Doğaya uyumlu, saygılı ve sürdürülebilir turizm

Yıllardır yapıldı-yapılıyor, açılıyor-açıldı diye adını ve çok özel bir proje olduğunu duyduğum Kaplankaya’ya nihayet hafta başında gittim. Bir grup gazeteci projenin sahibi Capital Partner’ın ortaklarından Burak Öymen’le buluştuk.

Haberin Devamı

Milas Bozbük’te yaklaşık 5000 dönüm arazi üstüne kurulan, kendine ait 7 koyu bulunan dünyadaki en büyük 20 projeden biri olduğu söylenen proje gerçekten çok etkileyici.

Kaplankaya, evler, otel ve kendi evini inşa etmek isteyenlere satılan araziler olmak üzere üç ayaklı bir proje. 141 odalı bir otel ve 76 ev tamamlanmış. Evlerin 60’ında yaşanıyor. Projenin sadece yüzde 8’i tamamlandığı için inşaatlar devam ediyor.

Evlerin büyük bir bölümü Türkiye ve yurtdışından iş ve sanat dünyasından tanınmış isimlere ait. Kaplankaya’nın 7 koyu var, üçü otel için olmak üzere beşi plaj olarak kullanılıyor.

Doğaya uyumlu, saygılı  ve sürdürülebilir turizm

ÜNLÜ MİMARLARLA ÇALIŞILMIŞ

Haberin Devamı

Türkiye’nin tanınmış diplomat ve siyasetçilerinden olan Onur Öymen’in oğlu Burak Öymen, 2001 yılında Erkan Erkek ve Kazak ortağı Serzhan Zhumashov’la birlikte Capital Partners’ı kurmuş.

Kazakistan, Rusya, Azerbaycan ve Türkiye’de gayrimenkul yatırımları yaparken, 2005 yılında önlerine gelen bir teklif üzerine Milas’ın Bozbük mevkiindeki bu araziyi satın almışlar.

Ve Norman Foster, Han Tümertekin, Nevzat Sayın, Şevki Pekin ve Can Çinici’nin de aralarında olduğu dünyaca ünlü 10 mimarla çalışmaya karar vermişler.

Öymen “Tabii ki asıl hedefimiz başarılı olmak ve kâr etmek... Ama daha az kazanmayı göze alarak kaliteye yatırım yapmak istedik. Türkiye’de turizm ve kıyı yaklaşımı konusunda yeni bir anlayış getirdiğimizi düşünüyorum. Mimari özgünlük, doğaya saygı ve topografyaya uyumlu özgün bir mimari geliştirdik” diyor.

Projenin mimarlarından Norman Foster’ın dağın tepenin şekline, güneşin konumuna göre tasarladığı üç ev ve yat kulübü de bu anlayışla yapılıyor.

Turizmin tam da dar boğazda olduğu bir döneme denk geldiği için zorlanmışlar ama hiçbir zaman bırakmayı ya da ara vermeyi düşünmemişler.

Özkaynakları ve yurtdışı banka kredileriyle projeye devam ediyorlar.

Bu arada 1 yıl kadar önce, otelin işletmesini üstlenen ABD’li fon şirketine ait sağlıklı yaşam oteli Canyon Ranch ile anlaşamayacaklarını anlayıp yollarını ayırmışlar.

Haberin Devamı

Yine Amerikalı fona ait; Yunanistan, İsrail, Hindistan, Vietnam, Maldivler, Portekiz, Tayland, Singapur gibi farklı ülkelerde tesisleri olan, Well Being/sağlıklı ve mutlu yaşam mottosuyla farklı bir tatil anlayışı sunan Six Senses grubuyla işbirliğine gitmişler.

Toplam yatırımı 250 milyon dolar tutarında olan otel projesinin değişim ve dönüşümü, 20 milyon dolarlık ek bir yatırıma mâl olmuş.

Ama ortaya huzurlu, sağlıklı, sürdürülebilir iyi yaşam konseptli, gözlerden uzak ve tabii ki sakin, büyük kentlerin kaosundan bunalan yaşam detoksu yapmak isteyenlerin tüm beklentilerine cevap verecek bir tesis çıkmış.

Burak Öymen hedefledikleri ve sahip oldukları müşteri profilini gösteriş merakından uzak, sahip olduklarını özümsemiş bir kitle olarak tanımlıyor.

