir kurgu yaratıyoruz. Birtakım şeylere dikkat çekmeye çalışıyorum. Dekor için planlarım var. Daha yoğun etkileşim için kafa yoruyorum. Bunlar şimdilik sürpriz.
Mutlaka Dinleyin: Hiç Işık Yok, Gölgen Yeter, Arzular Arsız, Ben Varım, Dilek Taşı, Yalnız Gece, Bana Yalan Söylediler.

Haberin Devamı

NOVA NORDA (Ecem Böke)
MÜZİKTE ‘ÜÇÜNCÜ YENİ’ KADINLARI
Kurumsal hayatı 27 yaşında müzik için mi bıraktın?
Kurumsal hayatın konforlu dünyasının içinde hayaller kurup harekete geçmekte zorlanan biriydim. Müziği çok seviyordum ama her şeyi bırakma cesaretim yoktu. İşten çıkar çıkmaz eve gidip soluğu piyanomun başında alıyordum; derken bir şeylerin yanlış olduğuna emin oldum.
Aradığını buldun mu müzikte?
Peri masalı olmadı benim için. Tersine, kurumsal hayatın konforuna zıt ve belirsizliklerle dolu bir dünyaya adım atmış oldum. Ne zaman ki parçalarım dinlenir oldu; sis bulutları dağılmaya başladı.
Yıllardır sakladığın şarkılar gün ışığına çıktı artık. Müziğini ‘alternatif’ olarak görüyor musun? Ticari hedeflerin var mı?
Müziğimi Türkiye anaakımı için ‘iyi bir alternatif’ olarak görüyorum. 6 yaşındaki kız kardeşimin de, arkadaşımın anneannesinin de ezbere söylediğini gördükçe anaakımda yer bulacağıma inancım artıyor.
Neredeyse aylık periyotta güçlü tekliler yayımlıyorsun. Ve halen büyük bir müzik şirketi ile çalışmıyorsun. Bundan sonraki adımın ne olacak?
Buraya gelirken ne bir plak şirketinin desteğine ihtiyacımız oldu, ne de birinin elimizden tutmasına. Bununla gerçekten gurur duyuyorum. Zaman ne gösterir bilmem ama her şey iyi gidiyor, git gide büyüyoruz; bozulmadan devam ettikçe güzelleşiyoruz.
Yaşasın internet diyor musun?
İnternetin görkemli bir gücü var. On yılların tekel düzeni çöküyor. Ama başarı için bunlar yetmez. Ancak şarkın iyiyse internetin sonsuzluğundan sıyrılabiliyorsun. Yaptıkça paylaşıyorum şarkılarımı ve şimdilik albüm yapma niyetim yok. 5 şarkım yolda.
Ne zaman izleyeceğiz seni?
Bu akşam Zeytinli Rock Fest’teyim; Cuma, İstanbul Kadıköy Sahne’de... Eylül’de dans etmek isteyenler sosyal medya hesaplarımı takip etsin.

