Rakibe VAR Bursa’ya YOK

İlk kez Dünya Kupası’nda futbola giren VAR sistemi çok tartışıldı ve hâlen de tartışılmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Hakem hatalarının önüne geçmesi amacıyla başlatılan uygulama, futbolun doğallığına zarar vereceği gerekçesiyle eleştirilse de Dünya Kupası’nda birçok maçta, hakem hatasının önüne geçti.
Bu açıdan baktığımızda VAR’dan umutluyduk.
Neden umutluyduk?
İstanbul takımları artık, kolay kolay hakemler tarafından kollanamayacaktı çünkü, “Oynatalım Uğurcum”u maç anında canlı canlı görecektik.
Fakat öyle olmadı.
Eskiden “hakem göz göre göre golü vermedi, penaltıyı yedi” derdik. Şimdi hakemler, hakikaten “göz göre göre” aynı “hata”lara devam ediyor.
Tabii buna hata denirse...
VAR sistemi başladı başlayalı, bu işten en çok zarar gören takımlardan birisi Bursaspor oldu.
*
“Talihsiz”lik daha ilk hafta Fenerbahçe maçıyla başladı. VAR hakemleri, faul bile olmayan bir pozisyondan penaltı yaratırken, Bursaspor’un bir golünü ofsayt gerekçesiyle iptal etti, penaltısını da vermedi.
Bursaspor’a VAR eliyle yapılan ikinci haksızlık da yine bir İstanbul takımına karşı, Beşiktaş maçında yaşandı.
Babel’in ofsayttan attığı gol, yine “göz göre göre” Bursaspor’u üç puandan etti. Bu kez, bir sonraki hafta Çaykur Rizespor deplasmanına giden Bursaspor’da yeni transfer Sakho, Babel’in attığı golün bir benzerini attı ancak, VAR yine Bursaspor’un aleyhine çalıştı.
Bir kere bile izlenerek, pozisyonun ofsayt olmadığı görülecek olmasına karşın, Bursa’nın golü iptal edildi.
Ertuğrul da maç sonundaki isyanında haksız değildi.
“Bizim üzerimizde bir şanssızlık var her halde. 5 haftadır, bu VAR geldi, yaklaşık 7 puan kaybettik. Bu konu hakkında fazla yorum da yapmak istemiyorum. Ben bu 7 puana üzülüyorum. Doğallığını kaybetmiş futbolda, oynadığımız oyunla değil de bu sistemle puanları kaybetmek üzücü” dedi kaptan.
Futbolun doğallığına gölge düşüreceğinden endişe edilen VAR sistemi, ilk beş haftada gördüğümüz kadarıyla tam aksine belli başlı takımların korunup kollanmasına daha da doğallık katmış gibi bir hava yarattı.
Yusuf Erdoğan’ın da VAR sistemiyle ilgili sözlerini hatırlatmakta fayda var. Çaykur Rizespor maçından sonra eleştiride bulunan Yusuf, “Sistemi de yeneceğiz bir şekilde” dedi.
Bu sene, daha derli toplu bir görüntü çizen Bursaspor için iyi oyun, iyi mücadele yetmeyecek. Yusuf Erdoğan’ın dediği gibi sistemi de yenmesi gerekecek.

Yazarın Tüm Yazıları