Koray Durkal

Leverkusen takımı kapış kapış gidebilir

11 Nisan 2024
Kulüpler transfer için şimdiden düğmeye bastı.

Avrupa’nın önemli liglerinde şampiyonluk yarışı tüm hızıyla sürerken kulüpler gelecek sezonun transfer planlamalarına şimdiden başladı. Özellikle Almanya ve Fransa başta olmak üzere pek çok ligde flaş isimler şimdiden transfer listelerinde üst sıralarda yer alıyor. Leverkusen kulübünün transferde tüm gözlerin çevrileceği ilk takım olacağını şimdiden söylemek mümkün. Elbette kulüplerin bu yaz yapacağı transferlerde kıstas alacağı bir nokta daha olacak; o da Avrupa Futbol Şampiyonası... Bakalım bu yaz manşetleri en çok süsleyecek isimler kimler olacak?

DEVLERİN GÖZÜ BU TAKIMDA

Bu sezon teknik direktöründen tutun kadrodaki tüm oyuncularına kadar gözlerin en çok üzerinde olduğu takım kuşkusuz Bayer Leverkusen’den başkası değil. Xabi Alonso, başta Liverpool olmak üzere pek çok önemli kulübün ilk sırasında yer alıyor. Takımın 20 yaşındaki orta saha oyuncusu Florian Wirtz’in piyasa değeri şimdiden 110 milyon Euro’ya ulaştı. Takımın stoperleri Tapsoba, Hincapie ve Tah için istenen bedel en az 40 milyon Euro.

BEDELSİZ GELMİŞTİ, ŞİMDİ 40 MİLYON EURO

Benfica’dan bedelsiz alınan sol bek Grimaldo’nun şu anki değeri 35 milyon Euro. Manchester City’nin 2019’da 380 bin Euro’ya Celtic’e sattığı ve sadece 2 yıl sonra 10 milyon Euro’ya Leverku sen’e imza atan sağ bek Frimpong’un şimdilerde değeri 50 milyon Euro’ya çıktı. Genç oyuncuyu isteyenler arasında Bayern Münih ve Manchester United yer alıyor. Takımın golcüsü Boniface için sıraya giren takımlar.

ÇETİNKAYA 100 MİLYON EUROLUK TRANSFERE HAZIRLANIYOR

Sporting forması giyen golcü oyuncu Viktor Gyökeres için şimdiden istenen bonservis bedeli 100 milyon Euro. Oyuncunun menajeri ise yakından tanıdığımız bir isim olan Hasan Çetinkaya. Son olarak Sporting-Ben fica maçı öncesi kulüp yetkilileriyle görüşmeye giden Çetinkaya transfer konusunda bilgi alışverişinde bulundu. Futbola İsveç’te başlayan ardından Brighton, St.Pauli ve Coventry formaları giyen 25 yaşındaki oyuncu Sporting ile bu sezon 42 maçta 36 gol,15 asistlik performans gösterdi. Sporting’in yakından takip edilen diğer isimleri ise takımın stoperleri Diomande ve Inacio. Portekiz ekibinin bu iki oyuncudan beklentisi de en az 100 milyon Euro.

Yazının Devamını Oku

Göz göre göre birbirlerine puan hediye ettiler

30 Mart 2024
Belçika Westerlo ile Genk’in maçında yaşanan skandalı konuşuyor.

Belçika futbolu, normal sezonun son gününde WesterloGenk maçında yaşanan şike skandalıyla sarsıldı. Her iki taraf için de bir puanın yeterli olduğu karşılaşma 1-1 sona erdi. Bu skorla Westerlo küme düşme hattından kurtulurken, Genk ise 6. sırada yer alarak Play-Off’a kalmayı garantiledi.

Konuk takımın 71. dakikada Baah’ın kırmızı kart görmesiyle 10 kişi kaldığı maçta ilk gol ev sahibinden geldi. Westerlo’nun Başakşehir’den kiraladığı Ravil Tagir, takımını 1-0 öne geçirdi. 86’da Heynen, Genk’in beraberlik golünü attı. Bu golün ardından takımlar top çevirerek zaman geçirirken, iki ekipten bazı oyuncuların el sıkıştığı ekranlara yansıdı. Genk Menajeri Wouter Vrancken’in kenarda gülerek izlediği bu manzara karşısında hakem Lawrence Visse’nin büyük şaşkınlık yaşadığı görüldü.