Haberin Devamı

SOSYAL SORUMLULUK

Burak Öymen, inşaatlara başlamadan önce Girit’ten gelme mübadillerin ve Yörüklerin yaşadığı 4 köyü dolaşmış. Her köye ihtiyaçları dahilinde destek olmuşlar. Liseye, üniversiteye gitmek isteyen çocuklara burs veriyorlarmış.

Otelde ve rezidanslarda mümkün olduğunca çevrede yaşayan kişileri istihdam etmeye çalışıyor, lokal satın alımlar yapıyor, tesis gelirlerinin yüzde 0,5’ini yerel toplum ile çevre projelerini desteklemeye ayırıyorlarmış.

NASIL BİR SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Six Senses Kaplankaya’da sürdürülebilirlik içselleştirilmiş. Tüm süreci bir sürdürülebilirlik müdürü yönetiyor.

Karbon ayak izini azaltmak amacıyla kullanılan içme suyunu kendileri arıtıp şişeliyorlar. Cam şişeleri de sterilize edip tekrar kullanıyorlar.

Haberin Devamı

Pipetlerde bile bambu, kağıt ya da metal kullanılıyor.

Odalarda naylon yerine kumaş torbalar var. Plastik şişe hiç yok. Temizlikte çevre dostu ürünler kullanılıyor. Halden alınan balıklar plastik köpük yerine buz kutularıyla taşınıyor.

Kids Club’da çocuklara kullanılan bir şeyi nasıl geri dönüştürebileceklerini, tohum ekmeyi, bir bitkiye bakmayı öğretiyorlar.

Kendi üretimleri zeytinyağı kullandıkları spa’sı ve fitness merkezi de çok etkileyici.

Suyla şifa deneyimleri kişiye özel cilt bakımları, masaj, yoga, basketbol, voleybol, tenis, resim atölyesi ve yemek kursu gibi programlarla hem anlayış hem de fiziksel olarak yenilenmeye destek oluyor.

Doğaya uyumlu, saygılı  ve sürdürülebilir turizm

ÇİFTLİKTEN MASAYA

Haberin Devamı

Başta otelin genel müdürü Lionel Valla olmak üzere besinlerle sağlıklı yaşam konusunda eğitim almış uzmanlardan oluşan bir ekibi var. Mutfaktan sektöre girdiği için yemeklere çok önem veriyor. Hatta Türkiye’ye ilk kez 1997’de İstanbul Fransız Konsolosluğu’nun şefi olarak gelmiş.

Otelin baş aşçısı Muhammed Honçabay. Volkan Güler Sage & Sea, Wild Thyme Restoran& Bar’ın, Orçun İdiz de Mezze by the Sea’nin mutfağının başında.

Akdeniz ve Ege mutfağı ağırlıklı restoranlarda doğal ya da organik tarım yoluyla yetiştirilen ürünleri kullanmaya öncelik veriyorlar.

Aromatik otlar ve mevsimine göre sebzeleri tesisin organik bahçesinde yetiştiriyorlar. Beslenme anlayışlarını “Sağlıklı beslen, vücudun sesini dinle” olarak özetliyor Honçabay. Six Senses mutfağı kalori odaklı değil. Ama her şey bir denge içinde sunuluyor.

Ayrıca 12 kişilik şefin masası gibi hizmet veren, istenirse workshop’lar yapılan, duvarında dikey bahçesi olan özel bir yemek odası var. Bu bölümde Six Senses’ler için ‘Eat with Six Senses’ konseptli menü tasarlayan Celia Lam’ın reçeteleriyle hazırlanmış, kendi bahçelerinden toplanan malzemelerin kullanıldığı, Başaşçı Honçabay’ın sunumu ve Volkan Güler’in uygulamasıyla sunulan birbirinden yalın ve yaratıcı yemekler yedik.

 Tavuk suyu, çiğ kabakla yapılan spagetti, domates soslu kereviz kökü ve şekersiz, glütensiz avokadolu çikolata mus sağlıklı olduğu kadar muhteşem lezzetteydi.

Doğaya uyumlu, saygılı  ve sürdürülebilir turizm

ÖZEL YAŞAMA SAYGI

Six Senses Kaplankaya doğa ve çevreye olduğunu kadar özel yaşama da saygı prensibini uyguluyor. Özel teknesiyle, helikopteriyle gelen devlet başkanı, prens ya da dünyaca ünlü isimlerden oluşan konukların adı asla söylenmiyor. Zaten evlerinde kendilerine ait özel koylarda konakladıkları sürece de kimse onları göremiyor. Seyahatimiz sırasında Burak Öymen’in devasa bir yatla gelen çok özel konukları vardı ancak kimse ser verip sır vermedi...

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları