Bu lokantada amaç yaşama kazandırmak

İZMİR’de bir dönem, “askıda ekmek” gibi dayanışma örnekleri sergilendi. Fırına gidenler ihtiyacı olan ekmeği alıyor, fazladan da bir-ikisinin ücretini ödüyordu. Ücreti ödenen ekmekleri de gereksinim duyanlar alıyordu. Şimdi de sürüyor, bu tür kampanyalar. Hatta “askıda yemek” bile vardı, devam ediyor mu bilemiyorum.

Haberin Devamı

 

İSTANBUL’DA BİR GİRİŞİM
Nereden mi geldi aklıma? Geçenlerde Melis Alphan’ın bir yazısını okudum. Önce ondan söz edeyim... “İstanbul’da ‘Çorbada Tuzun Olsun’ hareketi, her akşam Beyoğlu’nda evsizlere çorba dağıtırmış. O projenin gönüllülerinden Ayşe Tükrükçü’nün öncülüğünde bir yenisi başlamış: ‘Hayata Sarıl Lokantası’. Hayata Sarıl Derneği, şubat ayında kurulmuş. Lokanta da derneğin ilk projesiymiş.
DESTEK VE BAĞIŞLARLA
Lokanta, gönüllüler, destek ve bağışlarla hayata geçmiş. Amaç evsizlere ve toplumda yok sayılan kişilere iş imkanı sağlayıp, ayakları üzerinde durmalarını ve hayata yeniden sarılmalarını sağlamak. Toplumda yok sayılan evsizler 6 ay Hayata Sarıl Lokantası’nda çalışacak, eğitilecek ve deneyim kazanacak. Ve 6’ncı ayın sonunda dernek onları başka işlere yerleştirecek, yerlerini de hayata sarılmak isteyen yenileri alacak.
AKŞAM BEDAVA YEMEK
Lokantada gündüzleri ücret ödenerek yemek yenecek. 20.30-21.30 saatleri arasında ise lokanta evsizlere ve toplumda yok sayılanlara açık olacak. Böylece, toplumda yok sayılan bu insanlar hep beraber bir lokantada oturacak, yakın zamana kadar onlar kadar çaresiz arkadaşlarındaki dönüşümü görecek, belki de ‘Ben de yapabilirim’ diyecek.”
İZMİR’E, EGE’YE DE YAKIŞIR
Bu çaba İzmir ve Ege illerimize de örnek olamaz mı? Başta da dedim ya, İzmirliler, Egeliler gereksinim duyanlara ekmek, yemek bile ısmarlar. Belediyeler aracılığıyla giysi paylaşır. Belediyeler gıda yardımı yapar, aşevleri yiyecek dağıtır. Hayata Sarıl Lokantası’nın ise farklı bir yönü var, benzeri bir girişim İzmir’e ve Ege’ye de yakışmaz mı? Ne dersiniz?

-----

Haberin Devamı

 
BİR ÇAĞRI:
BU SESE KULAK VERİN
Onlar anamız, karımız, bacımız... Onlar çocuklarımızın anası... Onlar sevgilimiz, nişanlımız, canımız... Onlar mahalle, okul, iş arkadaşlarımız... Onlar yaşam yoldaşımız... Onlar sevgi, şefkat, aşk, saygı ister...
KADINA ŞİDDETE HAYIR

-----

BİR ETKİNLİK DUYURUSU

Kadınlar bugün
sokaklarda

İZMİRLİ kadınlar bugün saat 12.00’de, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” kapsamında Alsancak Vasıf Çınar Meydanı’nda toplanacak. Konuşmalar ve çeşitli gösterilerin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve sanatçı Füsun Demirel’in de yer aldığı katılımcılar, Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’ne yürüyecek. Burada Büyükşehir Belediyesi’nce düzenlenen kadına yönelik şiddet temalı dans gösterisi ve “Aşk Dersleri” adlı tiyatro oyunu sahnelenecek.

