Adanalı kadınlar özel çocuklar için podyumda!

16 Mayıs’ta Erkan Kayıtken’in tasarladığı kıyafetleri Adanalı kadınlar podyumda sergileyecek… Bu gece için satışa çıkarılan biletler özel çocuklar için kullanılacak. Aynı zamanda podyumda sergilenecek kıyafetlerden satın almak isteyen olursa o kıyafetlerden elde edilecek gelirin de bir kısmı özel gereksinimli çocuklar için kullanılacak…

Haberin Devamı

Adanalı kadınlar özel çocuklar için podyumda
 Fotoğraf: Sude UÇAROĞLU – DHA

 

“Engel Olma Destek Ol”

 

Bu haftaki röportaj konuğum Adanalı İşkadını Fatoş Başak Şen… Aynı zamanda Artı Eğitim Gönülleri Dernek Başkanı…

Bir süredir Artı Eğitim Gönülleri Derneği olarak, Modacı Ertan Kayıtken ile ortaklaşa yaptıkları proje üzerinde çalışıyorlar.

16 Mayıs’ta Erkan Kayıtken’in tasarladığı kıyafetleri Adanalı kadınlar podyumda sergileyecek… Bu gece için satışa çıkarılan biletler özel çocuklar için kullanılacak. Aynı zamanda podyumda sergilenecek kıyafetlerden satın almak isteyen olursa o kıyafetlerden elde edilecek gelirin de bir kısmı özel gereksinimli çocuklar için kullanılacak…

Haberin Devamı

Aynı gecede de Dernek Başkanı Fatoş Başak Şen gelirin nereye, nasıl kullanılacağını açıklayacak.

Buyurun röportajın devamını birlikte okuyalım…

 

Fatoş Başak Şen kimdir biraz sizi tanıyalım?
Bu güzel Çukurova topraklarında 1969 yılında dünyaya gelmişim. Tarım sektörü ile ilgilenen ailenin ilk çocuğuyum. Adana Anadolu lisesini bitirdikten hemen sonra evlendim ve şu anda bir genç kız annesiyim
Birazda sosyal anlamdaki kimliğinizden bahseder misiniz?
Evet. Engelli insanların ve ailelerinin  ümitlerini, hayallerini gerçeğe dönüştürmeye çalışan milyonlarca insanlardan biriyim. Ve bu bağlamda Artı Eğitim Gönülleri Derneği’nin hem kurucusuyum hem de üyesiyim… Şuanda da başkanıyım.
Ne kadar zaman oldu kurulalı?
5 yıl oldu.
Kaç yıldır organizasyon sektörün içindesiniz?

12 yıldır organizasyon sektörünün içindeyim. Bu işi yapma sebebim de bir nevi insanların en özel günlerini, hayallerini  bir  gerçeğe dönüştürmeye çalışıyorum.
Çiftçi bir ailenin kızı olarak tarımın içinde olmayı düşünmediniz mi?
Kocaman bir ailem var ve aile içinde iş bölümümüz var. Babamdan bizlere miras kalan tarım sektöründeki işimizi  o kadar güzel başarı ile büyüten bir annem ve devam ettiren kardeşlerim var ki. Tercihimi işim ve kızıma zaman ayırma tarafında kullandım...
Şu anda başkanı olduğunuz dernek hakkında biraz bilgi verir misiniz? Ne zaman ve nasıl kuruldu?

Kulağıma fısıldayan, beni rahat bırakmayan düşüncelerim vardı. “Ne yapabilirim? Nasıl farkındalık oluşturabilirim? İhtiyaçlarına nasıl dokunabilirim?” gibi… Arkadaşlarım ve ailem ile paylaştım, hepsi benden istekli çıktı. İlk başta okul arkadaşlarım ile yola çıktık sonra kocaman bir aile olduk. Tek yürek olunca engel tanımadık ve 2012’de derneği kurduk...
Derneğin amacı nedir?
Derneğimizin amacı öncelikle engelli bireylerimizin ebeveynlerinin, eğitmenlerinin yaşadığı sorunlara dokunabilmek ve onları sorunlar hakkında bilgi sahibi yapabilmek. Kısacası toplum içinde farkındalık yaratmak. Ekip olarak biz bu duyarlılığın fazlasıyla farkındayız ve bundan sonraki projelerimizde de Artı Özel Eğitim Gönüllüleri olarak da farkımızı göstereceğeyiz.
Şuanda özel gereksinimli çocuklar yararına düzenlediğiniz etkinlikten bahseder misiniz?
Geçen yıl benim de mankenlik yaptığım bir sosyal sorumluluk projesi aslında. Bu yıl mankenlik yerine bizzat organizasyona dâhil olmak istedim. Çünkü başkanı olduğum bir dernek var ve gelirimiz gönüllü bağışlarından oluşuyor. Hem özel gereksinimli çocuklara ve ailelerine destek olmak hem onlarla birlikte olmak  hem beraberce eğlenmek hem de tüm bunları yaparken projelerimiz için bir kaynak oluşturmak çok güzel ve keyifli bir duygu.  Bu sene de toplum gönüllüsü kadınlar ve özel gereksinimli çocuklar birlikte podyuma çıkıyor. Herkes amatör olduğu için bu heyecan herkese geçiyor. Adana’da iş yaşamları ya da cemiyet hayatındaki yerleri ile tanınmış 27 toplum gönüllüsü kadınımız, farklı engel gruplarından 27 çocuğumuzla birlikte gönüllü mankenlik yapıyor. İçlerinde kendi çocuklarıyla podyuma çıkacak kadınlarımız, hatta yeni evlenmiş engelli gençlerimiz de var.
Defilenin tasarımcısı kim?

