Enflasyon satın alındı sıra ekonomi yönetiminde

GÖZLER bugün açıklanacak enflasyon verisine çevrilmişken, yüksek rakamların önceden satın alındığını söylenebilir. Piyasaların bundan sonra asıl olarak yeni Bakanlar Kurulu ve ekonomiye yönetimine göre yön belirleyeceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Geçen cuma günü döviz kuru sepeti bazında yüzde 0.8 değer kaybeden TL, dün de değer kaybına devam etti. Piyasa uzmanları kurlardaki bu yükselişin büyük ölçüde, bugün açıklanacak haziran ayı enflasyonunun yüksek çıkma beklentisinden kaynaklandığı görüşündeler. Buna bağlı olarak tahvil faizlerindeki artış da devam etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bugün açıklanacak enflasyon verilerinde tüketici fiyatlarındaki aylık artışın yüzde 1.3 civarında olması bekleniyor. Bununla birlikte yıllık bazda enflasyonun ise kabaca; yüzde 12’den 14’e çıkması bekleniyor. Gıda kaynaklı artışın devam ettiği gözlenirken,  sadece manşet oran değil Merkez Bankası’nın baz aldığı çekirdek enflasyonda da yükselişin devam edeceği, 1 puan artışla yüzde 13.5’e çıkacağı tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Hafta sonunda açıklanan İstanbul Ticaret Odası (İTO) ücretliler geçinme endeksi verileri de gıda enflasyonunun yüksek gelebileceğine işaret ediyordu. İTO verilerine göre İstanbul’da geçtiğimiz 5 yılın haziran ayında ortalama gıda enflasyonu yüzde 0.7 düşerken, bu yıl yüzde 1.4’lük artış kaydetti. Bu endeks ile TÜİK endeksi çok örtüşmese de, bugünkü rakamların yüksek çıkacağı yolundaki beklentileri doğal olarak artırıyor.

Bu arada bazı piyasa analistleri doların dünkü değer kaybında yüksek enflasyon beklentisinin yanında, Hazine’nin cuma akşamı açıkladığı iç borç çevirme oranlarının beklentilerin üstünde çıkmasının da etkili olduğunu söylüyorlar. Bu oran kamu harcamaları, dolayısıyla mali disiplin açısından gösterge olabiliyor.

EKONOMİ YÖNETİMİ BEKLENİYOR

Piyasa uzmanları enflasyonun yüksek seyrinin devam edeceğinin ortaya çıktığını belirtirlerken, en çok merak edilen konunun ise ekonomi yönetiminin nasıl oluşacağı noktasında toplandığını söylediler.

8 Temmuz’da yemin töreni ardından yeni kabine ve kurul başkanlıklarının açıklanmasını beklediklerini kaydeden piyasacılar, atanacak isimler üzerinden bundan sonra uygulanacak ekonomi politikaları hakkında görüş sahibi olmaya çalışacaklarını belirtiyorlar.

Bu tarih yaklaştıkça atanacak bakan ve kurul başkanlıkları için söylentilerin arttığını, isimlerin ortaya atıldığını kaydeden piyasa uzmanları, atanacak kişilerin kamuoyundaki algılarının, atama sonrası ilk piyasa hareketlerinde belirleyici olmasını bekliyorlar. Örneğin Merkez Bankası Başkanı’nın görevden ayrılıp ayrılmayacağının, Mehmet Şimşek yerine ekonominin koordinasyonu için gelecek ismin, piyasa hareketlerinde önemli olacağını söylüyorlar.

Haberin Devamı

Bu atamalardan önce de açıklanması beklenen yeni idari sistemin ve bürokrasi yapısının da merak edildiği, buna bakıp tahminler yapılacağı anlaşılıyor.

Aslında açıklanacak Bakanlar Kurulu ve ekonomi yönetiminin, özellikle yabancı yatırımcı açısından daha orta vadede belirleyici olacağı bile söylenebilir. Bu konuda yabancı yatırımcının beklentisi nasıl derseniz, Morgan Stanley’in son raporu pek de umutlu olunmadığını gösteriyor. Yayınladığı analizde Morgan Stanley, “Seçimin, TL’nin kalıcı şekilde değer kazanmasını sağlayacak makroekonomik politika çerçevesi ile sonuçlanacağına yönelik çok az işaret var” yorumunu yaptı. Bununla birlikte petrol fiyatlarındaki yükselmenin  etkisiyle rublenin değer kazanıp, rand ve TL’nin değer kaybedeceğini söyledi.

Haberin Devamı

Özetle; yakında açıklanacak tercihler, ekonominin geleceğini belirleyecek.

 

Yazarın Tüm Yazıları