TEKNiK DiREKTÖR ANINDA KOVULDU

Maçın ardından Westerlo Yönetim Kurulu, teknik direktör Rik De Mil’in görevden alındığını duyurdu. Kulüpten yapılan açıklama ise bir hayli anlamlıydı:

“Kulüp, teknik antrenör Rik De Mil ile olan sözleşmeyi derhal feshetti. Uzun vadeli işbirliğini göz önünde bulundurmamıza rağmen bu kararı vermeyi gerekli gördük. Kulüp olarak bu önlemi almak zorunda kalmaktan üzüntü duyuyoruz ancak değerlerimiz sorgulanamaz. Rik’e performansı ve özverisi için teşekkür ediyor, gelecekte de başarılar diliyoruz.”

WESTERLO’DA ÇOK SAYIDA TANIDIK iSiM VAR

Belçika basını, savcılığın bu maçla ilgili rapor hazırladığını ve soruşturma başlatılmasının beklendiğini yazdı. Hatta iddialara göre savcılığın Vrancken ve De Mil için meslekten uzaklaştırma talep ettiği, ayrıca sahada bulunan 21 oyuncuya da 1.000’er Euro para cezası verebileceği belirtildi. Genk ve Westerlo kulüplerinin de 10’ar bin Euro para cezası ödemek zorunda kalabileceği de iddialar arasında.

İkinci başkanlığını Hasan Çetinkaya’nın yaptığı Westerlo’da, Ravil Tagir’in yanı sıra Sinan Bolat, Emin Bayram, Doğucan Haspolat ve geçmişte Türkiye’de forma giyen Roman Neustadter, Nacer Chadli, Erdon Daci ve Allahyar Sayyadmanesh de forma giyiyor.

Yazının Devamını Oku

Bundesliga’daki Leverkusen devriminin sırrı kanat bekler

25 Mart 2024
Alonso’nun yüksek uçuşunda Grimaldo ve Frimpong’un payı inanılmaz.

Bayer Leverkusen bu sezon futbol dünyasında sürpriz üstüne sürpriz yapmaya devam ediyor. Elbette bunda en büyük pay yeşil sahalardaki başarılı futbolculuğu sonrası teknik adamlıkta da rüştünü görkemli bir şekilde ispatlayan Xabi Alonso’ya ait. Arsene Wenger’in ‘Yenilmez Arsenal’ine ait rekoru kırmaya çok yakınlar.

Tüm kulvarlarda 38 maçtır kaybetmiyorlar. Bundesliga’da Bayern Münih’in 11 yıllık hegomanyasına demir bir yumruk indirmeye hazırlanan Leverkusen diğer yandan da UEFA Avrupa Ligi’nde çeyrek finalde ve orada da kupanın en büyük adayı durumunda. Takımda 16 gol, 8 asistlik katkı yapan Nijeryalı santrfor Victor Boniface ve 11 gol, 17 asistle oynayan Alman on numara Florian Wirtz öne çıkan isimler. Ancak iki isim daha var ki, onlar bu sezon mevkilerinin en iyileri...

48 GOLÜN ALTINDA ONLARIN iMZASI VAR 

İlki sezon başı Benfica’dan bedelsiz alınan İspanyol sol bek Alejandro Grimaldo. Bu sezon 11 gol, 15 asistle oynayan 28 yaşındaki futbolcu, enerjisiyle ve oyuna kattığı akılla Leverkusen’in olmazsa olmazlarından. Şu anki değeri 35 milyon Euro.

Bir diğeri de Manchester City’nin 2019’da 380 bin Euro’ya Celtic’e sattığı ve sadece 2 yıl sonra 10 milyon Euro’ya Leverkusen’e imza atan Hollandalı sağ bek Jeremie Frimpong.

Şimdilerde değeri 50 milyon Euro’ya çıkan 23 yaşındaki oyuncuyu isteyenler arasında Bayern Münih ve Manchester United yer alıyor.

