Biz eski dostuz aynı dili konuşabiliyoruz

Ankara Valisi Ercan Topaca, geçen hafta Hürriyet büromuza konuk oldu.Ankara Temsilcimiz Hande Fırat’la birlikte ağırladık.

Haberin Devamı

Biz eski dostuz aynı dili konuşabiliyoruz

Özel güvenlik görevlisi çalıştıran kamu ve özel kurumlara çağrıda bulunan Vali Ercan Topaca, kolluk kuvvetlerinin terör olaylarıyla mücadelesinde özel güvenlik görevlilerinin önemli rolü olduğunu vurguladı. Özel güvenlik görevlilerine ‘gözünüz açık olsun’ mesajı verdi, kurumlara da ‘özel güvenlik görevlilerini başka işlerde çalıştırmayın’ çağrısı yaptı.
Bu önemli çağrıyı gazetemizde okudunuz.
* * *
Ankara Valisi Ercan Topaca ile sohbetimizden bu köşeye sakladığım birkaç önemli başlık var.
Mesela, Vali Topaca’nın, güne ulusal gazetelerin Ankara gazeteleriyle başladığını öğrenmek onlardan biri.
İşte, satır başlarıyla anlattıkları:
* Her sabah ilk olarak ulusal gazetelerin Ankara eklerini okuyorum.
* Yerel yönetimlerin üstlendiği sorumluluk çok fazla. Bunları yerine getirirken bir kapasite sorunu yaşandığını görüyorum.
* Ankara güzel bir şehir, belediyelerimizin yaptığı çok güzel işler var.
* Valilik olarak belediyelerle uyumlu çalışıyoruz.
* AK Parti’li, CHP’li, MHP’li fark etmiyor. Biz eski dostuz, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü yapmış olmam dolayısıyla aynı dili konuşabiliyoruz, anlaşabiliyoruz.
* Özellikle eğitim yatırımlarında çok sorunlu arsalarımız vardı, onları belediyelerimizle ikili ilişkilerimiz sayesinde çözdük.
* Kenti çok gezen bir insanım. Genelde geceleri yürürüm ve iyi gitmeyen işleri belediyelere bildiriyorum. Onlar da sağ olsunlar, ön yargısız çözmeye çalışıyorlar.
* Valinin bir koordinasyon görevi var. Belediyelerle diğer kurumlar arasındaki koordinasyonu sağlıyor, sorunları çözmeye çalışıyoruz.
* Zaman zaman farklı kurumlarla belediyeler arasında sorunlar olabiliyor, bir araya getiriyoruz, makul ölçülerde anlaşmalarını sağlamaya çalışıyoruz.
* Koordinasyon konusunda ciddi çabalarımız var. Ankara bunun karşılığını alıyor, alacak da...

