Turizm Türkiye’nin yüzünü güldürebilir

Sık sık dillendirdiğim gibi ülkenin hangi köşesine gitsem heyecan duyuyorum, gerçekten çok özel bir coğrafyada yaşıyoruz. Çok şanslıyız.

Haberin Devamı


Son iki haftadır Antalya, Bodrum ve Çeşme-Alaçatı hattında dolaşıyorum. Üçü de farklı turist gruplarına hitap eden yerler. Ama doğa, tarih, kültür ve gastronomi her birinin ortak zenginliği. Sahip olduğumuz doğal güzellikler kadar farklı beklentilere cevap veren dört dörtlük tesislere sahibiz.
Ancak bu tesisleri dolduracak yeterlilikte turist gelmiyor ülkemize. Yine de geçtiğimiz yıllara göre önemli bir artış var. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre 2017’de Türkiye’ye gelen toplam yabancı turist sayısı 2016’ya oranla yüzde 27.84 artış göstererek 32 milyon 410 bin 34 olmuş.
4 milyon 715 bin 438 kişiyle en fazla turist gönderen ülke rekoru Rusya’da. Önceki yıllara göre düşüş gösterse de ikinci sırada 3 milyon 584 bin 653 kişiyle Almanya var. Ardından da sırasıyla İran, Gürcistan, Bulgaristan, İngiltere ve Ukrayna geliyor. Fakat hâlâ dünya klasmanında 44’üncü sıradayız. En çok turist İspanya’ya gidiyor.
Turizm, Türkiye’nin ödemeler dengesindeki açığın kapanmasına, ekonomisinin düzlüğe çıkmasına önemli katkıda bulunabilecek bir sektör. Unutmayalım ki turizmde sadece servis sunulmuyor, ardında mutfak ekipmanlarından dekorasyonuna ciddi bir endüstri var. Ayrıca tarıma, hayvancılığa olan katkısını da hatırda tutmamız gerekiyor.
Turizmin güçlenmesi, bu sektörün ayakta kalabilmesi için yabancı turistler kadar yerli turistler de önemli. Tatillerimizi Türkiye’de daha çok yapabiliriz. Dünyanın pek çok yerinden çok daha iyi, çok daha makul fiyatlı, çok daha iyi hizmet sunan tesislerimiz var. Umarım ramazandan ve seçimlerden sonra hak eden tüm tesisler dolu dolu bir sezon geçirir...

Haberin Devamı

Bitez’de sade lüks

Gençliğimden bu yana Bodrum merkezine yakın oluşu, doğası ve sakinliğiyle Bitez’i çok severim. Geçen yıl keşfettiğim Bitez koyunun en özel noktasında, denizin hemen yanı başında yer alan Caresse Resort da mimarisiyle, dekorasyonuyla, servis anlayışıyla bölgenin en zarif otellerinden biri. Tam anlamıyla sade lüks sunuyor.
Kumsalı, sonsuzluk havuzu, iskelesine bağlı gezi teknesi, SPA’sı, gün boyu yayınlanan müziği, akşam eğlenceleri ve konserleriyle Bodrum ruhunu yansıtan bir anlayışa sahip. Odalar öyle güzel bir açıyla ayarlanmış ki muhteşem Bitez koyu ve otelin alametifarikası olan ada manzarası göz alıyor.

Haberin Devamı

Turizm Türkiye’nin yüzünü güldürebilir

Bu özel projenin ardında Ankara’nın ünlü inşaatçı ailelerinden Büyükhanlılar var. Otelin Yunanlı genel müdürü Makis Antonatos’u Mikanos’tan Volkan Büyükhanlı transfer etmiş. Caresse a Luxury Collection Resort & Spa son iki yıldır üst üste Condé Nast Traveler’ın okuyucularının tercihiyle Avrupa’nın En İyi Resort Oteli seçilmiş.
2017’de Dünya Lüks Spa Ödülleri’nin (World Luxury Spa Awards) Türkiye birincisi olmuş.
Yine geçen yıl Marriott International otelleri içinde “Doğu Avrupa Lüks Otelleri” kategorisinde “en çok tavsiye edilen otel” ödülünü almışlar.
Volkan Büyükhanlı “Hiç haberimiz olmadan gelen bu ödüller bize şevk veriyor” diyor.

