Erdal Fernergiz

Şimdi hizmet zamanı... Başkanları tebrik sırasına girmeyin bırakın çalışsınlar

4 Nisan 2024
Seçim seçim dendi o da geçti gitti. Seçmen son sözünü sandıklarda söyledi. Adaylar halkın tercihlerine göre belediye başkanlıklarına seçilip koltuklarına oturdu. Şunu açıkça öneriyorum. Seçilen başkanları tebrik etmek için günlerce tebrik sırasına girilerek meşgul edilmesinler.

Seçim öncesi tüm adaylar meydanlarda projelerini, icraatlarını, yapacaklarını ve düşüncelerini vatandaşlara anlattı. Şimdi uzun bir maraton başlıyor başkanlar için. Hepsinin sözü var kentlerini daha güzele daha iyiye taşıyacaklar. Düzenledikleri lansmanlarda, mitinglerde bas bas bağırıp seslerini duyurdular. O söylediklerine inanananlar da sandıklarda tercihlerini yaptı. Seçilen adaylar YSK kesin sonuçları sonrası mazbatalarını alarak işe başladılar. Adana’da Büyükşehir Belediye Başkanlığını Zeydan Karalar yeniden, Seyhan Belediye Başkanlığını bir kadın başkan Oya Tekin, Çukurova’yı Emrah Kozay CHP adına, Sarıçam’ı Bilal Uludağ Cumhur İttifakı olarak MHP adına ikinci kez kazandı.

BARIŞ GÜVERCİNLERİ UÇURDULAR

Adana’da Zeydan Karalar seçim sonuçları sonrası Büyükşehir Belediye Başkanlığını ikinci kez kazanarak büyük bir işi başardı. Bundan sonra daha çok çalışmaya ve halka daha fazla hizmet etmeye devam edeceklerini belirten Başkan Zeydan Karalar, “Bu can bu bedende olduğu sürece hemşehrilerime hizmet edeceğim” dedi. 9 ilçe belediye başkanlığını alarak tarih yazdıklarını söyleyen Başkan Karalar, Çukurova Belediyesi önünde ilçe belediye başkanları ile birlikte gökyüzüne barış güvercinleri saldı.

KARALAR: ŞEFFAF, DÜRÜST HİZMET

‘Adana Adana’ diyerek hizmete devam edeceğini belirten Başkan Zeydan Karalar, belediyeyi borçtan kurtardığını, eksiden artıya geçirdiğini ve yeni dönemde öncelikli hedeflerinin olduğunu en kısa zamanda projelerini yerine getireceğini her platformda açıkladı. Başkan Karalar yeni dönemde Yeni nesil otogar, yeni yeni kavşaklar, bulvarlar ve köprüler, tramvay hattının genişletilmesi, nostaljik tramvay gibi Ulaşım Ana Planını uygulamaya koyacağını, Deprem eylem planını, kentsel dönüşüm başta olmak üzere, alt yapı projelerini, sportif ve sosyal yaşam projelerini süratle uygulamaya koyacaklarını, park ve yeşil alanları çoğaltacağını, Adana’yı kültür ve turizm kenti yapmaya çalışacaklarını her fırsatta açıkladı. Başkan Zeydan Karalar bu projeleri yerine getirmek için şeffaf, dürüst olacağını, Adana’yı çok sevdiğini "Sen, ben, o demeden Adana Adana diyerek hizmet edeceğim. İşimiz gücümüz Adana" dedi.

MECLİSLERDE ÇOĞUNLUK ELDE ETTİLER

Geçen dönem özellikle iktidar partisinden başkan olmayan yerlerde meclis sayısı da mevcut başkanlar aleyhine idi. 31 Mart yerel seçimleri sonrası görüldü ki mevcut başkanlar meclislerde de çoğunluğu ele geçirdi. Bu ne demek artık ‘Alacağımız kararlar meclisten dönüyor, Meclis bize destek vermiyor, topal ördek pozisyonundayız’ gibi sözler duymayacağız. Duymak da istemiyor vatandaşlar. Vatandaşların beklentisi verilen sözlerin yerine getirilmesi, projelerin uygulanması ve kentlerin daha yaşanabilir bir hale getirilmesi. Tabi burda Meclis üyelerine de büyük görev düşüyor. Toplantılarda kentin faydasına projeleri meclise sunmaları, sunulan projeleri de iyice inceleyip, kentin hayrına yürürlüğe sokmaları olacak.

