Seneye devletlerin ‘not’ları açıklanacak

YÖK, önemli bir çalışmaya imza attı.

Haberin Devamı

Raporun önemli ayrıntılarını arkadaşımız Esra Ülkar’ın yaptığı haberde okuyabilirsiniz. Bugüne kadar pek de açıklanması istenmeyen verilerin ‘Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2018’ başlıklı raporda yer alması sevindirici. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, raporun önsözünde bundan sonra her yıl bilgilerin yenilenip güçleneceği, sistemin güçlü ve zayıf yönlerinin ortaya çıkacağı vurgusunu yaparak, “Şeffaflık ve veri paylaşımı sistemin değerlendirilmesi ve iyileşmesi için YÖK denetlemelerinde daha fazla olumlu sonuçlar üretecek özellikler” diyor. Prof. Dr. Saraç, devlet üniversiteleri için de bu çalışmanın yapılacağının, gelecek yıl da bu nedenle iki ayrı rapor sunulacağının altını çiziyor.

EN ÇOK HARCAMA YAPAN KURUMLAR BELLİ OLDU

Kuşkusuz raporun en önemli bölümlerinden biri de vakıf üniversitelerinin öğrenci başına yaptığı harcamalar oldu. Öğrenciye en çok yatırım yapan üniversitelerden ilk sırayı, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi 116 bin 269 lirayla aldı. Bu üniversite lisansta eğitim gören 90 öğrencisine tam burs veriyor. Koç Üniversitesi de öğrenci başına 60 bin 87 lira harcayarak ikinci sırada yerini alırken, 1.054 öğrencisinden 208’ini tam burslu alıyor. Burs listesinin ilk sırasında İbn Haldun Üniversitesi yer alıyor. Bu üniversite 150 öğrencisinin hepsine tam burs veriyor.

Haberin Devamı

ÖĞRENCİ BAŞINA 2 BİN 500 TL AYIRAN DA VAR

Yüzbin liralık bu harcamalara karşın bazı vakıf üniversitelerinin öğrenci başına 2 bin 500, 4 bin TL gibi harcamalar yaptığı da görülüyor. Rapor incelendiğinde, 30 üniversitenin öğrenci başına 10 bin TL’nin altında harcama yaptığı dikkati çekiyor.

Kuşkusuz raporun yayınlanması çok büyük bir adım. Başkan Saraç’ın dediği gibi devlet üniversitelerinin de aynı şeffaflıkla bütün verileri açıklaması, ailelerle öğrencilerin üniversitelerini tanımaları açısından büyük önem taşıyor. Sonraki adım her üniversitenin internet sayfasında öğrenciden aldığı paraları nerelere harcadığını belgeleriyle sunması olmalı. Vakıf üniversitelerinin özel üniversitelerle karıştırılmasının önüne belki o zaman geçilebilir.

 

Yazarın Tüm Yazıları