Yıldızların peşinde bir albüm: Maya

Mabel Matiz’in merakla beklenen, 2 yıldır üzerinde büyük titizlikle çalıştığı albümü ‘Maya’ 2 hafta önce yayınlandı.

Haberin Devamı

Önceki hafta yurt dışında olduğum için albümün lansman partisini kaçırmıştım, itiraf ediyorum baya da kendime kızdım bu geceyi kaçırdığım için. Lansmandan bir sonraki gün yani albümün yayınlanacağı gece albüm dijital platformlara yansıdı mı? diye sürekli kontrol edip, yeni şarkılara kavuşmayı bekledim.

Müzik yazmayı ne kadar çok sevdiğim aşikâr, hele ki konu Mabel’in yeni albümü hakkında bir şeyler yazmak olunca bu heyecan resmen tavan oluyor. O yüzden bu yazının tamamını ‘Maya’ ve onun detaylarına ayırmak istedim.

2 yıllık uzun bir çalışmanın ürünü olan ‘Maya’ aslında ilk sinyallerini 2017 senesinde yayınlanan ‘Ya Bu İşler Ne Böyle’ ile vermişti. Söz ve müziği Mabel Matiz’a ait şarkı bize yepyeni bir Mabel sound’u getirmiş, yayınlandığı dönem ve takip eden yaz aylarından itibaren herkesin gönlünde taht kurmuş, klibin enerjisiyle hepimizi ferahlatmıştı. Mabel’in Anıl Can ile birlikte yönettiği bu klip çalışması sonrasında 2018 senesinde yayınlanan ‘Öyle Kolaysa’ single’ının klip çalışmasıyla daha nice güzel işleri yapmak üzere olduklarını ‘Maya’ yayınlanınca bir kez daha gösterdiler.

Haberin Devamı

Yıldızların peşinde bir albüm: Maya

Gelelim Maya’nın künye detaylarına; Maya’nın prodüktörlüğünü Mabel Matiz ve Sabi Saltiel üstleniyor. Kreatif tasarım Mabel Matiz imzası taşırken, art direction ve styling Anıl Can’a emanet edilmiş. Aranjmanlarda Sabi Saltiel’in ve Mabel Matiz’in yanı sıra; Ah! Kosmos (Başak Günak), Ambassadeurs projesiyle tanınan İngiliz prodüktör Mark Dobson ve Jakuzi grubundan tanıdığımız besteci - prodüktör Taner Yücel’in imzaları bulunuyor.

21 şarkılık ‘Maya’ albümü fiziksel olarak 2 cd’lik bir formatla yayınlanırken, albümün dijital halinde 2 adet bonus şarkı da yer alıyor. ‘Sarmaşık’ haricindeki albümdeki tüm şarkıların söz ve müziği Mabel Matiz’a ait. Sarmaşık ise Mabel ve Sıla’nın birlikte kaleme aldığı çok özel bir şarkı.

‘Maya’ düzenlemesi Sabi Saltiel’e ait introyla eşsiz yolculuğuna başlayıp sizi yavaş yavaş yıldızlara doğru yolculuğa çıkartıyor. Albümün ilk şarkısı ‘Fırtınadayım’ o kadar güçlü bir şarkı ki  ‘Gök Nerede’de ‘Tuzla Buz’, ‘Yaşım Çocuk’taki ‘Krallar‘ ile hissettiğim his bu albümde de devam ediyor. Durup durup tekrara aldığım harika bir albüm açılışı yapan parça olmuş.  ‘A Canım’ albümün çıkış şarkısı ve albümden ilk kliplenecek çalışma olmasının yanı sıra Maya’nın renkli dünyasını tam anlamıyla yansıtan bir şarkı. ‘Mendilimde Kırmızım Var’ albümdeki süre olarak en uzun şarkı. Sibel Gürsoy’un şarkıdaki katkısı, Mabel’in sesiyle olan uyumu nefis olmuş.

Haberin Devamı

‘Fırtınadayım’, ‘A Canım’, ‘Mendilimde Kırmızım Var’ ve ‘Öyle Kolaysa’ ile yükselen ruhumuz ‘Babamı Beklerken’ şarkısıyla tam anlamıyla bir mola veriyor. Şarkı Mabel’in gerçek anlamda çocukluğuna açılan bir pencere, çok içten ve çok duygusal. ‘Sarmaşık’ın söz ve müziği Mabel ve Sıla’nın ortak imzasını taşıyor. Geçtiğimiz yaz Sıla’nın açıkhava konserleri sırasında ilk kez gün yüzüne çıkan Mabel ve Sıla’nın birlikte çalışmasının ürünü olan ‘Muhbir’ şarkısından sonra ‘Sarmaşık’ da meğer sandıklarda beklemiş bir diğer nefis çalışma olmuş. ‘Çukur’ un sound’u o kadar yenilikçi ve farklı ki, şarkının back vokalindeki Hedonutopia ve Taner Yücel katkısı da ayrı bir renk katmış. ‘Ayrılık Buna Denir’ Mabel’in ustalığını konuşturduğu bir şarkı olmuş. Böylesine bir ayrılık şarkısı sözlerle insanı kendine getirirken, bestesiyle bir başka büyülüyor. Özellikle şarkının African havasına kapılıp gitmemek imkânsız.

