Dilinizi fırçalayın

Oruç tutarken yaşanan ağız kokusu, kişiyi ve sosyal çevresini rahatsız edebilir.

Haberin Devamı

Açlığa bağlı oluşan ağız kokusuna; çürük dişler, eskimiş protezler, dişeti rahatsızlıklarının da eşlik etmesi durumunda, koku dayanılmaz boyutlara ulaşabilir. Oysa ki basit önlemler alarak ağız kokusunu önlemek mümkündür.
Ramazan ayında beslenme düzeninin değişmesi, gün içinde öğün sayısının ikiye inmesi, özellikle yaz aylarında sahur ve iftar arasındaki sürenin uzunluğu gibi etkenler; ağız sağlığı için tehlikeler oluşturabilir. Oruç tutulan günlerde, uzun zaman yeme-içme işlevi yapılmadığı için tükürük salgısı azalır. Tükürüğün, doğal temizleme kapasitesi zayıflar. Bu durum, ağızda bakterilerin üremesine ve diş çürüğü oluşumuna uygun ortam sağlar.

GÖMÜLÜ DİŞLER ÇEKİLMELİ

Sahur ve iftardan sonra dişler ve dil fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı; takma dişler çok iyi temizlenmelidir. Antiseptik gargaralar, ağız kokusunu gidermeye yardımcı olur. Soğan, sarımsak, pastırma gibi baharatlı yiyecekler yerine; elma, domates, maydanoz gibi gıdalar tercih edilmelidir. Lokmaların uzun süre çiğneyerek yutulması, tükürük salgısını artırarak ağız kokusunu azaltır. Oruçluyken, macun kullanılmasa bile, gün içinde dişler fırçalanmalıdır. Sigara alışkanlığı minimuma indirilmelidir. İftarda ve sahurda yeterli miktarda su ve ayran tüketilmelidir. Ramazan ayından önce diş hekimi kontrollerine gidilmeli; diş ve dişetleri sağlıklı duruma getirilmelidir. Ağızdaki bütün diş çürükleri, kırık dolgu ya da kron-köprüler tedavi edilmeli, gömülü dişler çekilmelidir. Su ve kanı yutmadığınız takdirde, oruç tutarken de diş tedavisi yapılabilir.

Haberin Devamı

YARDIMCI GIDALAR

Limon: Limon ağız kokusunun giderilmesinde etkili bir yiyecektir. Limonu keserek emebileceğiniz gibi; su veya sodanın içine sıkarak içebilirsiniz.
Maydanoz ve biberiye: Taze maydanozun ve biberiyenin nefesi tazeleme özelliği bulunur. Elma, armut, havuç, turp gibi lifli gıdalar tükürüğü temizler, aynı zamanda damakta hoş bir tat bırakırlar.
Nane, tarçın, karanfil: Nane, ferahlatıcı etkisiyle birlikte özellikle sarımsak ve soğan gibi kokulara karşı etkilidir. Tarçın veya nane içeren aromalı sakızlarda benzer etkiyi yaratır.
Yoğurt: Günde bir iki kere yiyeceğiniz yoğurt ağız içerisindeki çürük yumurta kokusu veren hidrojen sulfütü, yok etmeye yardımcı olur.
Şeker, kalp-böbrek rahatsızlığı, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı bulunan, gebe ve emziren kadınların, gelişme çağındaki çocukların sağlıkları açısından oruç tutmamalarında yarar vardır. Ramazan ayının bereket, sağlık ve huzur getirmesi dileğiyle; aydınlık günler.

Yazarın Tüm Yazıları