Hakkımızı istiyoruz

YAYA Derneği’ni duymuşsunuzdur...

Haberin Devamı

 

Duymayanlara da duyuru: İzmir’de böyle bir dernek var. Başkan Ali Rıza Avcın, “Yollarda, kaldırımlarda rahatlıkla, güvenle yürüyemeyen insanların hakları olduğunu, onlara ve kent yöneticilerine hatırlatmak, uluslararası belgelerle güvence altına alınmış o haklara sahip çıkmaları için kurulduk” diyor, örnekler verip ekliyor:


OLUMSUZLUK ÖRNEKLERİ
“İzmir’in meşhur sevgi yollarının, kaldırımlarının, Birinci Kordon’un işgal altında olduğunu, Konak Meydanı’nın kamu araç parkı haline dönüştürüldüğünü, Alsancak Garı ile Bornova Sokağı arasında yeni yapılan yaya geçidinin kurallara uygun olmadığını, Dokuz Eylül Meydanı’nda Konak Belediyesi hizmet binası ile Kültürpark arasındaki yaya geçidinde yayalara ayrılan sürenin çok kısa olduğunu, araç sahiplerine öncelik verildiğini anlatıp, göstermeye çalışıyoruz.
MÜCADELE GEREKİYOR
Kentler yayaların, yürüyenlerin, kamusal alanlarda oturup etrafı seyretmek, dinlenmek, rahatlamak isteyenlerin değil, araç sahiplerinin taleplerine göre şekilleniyor. Kentte yaşayanların, ezeli ve ebedi yaya olanların bu gelişime ‘dur’ demesi, yaya öncelikli politika, strateji ve uygulamaların yaşama geçmesi için mücadele etmesi gerekiyor.”
SİYASİLER SÖZ VERSİN
Ve Yaya Derneği’nin 24 Haziran cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine katılan tüm siyasi partilerle adaylardan söz istediği başlıklar:
* Yayaların kamusal alanlardan özgürce yararlanması,
* Kamusal alanların taşıt araçları, işyerleri, inşaat ve yapılar tarafından işgal edilmemesi,
* Kamusal alanların, herkesin fiziki ve ruhsal sağlığını koruyup geliştiren, yaya güvenliğini gözeten düzeye getirilmesi,
* Kentlerin, motorlu taşıtlara değil, yayaların ihtiyaçlarına göre şekillenmesi,
* Tüm cadde, sokak, meydan, kaldırım ve parkların daha fazla ağaçlandırılması,
* Kent merkezinde motorlu araç trafiğinin azaltılması. Trafiğin yaya ve bisikletlilere uygun olması,
* Işıklı, ışıksız her yaya geçidinde yayaya öncelik verilmesi, geçiş sürelerinin yaya lehine düzenlenmesi,
* Kamu kaynaklarının, motorlu taşıt trafiğini artırmak yerine; insanların rahat ve güvenilir ortamda yürüyerek, sağlıklı, özgür olmasına yol açan, herkesi yaşadığı kenti sahiplenmesini özendirecek politikalara öncelik verilmesi,
* Yürümenin yaşam kültürüne dönüşmesini özendirici politika, strateji ve uygulamaların hayata geçirilmesi.
BİZLERE SAYGI DUYULSUN
Bir yerden bir yere hangi araçlarla ulaşırsak ulaşalım, bunun bir kısmında mutlaka birer yayayız ve yaya olarak bizlere saygı duyulmasını istiyoruz. Yaşadığımız kentlerin gerçek sahipleri olarak, yaya olmaktan kaynaklanan haklarımızın tanınıp uygulanması en doğal hakkımız.

