II. Abdülhamid’in fotoğraf albümü

ÖMER M. KOÇ koleksiyonundan birçok önemli albüm ANAMED’de (Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi) sergileniyor.

Haberin Devamı

Bu albümlerdeki fotoğraf, karikatür ve objeleri birçok ziyaretçi ilk kez burada görmekte.

Son sergide, Sultan II. Abdülhamid’in Almanya şansölyesi Otto von Bismarck’a hediye ettiği üç cilt fotoğraf albümünü bulacaksınız.

Serginin adı:

‘Tarihin Merkezine Seyahat. Fotoğraf ve Osmanlı Köklerinin Yeniden Keşfi (1886)’.

Küratörler: Bahattin Öztuncay, Ahmet Ersoy, Deniz Türker. Tasarımını Yeşim Demir Pröhl yapmış.

Keşif gezisi misyonuyla hazırlanmış albüm, II. Abdülhamid’in 1886 yılında Söğüt civarı için verdiği keşif gezisi talimatı sonucu hazırlanmış ve Şansölye Bismarck’a gönderilmiş.

1886’da II. Abdülhamid’in talimatıyla Yıldız Sarayı Kütüphanesi için bir düzineden fazla fotoğraf albümü hazırlandı. Osmanlı İmparatorluğu ile Almanya’nın ilişkilerinin güçlendiği 19. yüzyıl sonunda, sultan tarafından Bismarck’a armağan edilen bu gösterişli albümlerden üçü, 2017’de Ömer M. Koç Koleksiyonu’na eklendi. Albümler, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti Bursa ile Yenişehir, İznik, Söğüt ve Bozüyük gibi erken Osmanlı yerleşim birimlerini kapsamlı olarak belgelemek amacıyla, Hoca Ali Rıza, Sururili Ahmed Emin, Ahmet Şekûr ve Mehmed Emin gibi önde gelen fotoğrafçı ve ressamlarından oluşan keşif heyetinin bölgedeki çalışmaları sonucu oluşturuldu.

Haberin Devamı

Paspartulanan ve altlarına özenli elyazısı ile Osmanlı Türkçesi ve Fransızca açıklamaların eklendiği fotoğraflar, yerleşim yerleri, mimari yapılar ve peyzaj hakkında detaylı bilgiler içeriyor. Keşif gezisi rotasındaki dramatik manzara, kasaba ve anıtların yanı sıra bölge sakinleri, özellikle çevrede yaşayan Türkmen yörük aşiretlerinin kaydedildiği orijinal fotoğraflar, kendilerine farklı koleksiyonlardan eşlik eden tamamlayıcı belge, görsel ve yayınlarla birlikte ilk kez bir arada ANAMED Galerisi’nde sergileniyor. Aynı zamanda Fransız Gaumont Pathé arşivinden Bursa’nın bilinen ilk video görüntüleri Arçelik’in teknoloji sponsorluğu ile ziyaretçilere sunuluyor.

Sergi, ziyaretçilere keşif gezisi rotasında eşlik ediyor; Osmanlı İmparatorluğu’nun köklendiği toprakların, bu efsanevi coğrafyanın uzak geçmişine dair var olan hafıza katmanlarının fotoğraf yoluyla nasıl geri kazanıldığını ve yeniden yaratıldığını ortaya koymayı hedefliyor. Sergi, 30 Eylül tarihine kadar ziyaret edilebilir.

*

Haberin Devamı

BU koleksiyonlar, Osmanlı İmparatorluğu’nun siyasal tarihini öğrenmekte de bir önem taşıyor.

Dönemin siyasal ilişkilerini nasıl yönlendirdiği, imparatorluğu nasıl tanıtmayı planladığını gösteriyor.

Birkaç açıdan bu sergiye bakmak gerekiyor.

Fotoğraf tekniği açısından durum neydi, baskı tekniği söz konusu olduğunda bir mukayese yapılma imkânı doğuyor. Bu tür sergiler özel koleksiyondan alındığı için gezildikten sonra kataloğunu da meraklısı edinmelidir. 

Şimdi İngilizce nüshası bulunan kitabın önümüzdeki günlerde Türkçesi de yayınlanacak. Kitapta, Ahmet Ersoy, Deniz Türker, Selim Deringil, Reşat Kasaba, Beatrice St. Laurent, T.G. Otte, Berin Gölönü, Sinan Kuneralp’ın yazıları yer alıyor.

Haberin Devamı

ANAMED hakkında da bilgi vermek isterim:

“Anadolu’nun geçmişi hakkındaki bilimsel araştırmaları desteklemek amacıyla 2005 yılında kurulan akademik araştırma merkezi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi, Vehbi Koç Vakfı bünyesindeki Koç Üniversitesi’ne bağlı uluslararası bilim, araştırma ve kültür kurumu. Merkez, tarihöncesi çağlardan Osmanlı İmparatorluğu’nun sonuna kadar, Türkiye’nin tarihi, sanat tarihi ve diğer ilgili disiplinlerin araştırılması ve desteklenmesinin yanı sıra müzecilik çalışmalarının geliştirilmesi için bilimsel bir platform. ANAMED, yılda yaklaşık 30 araştırmacıya doktora ve doktora sonrası bursları sağlar. Kurulduğu 2005’ten bugüne çeşitli ülkelerden 400’e yakın bilim insanı, merkezde çalışmalarını yürüttü. Kültür mirası üzerine uzmanlaşmış yerli ve yabancı araştırmacılara burs, kütüphane hizmetleri, konferans, çalıştay düzenlemek, Anadolu medeniyetleriyle ilgili sergiler ve bilimsel yayınlar yapmak Merkez’in ana faaliyetleri arasındadır.”

*

Haberin Devamı

GÖRÜLMESİ gereken bir sergi.

 

Yazarın Tüm Yazıları