MEVKiLERiNiN EN iYi OYUNCULARI

İkili, bu sezon daha şimdiden Leverkusen’e toplam 48 gollük katkı sağladı. Avrupa’da da bu ikilinin mevkilerinde onlardan daha fazla katkı sağlayan oyuncu yok. Liverpool’un Trent Alexander-Arnold ve Andrew Robertson ile bir dönem yakaladığı havayı şimdilerde Leverkusen’in onlarla yakaladığını söyleyebiliriz.

Yazının Devamını Oku

'Ölü' toplarla takımlarına 'can' veren kaos uzmanları

22 Mart 2024
Premier Lig kulüplerini sadece duran top üzerine uzmanlaşan antrenörler çalıştırıyor.

Duran toplar modern futbolun en önemli unsurlarından biri haline geldi. Öyle ki eskilerin deyimiyle bu ölü toplar takımlara artık hayat veriyor. Dünyanın en iyi teknik adamları da ekiplerine bu organizasyonlara özel olarak çalışan antrenörleri eklemeye devam ediyor. Onlar sadece birer yardımcıdan ibaret değil aynı zamanda organize ‘kaos’un koreografları. Bunun en güzel örneklerinden birini 10 Mart’ta oynanan ve 1-1 sona eren Liverpool- Manchester City maçında izledik. Kevin De Bruyne’nin kullandığı kornerde Nathan Ake rakibini perdeleyerek John Stones’a alan açtı ve golü atmasını sağladı.

Manchester City’nin bu golünde bir basketbol seti izledik adeta. Bu setlerin arkasındaki kişiler ise duran top antrenörleri Carlos Vicens ve Jack Wilson. Bu sezon duran top organizasyonları sayesinde 11 gol bulan City, bu alanda Premier Lig’in en başarılı 5. takımı durumunda.

ARSENAL EN İYİSİNİ CITY'DEN KAPTI

Arsenal, bu sezon Premier Lig’deki en iyi duran top takımı olarak ilk sırada yer alıyor. Topçular, özel çalışılmış organizasyonlar sayesinde 18 gol attılar. Onların bu alandaki dehası ise Nicolas Jover. 2019’da girdiği Manchester City’de iki yıl çalışan Jover, kendisini yakından tanıyan teknik direktör Mikel Arteta’nın teklifi üzerine 2021 yazında Arsenal’e transfer oldu.

Jover’in duran toplardan attırdığı goller Arteta’nın Arsenal’i yeniden şampiyonluğun en büyük adaylarından biri haline getirmesinde önemli rol oynadı.

ASTON VILLA'NIN KALBİ MACPHEE

Austin MacPhee için Aston Villa Teknik Direktörü Unai Emery’nin gizli silahı dersek abartmış olmayız. Emery’nin takımının tüm duran top organizasyonlarının yüzde 80’inden o sorumlu. Dean Smith ve Steven Gerrard takımdan ayrıldı ancak MacPhee, teknik direktörlüğe kim gelirse gelsin Villa’nın kalbi olmaya devam ediyor. Bu sezon 12 golde deneyimli antrenör MacPhee’nin çizdiği organizasyonların imzası var.

SÜRPRİZİ EVERTON YAPTI

Yazının Devamını Oku

Puertas ve Amoura'yı kilitle, Burgess'in üzerine oyna

7 Mart 2024
Belçika’da 8 puan farkla liderlik koltuğunda oturan Union Saint-Gilloise, kendi liginde maç başına 2.42 puan ortalaması tutturdu. Genellikle 3-5-2 oynayan ve hücumlarda 3-4-3’e dönen takımda merkez orta sahalar Rasmussen ve Sadiki, sistemin temel parçalarını oluştururken, kanat bekler Lapoussin ve Castro-Montes de hücuma verdikleri destekle öne çıkıyor. Belçika ekibinin zayıf karnı ise, bire birlerde ve arkasına atılan toplarda ağır kalan stoper Burgess...