Haberin Devamı

BÜYÜKŞEHİR'DE İMAR BİLMECESİ

Büyükşehirlerde son 10 yılda en çok tartışılan konuların başında kuşkusuz ‘imar artışları’ geliyor.
Belediye Meclislerinden alınan kararlarla milyonlarca, hatta milyarlarca liralık rant alanları yaratılırken, şehirler  ‘gökdelen’kondularla dolup taştı.
2017’nin son çeyreğine damgasını vuran, AK Parti’nin başta İstanbul ve Ankara olmak üzere büyükşehirlerdeki belediye başkanlarının istifa süreçlerinin nedenlerinden birisinin de imar uygulamalarındaki rahatsızlıklar olduğu iddia edildi.
Melih Gökçek’in istifasının ardından göreve gelen Mustafa Tuna, başkanlığının ilk günlerinde Hürriyet Bürosu’na yaptığı ziyarette, “Emsal artışı öldü, Allah rahmet eylesin” diyerek soruna dikkat çekmişti.
* * *
Sonrasında Mustafa Tuna’nın yapacakları merakla beklendi. Gerçekten de yoğunluk (emsal) artışı yapılmadı, hatta geçmişte yapılan bazı artışlar biraz da tartışmalı yöntemlerle iptal edildi. Bu kez de ‘her şeyin reddedilmesi’ sorunu yaşanmaya başladı.
Özellikle de imar komisyonu üyelerinin bazılarının, daha önce altında olumlu imzaları olan işlerin iptali için önerge vermeleri dikkat çekiyor.
* * *
Ankara’daki imar değişiklikleriyle ilgili son duruma bir bakalım...
* Etlik’te Söğüt İnşaat’ın belediyeden aldığı arsa, başta CHP’lilerin olmak üzere muhalif kesmin radarındaydı. Üç ay İmar Komisyonu'nda bekleyen plan geçtiğimiz ay Meclis’ten geçti. Bin 250 üyeli bir kooperatife dönüşen arsa üzerinde inşaat yapılabilecek.
* Melih Gökçek döneminin son aylarında yapılan başta Belören olmak üzere 15 civarındaki plan değişikliği Mustafa Tuna yönetimi tarafından ‘rant amaçlı’ olarak değerlendirildi. Planlar eskiye döndü, bazılarının belediyenin kendisi tarafından yapılması kararı alındı.
* Büyükşehir Belediye Meclisi’nin son gününde iddiaya göre AK Parti grubu tartışma yüzünden Meclis’e geç geldi. Çankaya ve Polatlı’daki iki plan tartışma yarattı. Bu iki plan İmar Komisyonu'ndan geçip Meclis’e geldi. Sürpriz bir şekilde AK Parti'li İmar Komisyonu üyelerinin oylarıyla Meclis’e gelen bu iki plan Meclis’ten geçmedi, İmar Dairesi'ne iade edildi. AK Parti’li iki Meclis üyesi (aynı zamanda İmar Komisyonu üyesi) karara karşı çıksa da sonuç yine sonuç değişmedi. Büyükşehir’de ilk kez AK Parti grubu bu kararla fire vermiş oldu.
* * *
Kenti ve imar konularını iyi bilen bir kaynağımın değerlendirmeleri ise şöyle:
“İmar konuları başta AK Parti grubu olmak üzere Ankara’da tartışılmaya devam edecek. Geçmişte imar planı yapılan bölgelerde( Mühye, Yapracık, Dodurga vb...) plan iptali korkusuyla emlak alım satımı durdu. Ankara genelinde ciddi bir belirsizlik var. Bu da kent ekonomisini olumsuz etkiliyor. Geçmişteki bazı haksız imar uygulamaları rahatsızlık yaratıyordu. Durdurulması kentin lehine ancak planların tamamı üzerindeki endişe Ankara’daki arsa fiyatlarında ortalama yüzde 30 oranında düşüş gösterdi. Son iptallerin ardından Dodurga’da yüzde 500’e yakın değer kaybı yaşandı. Bu değişikliklerle birilerinin haksız kazancının önüne geçiliyor ama ciddi vatandaş mağduriyetleri de yaşanıyor. Nasıl bir denge tutturulacak, belirsizlik var.”

Haberin Devamı

HAFTAYA DAMGA VURAN HABERLER

Hürriyet Ankara geride bıraktığımız hafta, haberleriyle yine kent gündemini belirledi.
* Editörümüz Fatih Tekeci, ‘Burada Okur Yazar’ köşesinde ODTÜ yolu için kesilen ağaçların yerine dikileceği açıklanan ağaçların akıbetini sordu. Büyükşehir, 10 bin 500 ağaç diktiğini açıkladı, takipçisi olmaya devam edeceğiz.
* Atatürk’ün 1919 yılında kurduğu Altındağ’daki Türk Kızılayı Aş Ocağı’nın 99 yıldır kaynayan kazanının hikâyesi Murat Yılmaz’ın özel haberinde ilgiyle takip edildi.
* Vali Ercan Topaca’nın Hürriyet Bürosu ziyaretinde yaptığı açıklamaları manşetimizden duyurduk.
* Doğahan Giritlioğlu, Başkent’in yakından bildiği Amerikan Pazarı’nın isminin Zeytin Dalı olarak değiştirildiğini haberleştirdi.
* Ankara Temsilcimiz Hande Fırat, Suriye’deki kadınlar ve çocukların uğradığı zulme dikkat çekmek için Türkiye’deki kadınlar öncülüğünde düzenlenen ‘Vicdan Konvoyu’nu köşesinde yazdı.
* Kentteki servisçilerin, 500 yeni C plaka satışı için ihaleye çıkılacağının açıklanması üzerine yaptıkları konvoylu protesto eylemini takip eden Mert Gökhan Koç fotoğraflarıyla yine fark yarattı.
* Erdem Sevgi’nin ‘Hesabını Bilen Gezgin’ köşesi ucuz seyahat etmek isteyenlere önemli ipuçları verdi.
* Deneyimli diplomasi muhabiri Sevil Erkuş’un İsrail’in Ankara Büyükelçisi Eitan Na’eh’le yaptığı röportaj haftanın dikkat çeken içeriklerindendi.

Yazarın Tüm Yazıları