Futbolcunun makbulü altın kalpli olanıdır

Futbolun altın kalpli çocukları onlar… Örneğin Ronaldo’nun dövmesi yok, çünkü kan kanseri olan çocuklara 6 ayda bir kan veriyor, Filistinli çocuklara her yıl 1 milyon Euro bağışlıyor. Messi Arjantin’de her yıl 1000 çocuğu okutuyor. Mohamad Salah, Mısır’daki doğduğu fakir kasabanın altyapısı için bağışlarda bulunuyor. CNN TÜRK Spor Gündemi sunucusu Uğur Önver ile buluştuk, ‘Futbolun Yıldızları’ serisinin yeni kitabı ‘Mo, Mo Salah, Mohamad Salah’yı konuştuk.

Haberin Devamı

Futbolcunun makbulü altın kalpli olanıdır

Öncelikle sizi tanıyalım…

25 yıldır spor spikeriyim. Ailem gurbetçiydi. İlkokulu Almanya’da okudum, aynı zamanda futbol oynadım. Sonra Türkiye’ye döndük, ama gözlerimde bir sorun çıktı ve futbol oynamayı bırakmak zorunda kaldım. Ortaokulu Türkiye’de okudum, ama burada okula başladığımda doğru düzgün Türkçe bile bilmiyordum. Lise ve üniversiteyi de burada okudum ama sonra yine Almanya’ya gittim ve orada da Alman Dili ve Edebiyatı Tiyatro Bilimleri okudum. Ancak aklım hep spordaydı. Tekrar Türkiye’ye geldim ve spor spikerliği yapmaya başladım.

Bir dakika! Çok karışık bir hikâye! Aslında biraz da kitaptaki Mohamad Salah hikâyesine benziyor… 

Haberin Devamı

Evet, benziyor. Pek çocuğumuz hayatlarımızı mücadele içinde geçiriyoruz. Ancak tutkularımız varsa başarabiliyoruz.

Peki, Futbolun Yıldızları serisini yazmak nereden aklınıza geldi?

Biz futbola sadece futbol olarak bakıyoruz, ama her futbolcunun ardında hüzün dolu bir öykü var. O öyküleri öğrendikten sonra ‘Futbolun Yıldızları’ serisini yazmaya, çocuk ve gençlerle buluşturmaya karar verdim. Çünkü çocukların televizyonda izlediği futbol yıldızları aslında birer rol model! Örneğin Messi’nin kemiklerinin büyüyememe sorunu vardı ve doktor ona “Senin boyun asla 1.50’yi geçemeyecek” demişti, ama o dünyanın en büyük futbolcularından biri oldu. Ronaldo çok yoksul bir aileden geliyordu, kalbi delikti ve doktoru “Futbol oynayamazsın” demişti. Franck Ribéry’nın 2 yaşındayken bir kazada yüzü paramparça olmuştu, çocukluğu boyunca onunla “Frankenştayn” diye dalga geçtiler. O da çok fakir ve 18 yaşına kadar inşaatlarda amelelik yapan bir çocuk, ama o da dünyaca ünlü bir futbolcuya dönüştü. Aynı şekilde Mesut Özil… O da göçmen bir ailenin çocuğu olarak uluslararası bir futbolcuya dönüşüyor.

Futbolcunun makbulü altın kalpli olanıdır
Uğur Önver yeni kitabında Muhammed Salah’ın başarı hikâyesi anlatıyor.

Haberin Devamı

Mohamad Salah’ın öyküsü peki? Orada bir ‘anne çocuk’ iletişimi dikkat çekiyor…

Evet. Onun başarısının kaynağı annesi! Mo’nun futbol aşkını ilk keşfeden kişi. Çok yoksul bir aile ama çocuklarındaki bu heyecanı görmezden gelemiyorlar. Ancak Mo’nun asıl yıldızlaştığı nokta sırf futbol oynayabilmek için daha çocuk yaşta her gün 5 saat yol gidip gelmesi. Sabah okula gidiyor, sonra futbol oynamaya ve her gününün 5 saati yolda geçiyor. Önce trene sonra da dört ayrı otobüse binerek gidip geliyor. İstisnasız! İşte bu inanılmaz!

Bu öyküleri neden çocuk kitabı olarak yazdınız peki?

Çocuklar için müthiş örnekler onlar! Pek çok anne baba, çocuklar bu kitapları okumak istediğinde önyargıyla yaklaşıyor ve “Aaaa futbol kitabıymış, bırak!” diyor. Hâlbuki bu kitaplarda sadece futbol yok. Azim ve kararlılığın gerçek öyküleri var ve her biri çocuklara örnek olabilir. Bu nedenle kitaplarımı önce çocukların okumasını istedim.

Haberin Devamı

Kırmızı Kedi Yayınevi, 222 sayfa, 16 TL.

FUTBOLUN YILDIZLARININ 5 ORTAK ÖZELLİĞİ

- Sıfırdan gelmeleri
- Çok çalışkan ve disiplinli olmaları
- Yetenekli olmaları ve yeteneklerini kullanabilmeleri
- Altın gibi bir kalbe sahip olmaları
- Kazandıklarını yoksullarla paylaşmaları

ULTRASONA FAZLA GİRMEK BEBEĞE ZARAR VERİR Mİ?

‘Ultrasona fazla girmek çocuğa zarar verir mi? Op. Dr. Banu Çiftçi ‘Çocuklarla Bir Ömür’ programımızda yanıtladı.

Haberin Devamı

HADİ ANNE GİDELİM

Turna kuşu origami atölyesi

Futbolcunun makbulü altın kalpli olanıdır

Hiroşima’ya atılan atom bombasıyla hastalanan Sadako Sasaki, 1000 adet turna kuşu origamisi yapınca iyileşeceğine inanır. Ancak bu sayıyı tamamlayamadan hayata veda eder. Çocuklar Sasaki’yi anma etkinliği kapsamında onun için origami turnaları yapacak.

Yer: İstanbul-Oyuncak Müzesi
Tarih: Yarın
Saat: 11.00
Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0216) 359 45 50

Kukla atölyesi

Bu atölyede çocuklar birbirinden şirin kuklalar yapacak ve küçük bir kukla gösterisi düzenleyecekler.

Yer: Eskişehir-Masal Şatosu
Tarih: Yarın
Saat: 14.30
Fiyat: Ücretsiz
Tel: (0222) 300 00 15

Futbolcunun makbulü altın kalpli olanıdır

Kil atölyesi

Hayal gücünün kapıları aralanıyor! Çocuklar kendi düş güçlerine göre konular seçip kil tabletler yapacaklar, alçak ve yüksek kabartma tekniklerini öğrenecekler.

Haberin Devamı

Yer: Ankara-CerModern
Tarih: Bugün/Yarın
Saat: 11.00/15.00
Fiyat: 45 TL
Tel: (0312) 310 00 00

HAFTANIN FİLMİ

Çocukların merakla beklediği ‘Christopher Robin’ filmi dün tüm Türkiye’de gösterime girdi. Film arkadaşlık, dostluk ve aile bağlarının önemine değiniyor.

Futbolcunun makbulü altın kalpli olanıdır

Yazarın Tüm Yazıları