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Konferans Ligi son 16 turunda son yıllarda Belçika futboluna damga vuran bir takımla karşılaşacak. Avrupa futbolunu yakından takip edenler Union Saint-Gilloise takımının küçümsenmeyecek bir rakip olduğunu zaten biliyorlar. Kadrosundan birbirinden yetenekli oyuncuların sahip olan Union Saint-Gilloise tam anlamıyla bir proje takımı. İngiltere Premier Lig ekiplerinden Brighton’ın sahibi Tony Bloom tarafından satın alınan kulüp, 48 yıl sonra 2020-21 sezonunda yeniden Belçika 1. Ligi’ne yükselmeyi başardı. Üç sezonluk 1. Lig grafiği ise son derece şaşırtıcı. İlk sezonunda çok iyi performans gösteren ekip, sonraki iki sezon şampiyonluğu son anda kaçırdı. Bu sezon ise 8 puan farkla liderlik koltuğunda oturuyorlar.

Üç sezondur aynı oyunu oynuyorlar

Union Saint-Gilloise takımının önemli isimlerini tanıtmaya teknik direktörleri Alexander Blessin‘den başlayalım... Red Bull Leipzig çıkışlı olan Alman Blessin burada tüm alt yaş kategorilerini çalıştırdıktan sonra Oostende’ye transfer oldu. Kısa süreli Genoa macerasının ardından 2023 yılında Union Saint-Gilloise takımının başına geçti. Belçika Ligi’nde oynadığı 28 maçta 68 puan toplayarak 2.42’lik puan ortalaması yakayan takım, genellikle 3-5-2 sistemini tercih ediyor. Özellikle hücumlarda bu sistemden 3-4-3’e çok esnek biçimde geçiyorlar. 25 yaş ortalamasına sahip takımın temel oyun prensibi lige çıktıklarından beri hiç değişmedi. Bir oyun kültürleri var ve bundan hiç kopmuyorlar.

61 golün 39'una direkt katkı yaptılar

Takımın oyun kalitesine en büyük yaratıcılığı ve hücum gücünü Cameron Puertas ile Mohamed Amoura katıyor. İsviçreli ofansif orta saha Puertas, tüm kulvarlarda 19 asistle Avrupa’nın bu alandaki en iyi oyuncularından biri. Takımın gol konusundaki en önemli ismi ise şimdiden 22 gole ulaşan Cezayirli Amoura. Rakip ceza alanı çevresinde serbest bir role sahip olan Amoura kendini unutturmayı başararak savunma arkasına yaptığı koşularla gole gidebilen bir oyuncu. Bu ikili takımın bu sezon ligde attığı 61 golün 39’una direk katkı sağladı.

Kim gelirse gelsin istikrar sürüyor

48 yıl aradan sonra yükseldiği Belçika 1. Ligi’nde üçüncü sezonunu yaşayan Union Saint-Gilloise Kulübü’ndeki oyuncu ve teknik direktör değişiklikleri takımda istikrarı hiç bozmadı. Golleriyle takımı 1. Lig’e çıkaran santrfor Deniz Undav’ın Brighton’a transferi sonrası yerine gelen Victor Boniface de kısa sürede Leverkusen’in yolunu tuttu. Onun boşluğunu dolduran Mohamed Amoura olağanüstü bir sezon geçiriyor. Başta da belirttiğimiz gibi Belçika ekibi kesinlikle küçümsenmeyecek bir takım ve güçlü bir oyunları var. UEFA Avrupa Ligi’nde bulunduğu E Grubu’nu üçüncü bitirirken Liverpool’u yenme başarısı gösterdiler. Konferas Ligi Play-off turunda kupanın iddialı takımlarından Eintracht Frankfurt’u elediler.

Burgess'in ağırlığı bir avantaj

Yazının Devamını Oku

Futbolun Harvard’ı Right to Dream

25 Şubat 2024
1999’da Gana’da hayata geçirilen akademi, yıldız yetiştirmeye devam ediyor.

Tom Vernon tarafından 1999 yılında Gana’da hayata geçirilen ‘Right to Dream’ şimdilerde Premier Lig kulüplerinin çok sayıda oyuncu transfer ettiği bir kaynak haline geldi. Projeye başladığında evinde ağırladığı 16 oyuncu adayı genç ile yola çıkan Vernon şimdilerde Gana, Fildişi Sahili, Mısır, Danimarka ve ABD’de potansiyelli gençleri geliştiren akademilere sahip.