Turizm Türkiye’nin yüzünü güldürebilir

Caresse’in deniz kıyısında Akdeniz mutfağı konseptli La Plage adlı çok hoş bir restoranı var. La Plage’a dışarıdan da gelinebiliyor. Baş aşçı Hüseyin Acar öğlen ve akşam yemekleri için mevsiminde ve yerel malzemelerle dengeli bir menü hazırlamış. Yeni bir pide ve lahmacun ustası almışlar, çıtır lahmacunlarını çok sevdim. Ev yapımı lazanyayı da öyle.
Akşam yemeğinde seçimimi deniz ürünlerinden yana yaptım. Yengeç köftesi ve ıstakoz, ahtapot, deniztarağı ve karidesten oluşan ızgara deniz mücevherleri tabağı çok başarılıydı.

Haberin Devamı

Turizm Türkiye’nin yüzünü güldürebilir

Geçmiş yıllarda Aşçılık Milli Takımı’nda Türkiye’yi temsil eden pastane şefi Baransel Duman da sanat eseri gibi tabaklar hazırlıyor, hem görüntüsü hem de lezzetiyle. Glass Restoran’da hazırlanan kahvaltı büfesi de otelin tarzına uyacak yalınlıkta ve zarafette.

Ayrıcalıklı yaşam

Antalya’daki sıra dışı güzellikteki oteller ve tatil köyleri her gidişimde beni şaşırtmaya devam ediyor. Sırtını Toroslara dayamış, denizin hemen kıyısında çam, selvi, palmiye, hurma, akasya, limon ve nar ağaçları arasında doğaya saygılı muhteşem bir tesis, “ayrıcalıklı yaşam” konseptiyle hizmet veren Nirvana Lagoon Villas Suites&Spa da bunlardan biri.
2014 yılında Kemer Beldibi’nde açılan Nirvana’nın yerinde daha önce Club Med varmış. Galeri Kristal, Ar Yıldız markalarıyla bildiğimiz turizm yatırımlarını da Kilit Hospitality Group olarak sürdüren Kilit ailesi satın aldıktan sonra tesisleri tümden yıkıp yeniden yapmışlar. Kilit Hospitality Group Yönetim Kurulu Üyesi ikinci kuşak Tolga Kilit “Hedefimiz elimizdekileri koruyup büyümek” diyor.

Haberin Devamı

Turizm Türkiye’nin yüzünü güldürebilir

Villa, bungalov gibi farklı konseptlerden oluşan 500’ün üzerinde odası olan tesis o kadar geniş bir alana yayılmış ki kendinizi asla böyle büyük bir yerde hissetmiyorsunuz.
Odalar da son derece konforlu. Her şey dahil sistemi de israfa çok fazla yer vermeyecek biçimde başarıyla uygulanmış. Yemekler alakart restoranlarda servis ediliyor.
Bu yıl Jolly Tour ile işbirliği yapmışlar. Jolly Tour Pazarlama Direktörü Yasemin Develioğlu, konukların yüzde 83’ünü Rusların oluşturduğunu söylüyor.

Turizm Türkiye’nin yüzünü güldürebilir

Nirvana’nın başında da deneyimli bir isim var. Genel Müdür, 34 yıllık turizmci Erdoğan Turan Almanya’da doğup büyümüş. Üniversite eğitimini servis sektörü üzerine yapmış. “Üniversite diplomalı garson oldum” diye anlatıyor o günleri...

Haberin Devamı

Ent yeni yerinde

Bodrum’un en başarılı şef restoranlarından İncili Gastronomi Rehberi’nde üç inciyle yer alan Ent, bugüne dek hiç duyulmadık bir biçimde soyulmuş, restoranın içi neredeyse tümden boşaltılmıştı.
Tam da beşinci yıllarını kutlayacakları sırada başlarına gelen bu talihsiz olay Yoldaş Sönmez ve Elvan Sönmez’i çok üzdü. Ama kısa sürede dostlarının, arkadaşlarının da desteğiyle toparlandılar. Ent haziran başında Bodrum’un kaliteli butik otellerinden biri olan Savra Bodrum’un içinde açılıyor.Yenilenmiş, harika bir menü ve enerjiyle... Sürprizlerini bozmak istemem, Yoldaş yine sadece yöresel ve mevsiminde ürünlerle Bodrum’u yansıtan yaratıcı bir menü hazırlamış. Bodrum’a tekrar gitmek için iyi bir nedenim daha var...

Turizm Türkiye’nin yüzünü güldürebilir

Yazarın Tüm Yazıları