Haberin Devamı

Mutlaka Dinleyin: Dinozorlar, Çıktım Bi Yola, Boşver!, Varım

GLASXS (Melis Uslu)
MÜZİKTE ‘ÜÇÜNCÜ YENİ’ KADINLARI
• Londra’da yaşayan bir indie elektronika müzisyeniyim. Türkiye’de yayımlanan albümüm Mavi Toz Ormanda’yı mümkün olduğunca çok kişiye ulaştırmak istiyorum. Gelen tepkiler beni çok mutlu ediyor. Onlara “Gelsenize su çok güzel“ demek istiyorum.
• Doğadan ilham alıyorum. Ama müzik yapma şeklim analog değil. Hem bilgisayar hem de ses mühendisiyim. Kablolar, donanımlar, monitörler içinde müzik yapıyorum.. Böyle bir tezat var ortada: Hem sonsuz ormanlar, hem robotlar… Dünyayı terk etmekten söz ediyorsan roketlerden de söz etmek zorundasın bence.
• Yemen Türküsü yorumum Söz dizisinde kullanılınca çok beğenildi. Doğrusu bu kadar ilgiyi ben de beklemiyordum.
• Yaptığım ilk cover’lardan biri de Mehmet Güreli’nin Kimse Bilmez’iydi. Bir şarkıyı çok seviyorsam söylemeden duramıyorum. Bir şarkı nasıl bu kadar güzel olabilir… Albüm öncesi yorumum Soundcloud’da yüz binlerce kez dinlendi, gurur duydum.
• Bas gitarist İnanç Yılmaz ve zaman zaman maNga’nın bateristi Özgür Can Öney’le çalıyoruz. Tam bir grup kafasına geçmek nasıl olur bilemiyorum. İnsanlar o kadar cinsiyetçi ki her şeyi tek başıma yaptığıma inanmak istemiyorlar. Kimbilir belki bir gün Michael Jacksonxs diye bir gruba dönüşürüz. Belki yan projeler olur.
• Kendi müziğini yapma adına beni heyecanlandıran çok müzisyen var; Mesela Ceylan Ertem, Aylin Aslım, Yasemin Mori’nin ilk albümlerini dinlediğimde, demek ki mümkün demiştim.
• Tarkan’la, Burak Kut’la büyüdüm. O şarkıların, o albümlerin altyapılarında öyle cevherler varmış ki, nasıl etkilendiğimi şimdi şimdi fark ediyorum. Hatta bazen bir Oscar and the Wolf şarkısı dinliyoruz mesela, “Aaa Tarkan synth’leri geldi,” diyoruz bir yerinde.
• Internette trendler ve şans faktörü önemli. Şarkınızın videosunu doğru zamanda koyuyorsunuz, doğru kişi izliyor, doğru yerde paylaşıyor, bir anda sıçrıyor oradan iş. Ama bir gündem değişikliği nedeniyle işiniz güme de gidebiliyor. Ama her şeyi kökten değiştirdi internet, orası kesin.
• Kimse Bilmez’in video’su yolda. Onun dışında iki cover ve yeni şarkılar gelecek. Yerimde duramıyorum.

Haberin Devamı

Mutlaka Dinleyin: Yemen Türküsü, Kimse Bilmez, Başka Bir Dünya Yok

SİMGE PINAR
MÜZİKTE ‘ÜÇÜNCÜ YENİ’ KADINLARI
• Uzun yıllar boyu şarkılar yazdım ama kimseyle paylaşmadım. Derken mor ve ötesi’den Harun Tekin’in Gümüşlük Akademisi’nde düzenlediği Şarkı Yazma Atölyesi’ne katıldım. Çocukluk kahramanlarımdan birine şarkılarımı dinletmek çok zordu. Sonunda dün yayımlanan ‘Sangria’ şarkımı dinledi ve ‘Bence müzik yapmalısın’ dedi. Ardından birlikte albüm yapma fikri ortaya çıktı. Harun Tekin prodüktörüm olacaktı. Buna inanamıyordum. Ama O beni hep cesaretlendiriyordu. Umarım ben de bir gün bir müzisyenin elinden tutup hayallerini gerçekleştirmesine yardım edebilirim.
• Şarkı yazmayı çok seviyorum, bundan sonrası için planım daha çok yazmak ve üretmek. Kendimi öncelikli olarak bir şarkı yazarı olarak görüyorum; bu sebeple hep kendi yazdığım hikayeleri anlatmak isterim ama şarkılarımı başkalarına vermek, başkalarından dinlemek de çok güzel olur eminim.
• Alternatif sahnenin bu kadar yükselişte olması hem dinleyici hem de müzik yapan biri olarak beni çok mutlu ediyor. Anadilimde, çeşitli türlerde yepyeni müziklerle karşılaşmak çok heyecan verici. Artık isteyen herkes kendi müziğini üretip, kaydedip, paylaşıp, tanıtabilir; küçük bütçelerle büyük işlere imza atabilir.
• Alternatif işler anaakım medyada pek yer alamasa da internetin gücüyle insanlara ulaşıyor. Bundan sonra daha da fazlası olacaktır. Ben yolun çok başlarındayım ve tek rahatsızlığım her şeyin çok çabuk tüketilmesi.
• Dinlediğim ve takip ettiğim çok fazla müzisyen var. Alternatif sahnede boy gösteren çoğu kadını hayranlıkla izliyorum. Eskilerden aklıma ilk gelenler Sezen Aksu, Nazan Öncel ve Şebnem Ferah…
• İlk albümüm sonbaharda yayımlanacak ve çok heyecanlıyım.
Mutlaka Dinleyin: Biz Hep Aynı, Sangria