15 BiN ÇOCUKLU SEÇME

Gana'da geçen yıl yaklaşık 15 bin çocuğun katıldığı denemelerden sadece 90’ının akademiye alınması organizasyonun olaya ne denli titiz yaklaştığının da bir göstergesi. Akademideki gençlere 5 yıllık bir taahhüt sunuluyor. Tüm çocuklar futbol ve eğitim perspektifinde değerlendiriliyor. Yaratıcılıkları, sosyal olarak farkındalıkları ve potansiyel liderlik niteliklerine kadar her şey inceleniyor. Burada başarılı olan oyuncular bu sezon Danimarka’nın Nordsjaelland Kulübü’ne gönderilerek Avrupa futboluna ilk geçiş noktalarına ulaşıyorlar.

YENi RUHLAR KEŞFEDiYORUZ

Right to Dream’in kurucusu Tom Vernon yapmaya çalıştıklarıyla ilgili bugüne kadar hiç duymadığımız şeyler söylüyor: “Öğrendiğim şeylerden biri ruhun gerçekten önemli olduğu. Yaşama sevinci, insanlarla bağlantı kurma yeteneği ve içine girdikleri her durumdan en iyi şekilde yararlanma arzusu olan duygusal çocukları arıyoruz. Bu geleceğimiz için de gerçekten ilginç bir şey. Yeni ruhlar keşfetmek nasıl olurdu sorusunu uzun uzun konuştuk. Profesyonel futbol oynayabileceğini umduğumuz ancak profesyonel oynasalar da oynamasalar da ücretsiz olarak dünya standartlarında eğitim alabilecek ve devam edip harika şeyler yapabilecek çocukları kabul ediyoruz. Belki daha da ileri gidebilir ve akademimiz için futbolun Harvard’ı diyebiliriz.”

ROL MODELLERi KUDUS

Ağustos ayında Ajax’tan West Ham’a 38 milyon sterlin karşılığında transfer olan Ganalı Mohammed Kudus akademinin parlayan yüzü oldu. Kudus kısa sürede West Ham için kilit bir oyuncu haline geldi. Bir diğer akademi mezunu 2024 Afrika Uluslar Kupası’nda ‘En İyi Genç Oyuncu’ seçilen Fildişi Sahilli Simon Adingra 2022’de FC Nordsjaelland’dan 6 milyon sterlin karşılığında Brighton’a katıldı. 19 yaşındaki Ganalı İbrahim Osman 19 milyon sterline Brighton’a transfer olan bir diğer isim oldu. Liste uzayıp gidiyor ve akademi üretmeye, Avrupa futboluna giden köklü bir yol sunmaya devam ediyor.

Yazının Devamını Oku

Sparta Prag, Avrupa Ligi'nin en formda 3. takımı!

15 Şubat 2024
55 milyon Euro’luk kadro değeri olan bordo beyazlı takım, Avrupa Ligi C Grubu’nda Rangers’ın ardından ikinci olarak play-off’a kalırken Real Betis gibi güçlü bir ekibi geride bırakmayı başardı. Kendi liginde lider olan ve son 7 maçını kazanan Sparta Prag, kanat beklerini aktif biçimde kullanarak ileride görev yapan Haraslin ve Birmancevic ile sonuca gitmeye çalışıyor. Danimarkalı teknik direktör Priske’nin çalıştırdığı Sparta’nın zayıf noktası ise atletizmi yüksek ve teknik oyuncular karşısında çok açık veren savunması.

Galatasaray'ın UEFA Avrupa Ligi son 16 turu play-off turunda eşleştiği Çekya temsilcisi Sparta Prag, bu sezon oldukça istikrarlı bir başarı grafiği çiziyor. 46 yaşındaki Danimarkalı Brian Priske’nin teknik direktörlüğünü yaptığı bordo beyazlı kulüp, 13 şampiyonlukla Çekya Ligi’nde en çok mutlu sona ulaşan takım. 1893 yılında kurulan Sparta Prag daha önce Avrupa kupalarında Galatasaray ile 4 maç oynarken, bu karşılaşmalarda 2 galibiyet, birer beraberlik ve mağlubiyet yaşadı.

