Hürriyet, Muhammed Ali ile ringde

Üst üste kasla katlanmış sağ kolu göğsüme dayalı, sol eliyle ''Gel, gel'' diye davet çıkarıyor ama aklımı kaçırmadım. Karşımda heykel gibi sert görüntülü, kısa şort içindeki dev yapılı adam Muhammed Ali. İkimizde karşı karşıya ring ortasındayız. Şaka da olsa yumruklaşmaya hiç niyetim yok. Ali ısınma egzersizine başlıyor. Tarih 1966. Mayıs ortası.

Haberin Devamı

Ali Londra'ya Avrupa ağır sıklet boks şampiyonu Henry Cooper'la maça gelmiş. İdman sonunda buluşuyoruz. Eşofman giymiş, beyaz tişört üstüne. ''Merhaba şampiyon.'' diyorum, yanıtı ''Aleykümselam.'' Getirdiğim Hürriyet'i gösteriyorum, dikkatle inceliyor. ''Hürriyet ismi b ana yabancı değil. Sol köşedeki ayyıldızlı bayrağı da tanıdım. Amerikalı Müslümanların çoğundaki gibi ceketimin yakasında hilal ve yıldızlı rozetim var.''

 

İngiliz kökenli Cooper'la karşılaşması çok önemli Muhammed Ali için. 3 yıl önce karşılaştığımızda tesadüfi bir yumrukla beni yere düşürdü. Boks hayatımda ilk kez ringde düştüm ama sonraki raundlarda Henry'yi perişan ettim. İngilizler şimdi gene düşmemin hayalini yaşıyorlar. Büyük yanılgı içinde olduklarını göstereceğim onlara. Türkiye'deki Müslümanlara selamlarımı ilet Hürriyet kanalıyla. Benden hayır dualarını eksik etmesinler.''
Maç günü yaklaşırken bir kaç kez Ali'yi idmanda izlemeye gittim. Son kez James Bond türü bir film çekimi için Londra'ya gelen Yeşilçam'ın yakışıklı aktörü Göksel Arsoy'u da Ali'nin idmanına götürdüm.

 

Haberin Devamı

42 bin izleyici kapasiteli Arsenal stadında Muhammed Ali-Henry Cooper maçında bana ayrılan numaralı yere gidince hayal kırıklığına uğradım. Tepedeki sıradan stat ortasındaki ringi seyretmek için dürbüne ihtiyacım olacaktı.

 

Maç saati geldiğinde sahaya çıkan tünel ucunda beyaz bornoz içinde Muhammed Ali göründü. Ali yuha ve alkışlar arasında izleyicileri selamladı. Kamera çantamı omuzlayıp tribünlerden koşarak aşağı inmeye başladım. Ön sıraları, pahalı koltuk dizilerini geçip ringe geldim. Çığlıklar alkışlar sürüyor, gözler Henry Cooper'da ring yanında boş bir tabureye oturuyorum. Maçı en yakından seyredeceğim için mutluyum. Tanıtım, takdim konuşması bitiyor. Yardımcılar ringi boşaltıyor. Arkamdan otoriter bir ses. ''Genç adam, o tabure benim boksörümün'' diyor. Dönüyorum karşımda Angelo Dundee. Ali'nin baş antrenörü. Özür dileyip kalkıyorum. Maçı dizlerimin üstünde seyrediyorum ama şikayetçi değilim.

 

Haberin Devamı

Ali ringde ayaklarıyla bale, yumruklarıyla boks yaparak dövüşüyor. Cooper tüm zorlamasına rağmen ünlü kroşelerini Ali'ye isabet ettirmeye başaramıyor. Müslüman boksör rakibi yumruk çıkartırken yer değiştiriyor. Ali kontra kroşelerle Cooper'ın ilkin sol ardından sağ yanağını açıyor. Sicim gibi kan akıyor Cooper'ın yüzünde, kanlar eldivenlerine bulaşıyor. Ali'nin yüzü asılıyor. Cooper'ın kanla ıslanan yüzüne yumruk çıkarmak istemiyor. İkazlarına rağmen hakem maçı durdurmaya yanaşmıyor. Kanlar şortunu kaplayınca düdük çalıyor. Henry Cooper teknik nakavt ile ringi terk ediyor.

Hürriyet, Muhammed Ali ile ringde

 

Yazarın Tüm Yazıları