TEBRİK EDECEĞİM DİYE MEŞGUL ETMEYİN

Yazının Devamını Oku

Haydi sandığa

31 Mart 2024
Sonunda seçim günü geldi çattı. Her 5 yılda bir yapılan Türkiye Yerel Seçimleri bugün gerçekleşecek. Milyonlarca kişi sandık başına giderek büyükşehir, il, ilçe ve beldelerde yeni belediye başkanları, köy ve mahallelerde yeni muhtarlarını belirleyecek.

"VATANDAŞLIK GÖREVİ"

Bugün Türkiye yerel seçim için sandık başına gidecek. Türkiye'de merakla beklenen seçim sonuçları bugün oylanacak. Bugün oy hakkı olan herkesi sandıklara gitmeye ve vatandaşlık görevini yerine getirmeye davet ediyorum. Yaklaşık 61.4 milyon seçmen, yerel yöneticilerini seçmek için sabah saatlerinden itibaren sandığa gidecek. Seçmenler büyükşehir ve ilçe belediye başkanlarının yanı sıra, belediye meclis üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti için de oy kullanacak.

Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde 81 il, 973 ilçe, 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtar belirlenecek. İl genel meclisi üyeliği ve belediye meclis üyeliği seçimleri de yapılacak. Adana’da 15 ilçede toplam 5 bin 164 sandık ve 19 seyyar sandık kurulacak. Toplam seçmen sayısı da 1 milyon 629 bin 959 kişidir. Seyhan ilçesi, seçimlerde en fazla sandık sayısına sahip. Toplamda bin 565 sandıkta 562 bin 326 seçmen, tercihini belirleyecek. Çukurova ilçesinde 790 sandıkta 287 bin 869 seçmen, Yüreğir ilçesinde 784 sandıkta 273 bin 305 seçmen, Sarıçam ilçesinde 424 sandıkta 147 bin 569 seçmen, Karaisalı ilçesinde 84 sandıkta 17 bin 312 seçmen, Ceyhan ilçesinde 385 sandıkta 113 bin 347 seçmen, Kozan ilçesinde 339 sandıkta 99 bin 88 seçmen, Pozantı ilçesinde 58 sandıkta 16 bin 190 seçmen, Aladağ ilçesinde 57 sandıkta 13 bin 331 seçmen, Karataş ilçesinde 75 sandıkta 17 bin 913 seçmen, Yumurtalık ilçesinde 54 sandıkta 14 bin 771 seçmen, İmamoğlu ilçesinde 72 sandıkta 20 bin 566 seçmen, Feke ilçesinde 66 sandıkta 14 bin 49 seçmen, Saimbeyli ilçesinde 48 sandıkta 11 bin 64 seçmen ve Tufanbeyli ilçesinde 61 sandıkta 12 bin 256 seçmen, oy kullanacak.

Mersin’de 4 bin 123 sandıkta bir milyon 378 bin 750 kişi oy kullanılacak. Mersin’de 22’si büyükşehir ve 194’ü ilçe belediyeleri için olmak üzere toplam 216 siyasetçi koltuk için yarışacak. YSK verilerine göre Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı için 20’si siyasi parti 2’si bağımsız toplam 22 aday yarışacak. Mersin’de 13 ilçenin belediye başkanlığı için toplam 194 aday yarışacak. Belediye başkan adaylığının en çok olduğu ilçeler 20’şer aday ile Yenişehir, Akdeniz ve Toroslar’da olurken adayın en az olduğu ilçe ise 11 aday ile Bozyazı oldu. Mezitli’de 18 aday yarışacak. Hali hazırda partisinden istifa eden Neşet Tarhan da başkanlık için bağımsız olarak seçime giriyor.