Haberin Devamı

Yıldızların peşinde bir albüm: Maya

2016 senesinde birlikte yayınladıkları ‘Mavi’ single’ından beri Ah! Kosmos ile Mabel Matiz ne zaman birlikte bir şarkı daha yapacak diye resmen gün sayıyordum. Nihayet bu albümde ikili yeni bir şarkıda bir araya gelmişler. ‘Dualar Değişir’ albümdeki 2 versiyonu olan nadir şarkılardan. İlk cd’yi kapatan Başak Günak nam-ı diğer Ah! Kosmos’un düzenlemesiyle yer alan versiyonunun yanı sıra ikinci cd’de ise Sabi Saltiel’in düzenlemesi de yer alıyor.

Maya için albümün kartonetinde Mabel ‘Kalbim, göğsüm, nefesim’ derken çok da haklı bir yorum yapmış. O kadar büyük bir emek var ki, her şarkı ayrı bir hikâye, ayrı bir detay. Albümün 2. bölümünün açılış şarkısı ‘Kalbime Azap’ Mabel’in yanı sıra yine çok özel bir vokal daha içeriyor. Gülden Karaböcek’in Mabel’e eşlik ettiği bu özel şarkı beni his olarak Mabel’in ilk albümüne götürdü. ‘Boyalı Da Saçların’ da tıpkı ‘Kalbime Azap’ta hissettiğim Mabel’in çıkış albümündeki duygusunu veren bir şarkı olmuş. Özellikle bu şarkıyı dinledikten sonra açıp bir doz da ‘Söylese o ben söyleyemem’ dinliyorum, size de tavsiye ederim.

Haberin Devamı

Özellikle kendi şarkılarını yazıp besteleyen sanatçıların bu çalışmalarını nerede ve ne zaman yaptıkları her zaman merak ettiğim bir konudur. Mabel her albümünde yaptığı gibi Maya’da da şarkıların hangi tarihlerde ve nerede yazdığı bilgisini yine bizlerle paylaşmayı atlamamış. Bu detay sayesinde ‘Yaban’ın 2016 senesinde Berlin-İstanbul uçağında hayat bulduğunu öğrenmiş olduk. ‘Pembe’ye gelirsek tekrar tekrar dinlemeye doyamadığım, albümün en sevdiklerimden, üstelik kendisine 2 farklı versiyon ile yer bulmuş bir şarkı. Özellikle Taner Yücel versiyonu benden tüm yıldızları ve Oscar’ları alıp götürdü, muhteşem olmuş. ‘Yıldızların Peşinde’ benim için albümün incisidir. O kadar çok tekrar dinledim ki bu şarkıyı, ‘Maya’yı hangi şarkıyla hatırlarsın denirse ilk vereceğim cevap hep bu şarkı olacaktır. ‘Kara Beyaz Kedi’ bu albümün benim için ‘Kerem Gibi’sidir, Mabel’in hikaye anlatma yolunu çok iyi özetleyen bir şarkı benim için. Maya’nın pandora özelliği cd formatıyla bitmiyor, ayrıca albümün sadece dijital versiyonunda yer alan Canki’ ve ‘Comme Au Animal’ bonus şarkılarıyla daha bu yolculuğuna devam ediyor.

Haberin Devamı

Kıssadan hisse, ‘Maya’ albümü gerçek anlamda bir müzikal uyanış. Dinledikçe farklılaşan, tekrarladıkça kilitlerini açan çok özel bir albüm. Mabel Matiz’i yıllardır merakla ve hayranlıkla takip eden biri olarak bu özel albüme tanıklık ettiğim için kendi adıma büyük bir mutluluk duyuyorum. Diğer yandan ‘Maya’nın canlı performanslarını da büyük bir merakla bekliyorum. 28 Temmuz’da Maya albümünün ilk konseri Harbiye Açıkhava Sahnesi’nde olacak. Mabel Matiz’in ilk defa Harbiye Açıkhava sahnesinde konser verecek olması bile bu konseri başlı başına daha da özel bir hale getiriyor. 

Yazarın Tüm Yazıları