-----

Haberin Devamı

SÖZ
SİZİN

BİR UYARI
Sivrisineklere karşı doğru
zamanda mücadele gerekli

SİVRİSİNEKLER şubat ve mart aylarında ürüyor. O aylarda tedbir alınmazsa, bütün yaz sıkıntı yaşanıyor. Örneğin, Çeşme’de haziran ayının ortasından eylüle kadar özel şirket ilaçlama yapıyor. Ama hiçbir işe yaramıyor. Önceden önlem alınmalı dişe düşünüyorum. Nedret UTKU

BİR SORUN
Tapu dairelerinin iki
asansörü çalışmıyor

İZMİR’in yaklaşık bütün tapu daireleri (Konak, Karşıyaka, Karabağlar...) Alsancak’taki bir binaya taşınmış. Her gün yüzlerce kişi buraya geliyor. Fakat maalesef dört katlı binanın iki asansörü de bir yıldan beri çalışmıyor. Yetkililer, “Asansörlerin çalışmaması Makine Mühendisleri Odası’nın gecikmesidir” diyor. Gerekli uyarıyı yaparsanız, yaşlı – genç herkes çok memnun olacaktır. Barış COŞAN

BİR ÇABA
Ayaz Bebek
için konser

Haberin Devamı

ÜÇ yaşında akut lenfobastik lösemi hastası olan ve bulunan iliğin nakliyle sağlığına kavuşacak Ayaz Gök yararına, yarın saat 20.00’de İzmir Optimum’daki Hayal Kahvesi’nde konser düzenlenecek. Amaç, ameliyat öncesinde ve sonrasında bebeğin ailesine maddi destek sağlamak. Konserde Babacan Pesenkurdu, Süleyman İnceoğlu, Koray Hepenson, Ufuk Yıldırım, Nezih Üçler, Seher Yaraş, Alper Baran Esin, Deniz Ersin Avcı, Pelin Elitez, Baran Ateş ve Yalçın Topyanak yer alıyor.

BİR ALKIŞ
Göztepe’den
sevimli dostlara

GÖZTEPE-Beşiktaş maçındaki olaylar yüzünden bugün Bornova Stadı’nda oynanacak Akhisar maçına giremeyecek sarı-kırmızılı taraftarların cezalı koltukları, sahipsiz hayvanlara yarayacak. Kombine kart sahibi cezalı 700 koltuktan aktarımı yapılamayacak biletlerin satışından sağlanacak gelir, Bornova Belediyesi Hayvan Barınağı’na bağışlanacak.

Haberin Devamı

-----

BİR KİTAP: İLETİŞİM (SİZ) SİNİZ
Önce kendini ikna et

BUGÜN bir kitaptan söz edeceğim. Yazarı Görkem Başaran, 1979 İzmir doğumlu. Kişisel gelişim ve iletişim eğitmeni olan Başaran, dört yılda etkili iletişim ve ikna psikolojisi üzerine 300’ün üzerinde seminer-eğitimle 15 binden fazla katılımcıya ulaştı. 2014’ten bu yana İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Şube Müdürlüğü’nde kentteki gönüllü çalışmalarda yer alan gençlerle uzak ilçelerdeki liselilere katkıda bulunan Başaran, “İletişim (siz) siniz” adlı kitabında şöyle diyor:
BU SORUYU SOR KENDİNE
“(Ne yapmayı bırakırsan çözülür) bakış açısıyla ilerlersen, sorunların birçoğunda hatanın bizde olduğunu göreceksin. Soruyu sor kendine, (ne yapmayı bırakırsam bu benim için artık dert olmaktan çıkar?) Önce kendini ikna et.” Tel: 0232 489 57 33

-----

Haberin Devamı

BİR ALINTI
Naciye Ölçüm’den: Her güne hayatının en güzel günü olması için şans ver. Mark Twain

Yazarın Tüm Yazıları