BU SEÇİM ÇOK ÖNEMLİ

Benim tek isteğim oy hakkı olan bütün vatandaşlarımızı sandıklara giderek vatandaşlık görevini yerine getirmeye davet ediyorum. Bu seçim ülkemiz ve kentlerimiz adına çok önemli. Oy kullanmak isteyen vatandaşlarımıza valiliklerimiz aldığı önlemlerle yardımcı olacak. Valiliklerimiz seçimi huzur ve güven ortamı içinde geçirmemiz için gerekli tüm önlemleri aldı. Provokasyon ve tahriklere karşı dikkatli olalım. Seçimi bizlere yakışır şekilde, yaşadığımız toplumu rahatsız etmeden kazasız belasız geçirelim ve yerel yöneticilerimizi seçelim. Biz bugün sandık başında olalım ve özgür irademizi oyumuzla sandığa yansıtalım..

1 NİSAN'DA OKULLAR TATİL

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla illere gönderilen genelgeyle, seçimlerin ardından Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarının eğitim-öğretime hazır hale getirilmesi amacıyla 1 Nisan Pazartesi (Yarın) okullar tatil edildi.

Yazının Devamını Oku

Bakan Uraloğlu'ndan Adana'a destek sözü

7 Mart 2024
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bir dizi ziyaret gerçekleştirmek için geldiği Adana’da valiliği ziyaret etti, Valilik Şeref Defteri’ni imzaladı, kentte görev yapan eski valilerin fotoğraflarının bulunduğu köşeyi inceledi. Vali Yavuz Selim Köşger ile görüşme gerçekleştiren Bakan Uraloğlu, AK Parti Seyhan Belediye Başkan adayı Erdal Hatipoğlu'nun tanıtım lansmanına katıldı.

TOROSLAR FEDERASYONUNU ZİYARET ETTİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Toroslar Federasyonunu ziyaret etti. Bakanın ziyaretine; AK Parti Adana Milletvekillerinden Sunay Karamık, Ahmet Zenbilci ve Abdullah Doğru; ayrıca; Cumhur ittifakı Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve Ak Parti Yüreğir Belediye Başkanı Av. Mehmet Fatih Kocaispir de katılım sağladı.

Adana Toroslar Federasyonu Başkanı Cenap Erol, ziyaret anısına Bakan Uraloğlu'na Çukurova bölgesinin geçmişte kullanılan o dönem paralarının rölyeflerinin bulunduğu bir tabloyu bakana takdim etti.

ADAYLAR DESTEKLENMELİ

Bakan Uraloğlu sohbet toplantısında Adana'ya bir çok kez geldiğini eksiklerin bulunduğunu bildiklerini, son aylarda yaşanan ekonomik gelişmelerin ticari hayata yansımalarının görülmeye başladığını söyledi. Uraloğlu, Adana'da Metro, kara yolları, deniz ulaşımı gibi konularda sıkıntı yaşandığını, 31 Mart seçimlerinde Cumhur ittifakı adaylarının desteklenmesini istedi.

PROJELERİ HARİTADA İNCELEDİ

Bakan Uraloğlu, daha sonra Yüreğir Belediyesi'ne geçerek Yüreğir Belediye Başkanı ve Büyükşehir adayı Fatih Mehmet Kocaispir'in projelerini harita üzerinde inceledi. Projeleri çok beğendiğini ve Bakanlık olarak gerekli desteğin verileceğini açıkladı.

Bakan Uraloğlu'nu hem Yüreğir’de hem de Adana’da ağırlamaktan dolayı büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Yüreğir Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Adana Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatih Mehmet Kocaispir, belediyenin 5 yıllık süre içerisinde ilçede hayata geçirdiği projeler ve çalışmaları ile yapacağı projeler hakkında bilgi verdi.

