Hayvan istismarı

Geçen hafta Sakarya’da yaşanan vahşete içimiz kan ağlayarak şahit olduk.

Haberin Devamı

Sosyal medya sayesinde yapılan paylaşımlarda bu korkunç olayı duymayan ve duyarsız kalmayan olmadı. Savunmasız küçücük bir canlıya bu canice saldırının nasıl yapılmış olduğunu anlamak mümkün değil. Yaşanan bu korkunç saldırının yankıları akıllara daha önceleri yaşanmış olan ve halen yaşanmakta olup da su üstüne çıkmamış olan birçok hayvan suistimali olduğunu bize düşündürttü. Bu saldırıların kimler tarafından ve hangi ruh halleriyle yapılmış olabileceği, bu suçu işleyenlerin nasıl engelleneceği, toplum olarak bu suçlara karşı nasıl örgütlenmemiz gerektiği ve tabii ki hayvan hakları ve ıslahı konusunda yasa koyucuların ne tür önlem ve kararlar alması zorunluluğu gündeme geldi.

Hayvan istismarı

Haberin Devamı

Maalesef tüm dünyada ve ülkemizde hayvanların maruz kaldığı insan eliyle yapılan birçok suistimal şekli var.

- Hayvanlara yapılan cinsel taciz
- İşkence ve fiziksel şiddet
- Esaret altında tutma
- Aşırı egzersize etme ve yetersiz yada aşırı besleme
- Dövüşlere ve yarışlara zorlama
- Uygunsuz şekilde seyahat ettirme
- Hasta ve bakıma muhtaç olanları görmezden gelme, uygunsuz kontrolsüz üretme aklımıza gelen sayısız suistimallerden sadece bazıları...

Hayvan istismarı

SEVGİ ÇOCUKLUKTA AŞILANMALI

Yapılan araştırmalar seri katillerin ve sosyopat karakterli katillerin büyük bir yüzdesinin çocukluk yıllarında hayvan suistimalleri hikayelerinin olduğunu bize işaret ediyor. Peki bu insana karşı savunmasız canlıları korumak adına hangi adımları atmalıyız:
- En başta çocuklara ebeveynlerin ve eğitim sorumlularının canlıların bizimle aynı yaşam haklarına sahip oldukları bilinci ve hayvan sevgisini aşılamaları gerekmekte yani eğitim.
- Çocuklara hayvanların doğal yaşam alanlarının hayvanat bahçeleri, kafesler, sirkler, su parkları ve barınaklar olmadığını anlatmak ve bu tip yerlerin kapatılmasını sağlamak.
- Yasa koruyucuların ve sivil toplum örgütlerinin kanun düzenlemelerinde ortak çalışmalarda bulunması ve lafda değil icraata hayvan refahını şekillendirmek.
- 21. yüzyılı yaşarken faytonlara koşulan zavallı atlar gibi ağır koşullarda hayvanların çalıştırılmasına karşı durmak.

Haberin Devamı

BALIK HAFIZALI OLMAYALIM

Unutmayalım ki hayvanlar bu dünyaya bize kölelik yapmak için gelmiyorlar. Daha sayısız yazılacak pek çok şey var ama en önemlisi toplum bilincinin uyandırılması,hayatları maalesef insana bağlı olan bu canlıların bizim sorumluluğumuzda olduğunu unutmamak. Balık hafızalı olmayalım. Hayvanlara yapılan her türlü istismara hayatımızın her anında hep birlikte karşı duralım.

Yazarın Tüm Yazıları