TUĞÇE ŞENOĞUL

MÜZİKTE ‘ÜÇÜNCÜ YENİ’ KADINLARI
• İlk albüm ‘Gölgelerine’de karanlık da var, güneş de evet. İkisinin birlikte varlığını kabul etmekle ilgili bir süreçti daha çok. Kolay değil ama her ikisiyle de huzurlu olabilmek en güzeli. Albüm kendi yolunda gidiyor. Beni çok güzel insanlarla tanıştırdı ve harika deneyimler yaşatmaya devam ediyor.
• ‘Seni Görmem İmkansız’; Gaye Su Akyol’la çok uzun yıllardır süren bir dostluğun sahnedeki müzikli haliydi. Birlikte harika konserler verdik. İçinde olmaktan mutluluk duyduğum, müziğini de çok sevdiğim bir gruptur.
• Albüm için bekledim çünkü bir süre müzikten uzak kalıp düşünmek, hayatımda ne yapmak istediğimi anlamak istedim. Anlayınca prodüktörlerim Görkem Karabudak ve Taner Yücel'le yaklaşık 2 yıl süren bir çalışma ile son haline getirdik.
• Müziğin sonsuz, sınırsız, kısıtlanamaz varoluşuna dair iyi bir hatırlatma internet. Kendi albümünüzü yapıp yayımlamak, bir plak şirketinin veya "bilirkişi"lerin filtrelerinden geçmeden sadece müziğe odaklanmayı mümkün kıldı. Yani müzik yeniden özgürleşiyor diye düşünüyorum. Kendi müziğini yapan, anlatacak bir derdi olan herkes benim yakınım.
• Resim, şiir ve müzik; birbirlerini besleyip tamamlayan, birbirlerinden ilham alan oyun arkadaşlarım. Kesişim kümeleri ise hayatta hep güzeli aramakla ilgili.
Mutlaka Dinleyin: Kaptan, Bir Of, Onun Karanlık Huyları.

Haberin Devamı

 EKİN BERİL
MÜZİKTE ‘ÜÇÜNCÜ YENİ’ KADINLARI
Budapeşte Macaristan’da yaşayan Ekin Beril; Youtube’da yayımladığı ve yüz binlerce kez dinlenen Pinhani, Şebnem Ferah ve Kaan Tangöze’nin elektronika cover’larını EP haline getirdikten sonra kendi şarkılarından oluşan ‘Zaman’ EP’sini geçtiğimiz günlerde yayımladı. Analog synth’leri ile dikkat çekiyor.

Mutlaka Dinleyin: Ben Nasıl Büyük Adam Olucam, Bırak Kadının Olayım, Melek, Zaman, Su.

DENİZ TEKİN
MÜZİKTE ‘ÜÇÜNCÜ YENİ’ KADINLARI

Mutlaka Dinleyin: Çözülmez, Beni Vur, Hep Oturup Bekledim, Bende Bir Problem Var

21 yaşındaki Deniz Tekin şarkılarına 3 yıl önce Kalben dikkat çekmişti. Gaziantep’teki ortaokul yıllarında Soundcloud platformundan paylaştığı şarkıları büyük ilgi gördü. Geçen yıl ilk albümü ‘Kozakuluçka’yı yayımladı. Ahmet Kaya cover’ı ‘Beni Vur’ ile tanınsa da yeni yayımladığı teklisi ‘Çözülmez’ de çok seviliyor.

AYRICA TAKİBE ALIN…
• Dilhan Şeşen • Serra Arıtürk • Aybüke Poçan • Ülkü Aybala Sunat • Sırma Altuğ
• Ceren İdil • Melis Güven • Hayal Köseoğlu • Elçin Orçun
• Ardıç Duygu • Güler Özince • Billur Yapıcı.

Yazarın Tüm Yazıları