Yazının Devamını Oku

Başkanları tebrik sırasına girmeyin bırakın çalışsınlar... ŞİMDİ HİZMET ZAMANI!

25 Şubat 2024
Seçim seçim dendi o da geçti gitti. Seçmen son sözünü sandıklarda söyledi. Adaylar halkın tercihlerine göre belediye başkanlıklarına seçilip koltuklarına oturdu. Şunu açıkça öneriyorum. Seçilen başkanları tebrik etmek için günlerce tebrik sırasına girilerek meşgul edilmesinler.

Seçim öncesi tüm adaylar meydanlarda projelerini, icraatlarını, yapacaklarını ve düşüncelerini vatandaşlara anlattı. Şimdi uzun bir maraton başlıyor başkanlar için. Hepsinin sözü var kentlerini daha güzele daha iyiye taşıyacaklar. Düzenledikleri lansmanlarda, mitinglerde bas bas bağırıp seslerini duyurdular. O söylediklerine inanananlar da sandıklarda tercihlerini yaptı. Seçilen adaylar YSK kesin sonuçları sonrası mazbatalarını alarak işe başladılar. Adana’da Büyükşehir Belediye Başkanlığını Zeydan Karalar yeniden, Seyhan Belediye Başkanlığını bir kadın başkan Oya Tekin, Çukurova’yı  Emrah Kozay, Yüreğir’i Ali Demirçalı  CHP adına, Sarıçam’ı Bilal Uludağ Cumhur İttifakı olarak MHP adına ikinci kez kazandı.

BARIŞ GÜVERCİNLERİ UÇURDULAR

Adana’da Zeydan Karalar seçim sonuçları sonrası Büyükşehir Belediye Başkanlığını ikinci kez kazanarak büyük bir işi başardı. Bundan sonra daha çok çalışmaya ve halka daha fazla hizmet etmeye devam edeceklerini belirten Başkan Zeydan Karalar, “Bu can bu bedende olduğu sürece hemşehrilerime hizmet edeceğim” dedi. 9 ilçe belediye başkanlığını alarak tarih yazdıklarını söyleyen Başkan Karalar, Çukurova Belediyesi önünde ilçe belediye başkanları ile birlikte gökyüzüne barış güvercinleri saldı.

KARALAR: ŞEFFAF, DÜRÜST HİZMET

‘Adana Adana’ diyerek hizmete devam edeceğini belirten Başkan Zeydan Karalar, belediyeyi borçtan kurtardığını, eksiden artıya geçirdiğini ve yeni dönemde öncelikli hedeflerinin olduğunu en kısa zamanda projelerini yerine getireceğini her platformda açıkladı. Başkan Karalar yeni dönemde Yeni nesil otogar, yeni yeni kavşaklar, bulvarlar ve köprüler, tramvay hattının genişletilmesi, nostaljik tramvay gibi Ulaşım Ana Planını uygulamaya koyacağını, Deprem eylem planını, kentsel dönüşüm başta olmak üzere, alt yapı projelerini, sportif ve sosyal yaşam projelerini süratle uygulamaya koyacaklarını, park ve yeşil alanları çoğaltacağını, Adana’yı kültür ve turizm kenti yapmaya çalışacaklarını her fırsatta açıkladı. Başkan Zeydan Karalar bu projeleri yerine getirmek için şeffaf, dürüst olacağını, Adana’yı çok sevdiğini "Sen, ben, o demeden Adana Adana diyerek hizmet edeceğim. İşimiz gücümüz Adana" dedi.