Takımın en pahalı oyuncusu 5 milyon euroluk Ladislav Krejci

Kadro değeri 55 milyon Euro olan Sparta Prag’da (Galatasaray 206 milyon Euro) stoper Ladislav Krejci, 5 milyon Euro ile takımın en değerli oyuncusu. Bir diğer dikkat çeken oyuncu ise bu sezon tüm kulvarlarda 11 kez ağları sarsan Slovak forvet Lukas Haraslin. Sparta Prag hem lig hem Avrupa’da elde ettiği sonuçlarla UEFA tarafından Kupa 2’nin en formda 3. takımı seçildi. Sporting’in birinci sırada yer aldığı listede Galatasaray 2. basamakta bulunuyor.

Priske, duran top antrenörlüğünden teknik direktörlüğe geçiş yaptı

Sparta Prag Teknik Direktörü Brian Priske, ülkesi Danimarka’nın Midtjylland takımında savunma ve duran top antrenörlüğü ile başladığı kariyerine, teknik direktör olarak devam ediyor. Prag ekibine oynattığı hücum ağırlıklı pozitif futbol taraftarları da son derece mutlu ediyor. Genellikle 3-4-3 ve 3-4- 1-2 sistemini tercih eden 46 yaşındaki teknik adam, bekleri ve merkezleri aktif bir biçimde kullanarak hücumda daha fazla yoğunluk sağlıyor.

Çekya Ligi'nde oynadığı 7 maçı da kazandı

Sparta Prag bu sezon Avrupa kupaları macerasına Şampiyonlar Ligi ile başladı ve 3. eleme turunda Kopenhag’a 0-0 ve 3-3’lük skorlarla elendi. Avrupa Ligi play-off turunda Dinamo Zagreb’i 1-3 ve 4-1’le eleyen Sparta, adını gruplara yazdırdı. C Grubu’nda Rangers, Real Betis ve Aris Limassol ile mücadele eden Çekya ekibi, 3 galibiyet, 1 beraberlik ve 2 mağlubiyetle grubu ikinci bitirip play-off turuna kaldı. Sparta Prag kendi liginde de 20 maçta 17 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 yenilgi yaşadı. Son 7 maçını kazanan bordo beyazlılar, 53 puanla liderlik koltuğunda oturuyor.

Yazının Devamını Oku

Bu kadro üç kulvar için yeterli mi?

7 Şubat 2024
Okan Buruk eminim bu maçtan sonra şu sorunun cevabını sorgulayacaktır.

Galatasaray için kâğıt üstünde kolay görünen bir maçtı. Okan Buruk bazı futbolcularını dinlendirmeyi seçerken hem az süre verdiği oyunculara hem de yeni isimlere şans verdi Bandırmaspor karşısında.

Bandırmaspor, güç dengesi açısından Galatasaray karşısında oldukça zayıf olsa da oyun disiplininden hiç kopmadı. Geriye düştükleri zamanda bile sürekli oyunda kaldılar ve son dakikaya kadar alkışlanacak bir mücadele ortaya koydular.

DAViNSON SANCHEZ FARKI

İlk devrede Zaha ve Tete’nin bireysel becerileriyle pozisyonlar üretmeye çalışan Galatasaray ilk golü kornerden buldu. Sonrasında Bandırmaspor’un bulduğu pozisyonlarda ilk golün sahibi Davinson Sanchez tecrübesiyle ön plana çıkarak, tehlikelerin golle sonuçlanmasını önledi. 36 ve 40. dakikalarda kazanılan iki penaltı golü Galatasaray’a rahat bir nefes aldırdı.

İkinci yarıda skoru 3-2’ye getiren Bandırmaspor’un bir golü tartışmalı bir şekilde iptal edildi. Galatasaray’ın yeni transferi Carlos Vinicius son dakikada sahneye çıkarak takımını rahatlattı. Galatasaray kupada bir üst tura çıksa da Okan Buruk bu maçtan sonra üç kulvarda yeterli bir kadroya sahip olup olmadığını bir kez daha sorgulayacaktır.

Yazının Devamını Oku