İzmirli Ünlü Modacı Ertan Kayıtken. Kendisi zaten sosyal sorumluluk projelerine verdiği destekle biliniyor. Biz de bu yönünü bildiğimiz için aradık ve katkıda bulunup bulunamayacağını sorduk. Sevgili Ertan Kayıtken projeyi çok olumlu buldu ve seve seve içinde yer almak istediğini söyledi. Sonrasında hanımlarımızla bir araya geldi. Ekibimizi çok sevdi ve yüksek enerjimizin kendisine de yansıdığını söyledi. Yani birdenbire kocaman bir aile gibi olduk. Önceden birbirlerini hiç tanımayan hanımlar bile şimdi çok güzel arkadaşlıklar kurdular. Bunun yanı sıra podyum tasarımı, sahne, ışıklandırma gibi önemli detayları Markafabric üstlendi. Çocuklarımızın kostüm tasarımlarını ise B&G Store hazırlıyor.
Kimler podyumda olacak?
Alfabetik sırayla söylersem Ayça Katlav, Ayşegül Milli, Ayşin Tatlıtuğ, Belkıs Azınç Genç, Beyza Aksan, Bikem Uludağ, Cemre Aydın, Demet Bilici, Derya Çağlar Usta, Duygu Civan, Emine Erdem, Funda Altundamla, Gizem Geylani,  Hazal Şen, Kübra Akkaş, Maha Daas,  Mina Yenice, Nigar Ataman, Nihan Baycık, Serap Sezer Tenikeci, Sibel Esmek, Sinem Alıravcı, Sumru Şen, Pınar Cavlak, Talya Civan, Yasemin Kutlu Varan ve Özge Berfu Kaya.
Projenin adı nedir?
Projemizin adı “Engel Olma Destek Ol”

Haberin Devamı

Adanalı kadınlar özel çocuklar için podyumda

Hangi tarihte ve yapılacak?
16 Mayıs’ta Atlı Spor Kulübü’nde açık havada gerçekleştirilecek.
Toplanan bağışları ne şekilde kullanacaksınız?
Şu an bağışlar devam ediyor. 10 Mayıs’ta bir araya gelerek ne kadar bağış topladığımızı ve ne şekilde değerlendireceğimizi belirleyeceğiz. Defile gecesi ise dernek adına bu bilgilendirmeyi hem konuklarımız için hem de medya için yapacağım. Biz dernek olarak daha çok özel gereksinimli çocukların ailelerini bilinçlendirici eğitime yönelik projelerde yer almayı tercih ediyoruz. Örneğin özel çocukların doğal olarak bir ergenlik süreçleri oluyor ancak cinsel yönden neler yaşadıklarını, neler hissettiklerini bilemiyoruz. Aileler de bu konuda ne yapacağını şaşırıyor. Örneğin bir otistik ya da down sendromlu ya da fiziksel engelli bir genç için bu dönem nasıl aşılmalı? Bu konunun Türkiye’deki tek uzmanı bir profesörle anlaştık. Adana’ya gelerek ailelerimizle bir araya gelecek, onları bilgilendirecek. Bunun dışında özel gereksinimli çocukların yer alacağı bir yelken yarışı yapmayı düşünüyoruz. Ayrıca yine özel gereksinimli çocuklar ve ailelerinin bir araya geleceği bir izcilik kampı projemiz var.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?
Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.

 

Yazarın Tüm Yazıları