MECLİSLERDE ÇOĞUNLUK ELDE ETTİLER

Geçen dönem özellikle iktidar partisinden başkan olmayan yerlerde meclis sayısı da mevcut başkanlar aleyhine idi. 31 Mart yerel seçimleri sonrası görüldü ki mevcut başkanlar meclislerde de çoğunluğu ele geçirdi. Bu ne demek artık ‘Alacağımız kararlar meclisten dönüyor, Meclis bize destek vermiyor, topal ördek pozisyonundayız’ gibi sözler duymayacağız. Duymak da istemiyor vatandaşlar. Vatandaşların beklentisi verilen sözlerin yerine getirilmesi, projelerin uygulanması ve kentlerin daha yaşanabilir bir hale getirilmesi. Tabi burda Meclis üyelerine de büyük görev düşüyor. Toplantılarda kentin faydasına projeleri meclise sunmaları, sunulan projeleri de iyice inceleyip, kentin hayrına yürürlüğe sokmaları olacak.

Yazının Devamını Oku

Emniyet ve Kızılay “İyilik için” el ele

23 Şubat 2024
Adana Emniyet Müdürü Ahmet Arıkan’a “hayırlı olsun” ziyaretinde bulunan Kızılay 1. Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Saygılı, Kızılay’ın gerek ülke geneli gerekse Adana’da hayata geçirdiği projeler konusunda bilgi verdi.

Kızılay 1. Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Saygılı, Emniyet Müdürlüğü ve Kızılay’ın hayata geçirebileceği kalplere dokunan ortak projeler konusunda görüş alışverişinde bulundu.

Beraberinde Kızılay Adana İl Merkezi Başkanı Ahmet Çolak ve Kan Bölge Müdürü Doktor Tunçhan Demir ile ziyaret ettiği Adana Emniyet Müdürü Ahmet Arıkan’ı yeni görevinden dolayı tebrik eden Saygılı, “Önümüzdeki süreçte birlikte hayata geçireceğimiz projelerle iyiliğin güzelliklerini yaşamaya devam edeceğiz. Toplumun tüm kesimlerine dokunurken iyilik kervanımızı da her geçen gün güçlendirmeye devam edeceğiz. Yüreklere kandil yakmayı bir görev bilen Kızılay’ımız, Emniyetimizin güç birliği ile her bir noktaya her bir haneye iyiliği bulaştırmak istiyoruz” dedi.



Adana Emniyet Müdürü Ahmet Arıkan ise “Kızılay’ımız hem ülkemizde hem ihtiyaç sahibi ülkelerde yardım yapan Milli bir kuruluşumuzdur. Bu güzide kuruma destek olmak bizlerin vatandaşlık görevidir. Kızılay’ımızın her çalışmasında başta kan bağışı ve kök hücre bağışı olmak üzere toplum yararına tüm ortak projelerde işbirilği içinde çalışmaya hazırız” diye konuştu.

Yazının Devamını Oku

Hedef güçlü Gaziantep

18 Şubat 2024
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 31 Mart yerel seçim beyannamesini gazetemizin Çukurova Bölge Temsilcisi Erdal Fernergiz’in de katıldığı toplantıda açıkladı. Başkan Şahin geçmişte yapılanları ve yeni dönem projelerini anlatırken, “Güçlü Gaziantep için hazırız, kararlıyız” dedi.

GAZİANTEP Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yeniden aday oldu ve 2024-2029 yılında hayata geçireceği projeleri düzenlenen tanıtım toplantısında duyurdu. Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda insanı merkeze alan belediyecilik anlayışıyla 10 yıl boyunca projelere imza atan Şahin, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri öncesi ustalık döneminde hayata geçireceği projeleri Şehitkamil Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantıyla tanıttı, “Güçlü Gaziantep” sloganıyla altyapı, içme suyu, ulaşım, çevre, ticaret merkezleri, sosyal, kültürel, tarım, spor ve tesis projelerini özetle şöyle anlattı:

DEV İÇME SUYU BARAJI

“Gaziantep’in 2050 yılına kadar su ihtiyacını giderilmesi için hayata geçirilen Düzbağ İçme Suyu İsale Hattı’nın devamı olacak, belediye eliyle inşa edilecek en büyük içme suyu barajı Düzbağ Barajı yapılacak. 191 metre yüksekliğindeki baraj, yüzde 100 cazibeyle gelecek suyla yılda 1.5 milyar TL enerji tasarruf sağlayacak, 166 milyon metreküp toplam su tutma hacmine sahip olacak.