-----

SÖZ
SİZİN

BİR DÜŞÜN GERÇEKLEŞMESİ

Haberin Devamı

Köyden eğitim kentine
uzanan gurur yolu

Haberin Devamı

MESLEKTAŞIMIZ Nurgül Uçar, şimdi kapatılan Seyrek Belediyesi’nin başkanlığını yürüttü. En büyük hedeflerinden biri, köyünün eğitim kenti olmasıydı. Köyün üniversite öğrenimi görmüş ilk kızı olan Uçar’dan, gurur satırları:
“Bugün Seyrek Bakırçay Üniversitesi Tıp Fakültesi kuruluşunun 1. günü. Hukuk, mühendislikler, fen-edebiyatın ardından tıp fakültemiz hayata başladı. 1992’de kurulan Seyrek Belediyemizin ortak hayali eğitim kenti, tarihte yerini aldı. Ebediyete uğurladığımız meclis üyelerimiz nurlar içinde uyuyun. Eğitim kentimizde katkınız büyük.
EMEĞİ GEÇENLERE VE HALKIMIZA
Hayatta olan başta meclis üyelerimiz, emeği geçen tüm halkımız, gurur duyun. Eğitim kenti yolunda ilk projemiz Villakent’teki yol arkadaşlarımız, başta Yılmaz Sunucu hepinize teşekkürler. Yılmaz hocam cennetten eğitim kenti hayalimizdeki bir adımı daha, benim kadar heyecanla izliyor eminim.
VE CANLI TARİH SIRRI ABİ
Sırrı Aydoğan, büyükşehir meclis üyemiz, başkan vekilimiz, canlı tarih. Aklıma geldi, ona Ege Üniversitesi’ni sordum. Çok benziyor. 1955’teki kuruluşunda ilkokul öğrencisiymiş. Bornova nahiyeymiş. Üniversite açılınca ilçe olmuş. Sırrı abim, 1965’te Ege Tıp’a girmiş, 1971’de doktor olmuş. 50. kuruluş yılında Bornova Belediye Başkanı, 55. yıldönümünde Büyükşehir Başkan Vekili olarak konuşmuş... Bu gurur hikayesini, köyümüzün üniversiteyi bitiren ilk kız çocuğu, Atatürk’ün torunu olarak gençlerimize hatırlatmak istiyorum. Artık benim köyümden de Sırrı abiler çıkacak.
ŞİMDİ TEŞEKKÜR BÖLÜMÜ
Eğitim kentimizin ilk taşını koyan Villakent’e, üniversitemizin ilk hali Gediz Koleji kurucumuz Önder Baysoy’a, üniversitemizin Bakırçay olarak kurulmasına oy veren İzmir vekillerimize, bizim gibi heyecanlı rektörümüz Mustafa Berktaş’a, gece gündüz demeden 24 saat hizmet veren hocalarımıza, çalışanlarımıza, herkese teşekkürler.
SEVİNÇTEN AĞLAMANIN KEYFİ
İyi ki varsınız. İyi ki varız. Ortak akıl ve heyecanla bir yereli nasıl değiştirdiğinin somut göstergesi olan, 17 yıl yaşamış Seyrek Belediyemizin 1992’de kurucu, 2009’da kapatıcı başkanı olma onurunu bana veren halkımıza, tabii ki de bu çorbada tuzum olduğundan, kendime de teşekkürler. Bazen sevinçten ağlamak çok keyifli. Ülkemiz hep böyle olsun, hep sevinçten ağlayalım.”

-----

BİR ÇAĞRI

Haberin Devamı

Dr. Behçet Uz’daki çocuk
hastalar için haydi bağışa

Dr. Behçet Uz Çocuk Vakfı, kanser, kalp, böbrek yetmezliği gibi hastalıkları olan çocuklarımızın ilaç, giyim, gıda, yakınlarının da barınma gibi ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Gücümüz bağışçılarımızdır. Hayırseverlerin fitre ve zekatlarını bağışlamalarını bekliyoruz.
HESAP NUMARALARI
* Finansbank Özkanlar Şubesi: TR94 0011 1000 0000 0036 0252 95 (Finansbank havale ücreti almıyor)
* İş Bankası Kordon Şubesi: TR74 0006 4000 0013 4200 3482 57
* Ziraat Bankası Efes Şubesi: TR80 0001 0013 3308 1467 9650 01
* Vakıfbank İzmir Şubesi: TR37 0001 5001 5800 7292 2842 88
ADRES: 1372 Sok. No: 24, MBU İş Hanı K: 2, D: 4 35210 Çankaya – İZMİR
Tel: (0232) 441 35 51 Faks: (0232) 425 32 33

-----

Haberin Devamı

BİR ALINTI
Barış Kaşıkçı’dan: Hayat, seven insanların daima bekleyebileceği mucizelerle doludur. (Marcel Proust)

Yazarın Tüm Yazıları