Düzbağ Barajı, Gaziantep’in 2050 yılına kadar su ihtiyacını giderecek.

DÖRT ARITMA TESİSİ

Gazi şehrin yeni yerleşim alanlarındaki atık suların arıtılarak doğayı kirletmemesi için dört yeni tesisin temelleri bu yıl atılacak. Kent merkezinde Kuzeyşehir, Kızılhisar 2’nci Etap, Beylerbeyi-Beykent ile depremden etkilenen İslahiye ilçesinde yapılacak İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri ile atıksuların tamamı arıtılacak. 2 milyar TL’lik yatırımla yapılacak dört tesis ile altyapıda arıtma yükü alınacak.

METRODA YENİ DÖNEM

Cumhurbaşkanlığı tarafından 2024 yatırım programına alınan, gazi şehirde toplu taşımada yeni bir dönem başlatacak olan Gar–Düztepe–Hastane Sürücüsüz Metro Hattı Projesi için geri sayım başladı. 10 kilometre 440 metre uzunluğundaki 9 istasyon ve 39 tren seti kapasiteli depodan oluşacak 15 milyar TL’lik dev yatırım olan metro hattı, toplu taşımada güvenliğin, konforun ve memnuniyetin artmasını sağlarken, yeşil şehrin ulaşım standartlarını da koruyacak. Derinlikleri 22 ile 53 metreyi bulan 9 istasyonun tamamlanmasıyla kentin kuzey–güney aksında, yeraltından toplu ulaşım raylı sistemi ile çevreci, sürdürülebilir ve konforlu şekilde sağlanacak. GAZİRAY, havalimanı ve BÜSEM bağlantıları yapılarak uzatılacak.

Yazının Devamını Oku

Talasemi hastalarının gönüllerine dokunacak

29 Ocak 2024
Kızılay, talasemi hastaları için sadık bağışçı havuzu oluşturmak amacıyla BİS (Biz İyilik Severiz) Projesini hayata geçirdi.

Kızılay Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Saygılı, Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Meryem Tuncel’i ziyaretinde proje hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

Genel Başkan Yardımcısı Saygılı, Uluslararası Talasemi Federasyonundan Rawad Mehdi ‘nin de katıldığı ziyarette, Türk Kızılay-Çukurova Üniversitesi Balcalı Hastanesi ve Adana Şehir Hastanesinin birlikte gerçekleştireceği ve 2024 yılının sonuna kadar sürecek BİS (Biz İyilik Severiz) Projesi hakkında bilgi sundu.

Saygılı, projenin ilk etapta yaklaşık 300 talasemi hastasına SBH (Sadık Bağışçı Havuzu) oluşturulması ve özellikle daha sonra bu hastalarda komplikasyon oluşumunu en aza indirgemeyi amaçlayan bir çalışma olduğu kaydetti. Saygılı, “Projemizin pilot çalışması 300 hasta ile başlayacak olmakla birlikte sonrasında proje çıktıları değerlendirilip tüm talasemi hastalarını kapsayacak” dedi.

PİLOT İL ADANA

Adana’nın pilot uygulama ili seçildiği projenin adım adım diğer illere örnek olacağını belirten Saygılı, “Biz İyilik Severiz (BİS) projesi önemli bir farkındalık oluşturacak. Projemizin şifa bekleyen tüm kardeşlerimize şifa olmasını diliyorum” diye konuştu. Saygılı, Orta Akdeniz Bölge Kan Merkezimizin deprem dahil olmak üzere her zaman için kan stoklarının sağlanması konusunda göstermiş olduğu başarılı çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Rektör Prof. Dr. Meryem Tuncel ise Kızılay’ın iyilik adına hayata geçirdiği projeleri yakından takip ettiklerini belirterek, talasemi hastalarının gönüllerine dokunacak bu projenin de hedefine ulaşacağına inandığını bildirdi. Tuncel, projeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Projenin hedefine ulaşması için biz de ekibimizle birlikte elimizden gelen tüm çabayı göstermeye hazırız” dedi.

Yazının Devamını Oku

Depremzede DASK mağdurlarını sevindiren haber

27 Ocak 2024
Kahramanmaraş merkezli depremler sonucunda hasarlanan konutlar için DASK tarafından yapılan ödemelerin yetersiz olduğu ve yeni tarife üzerinden tazminat ödemesi yapılması gerektiğine ilişkin birçok uyuşmazlığın yargıya taşındığı uzun süredir ülke gündemindeyken, depremzede lehine verilen ilk karar hakkında Yargıtay 4. Hukuk Dairesi incelemesini tamamladı. Sigorta Tahkim Komisyonunun DASK ile ilgili karar verme yetkisinin olup olmadığına dair birçok soru işareti de cevaplanmış oldu.

Sigorta Tahkim Komisyonu Karar Vermeye Yetkilidir

Gündemi uzun süre meşgul edecek olan miktar itibari ile temyiz talebinin reddine ilişkin kararı yorumlayan Malatya Barosu Avukatı Çağdaş KARAOĞLAN; “Sigorta Tahkim Komisyonu Uyuşmazlık ve İtiraz Hakemlerince depremzede lehine verilen karar, miktar itibari ile temyize tabi olmasa da istisnai hüküm olan Sigortacılık Kanunu 30. maddesinin 12. Fıkrası hükümlerine dayanarak davalı DASK tarafından temyiz edilmişti. DASK’ın sigorta şirketi olmaması sebebiyle Tahkim Komisyonunun davaya bakmaya yetkili olmadığı, davanın tarife değişikliğine dayanması sebebiyle İdare Mahkemelerinde görülmesi gerektiği gibi gerekçelerle yapılan temyiz başvurusu Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından geçen hafta itibariyle reddedildi. Bu haliyle Sigorta Tahkim Komisyonunun DASK’a ilişkin davalara bakmaya yetkili olduğu, dava değeri 238.730,00-TL altında olan tazminat talepleri açısından kararın temyiz edilemeyeceği ve uyuşmazlığın idari dava niteliğinde olmadığı netlik kazanmış oldu” dedi.

Karaoğlan; “Bir örnekle açıklamak gerekirse; depremde ağır hasar alan 100 metrekarelik bir konut sahibi, DASK’tan almış olduğu 147.784,00-TL tazminatın eski tarife üzerinden hesaplandığı ve yeni tarife üzerinden 147.784,00-TL daha tazminat hakkı olduğu iddiasıyla Sigorta Tahkim Komisyona başvurduğunda, Hakem Heyetleri tarafından davanın kabulüne karar verilmesi halinde, bu karar kesin olacaktır ve karar ilam niteliğinde olduğundan tazminat icra kanalıyla tahsil edilebilecektir. Ancak Hakem Heyetince aleyhe karar verilmesi halinde de kararın kesin olacağına dikkat edilmesi gerekir” dedi.

Hak Kayıpları Olabilir

Yargıtay tarafından verilen kararın esasa ilişkin inceleme yapılmaksızın verildiğini belirten KARAOĞLAN, konuya ilişkin henüz temyiz aşamasında bir değerlendirme yapılmaması sebebiyle 238.730,00-TL altındaki uyuşmazlıklar için son sözü Sigorta Tahkim Komisyonu Hakemlerinin söyleyeceğini belirterek, Yargıtay tarafından esasa ilişkin bir değerlendirme yapılana kadar, Hakemlerin görüş farklılıkları nedeniyle aynı uyuşmazlığa verilecek farklı kararlar olabileceğinin, bu sebeple de hak kayıpları yaşanabileceğinin altını çizdi.

Yazının Devamını Oku