Yardımcı uzuv yapımı platformu Robotel, Emot Hastanesi’nde

ROBOTEL Türkiye Platformu’nun İzmir gönüllüleri, 2. atölye çalışmalarını El Mikrocerrahi Ortopedi ve Travmatoloji Hastanesi’nde (EMOT) yaptı.

Haberin Devamı

EMOT doktorlarından ve Robotel gönüllüsü Dr. İnan Aysel, sosyal sorumluluk ve sosyal farkındalık hareketi olan Robotel Türkiye Platformu’nun dünyadaki Enabling The Future platformunun ülkemizdeki yansıması olduğunu ifade ederek, çalışmalarını bu harekete bağlı olarak sürdürdüğünü söyledi. Hareketin özünün gönüllülerle, özellikle çocuklar olmak üzere uzuv kaybına uğramış kişileri bir araya getirmek olduğunu dile getiren Aysel, üç boyutlu yazıcılarda basılmış yardımcı protezlerin, ücretsiz olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı amaçladıklarını söyledi.

ÜCRETSİZ HİZMET VERİLİYOR

Hareketin Türkiye ve İzmir’de kocaman bir aile haline geldiğini de kaydeden Aysel, “Robotel Platformu, ülkemizin her köşesindeki ihtiyaç sahiplerine, özellikle el ve parmak kaybı olan çocuklara ulaşabilmeyi hedefliyor. Mevcut protez fiyatları, tipleri, malzemeleri, patent uygulamaları ve imalat–dağıtım-perakende satış zinciri dezavantajlarından dolayı birçok ailenin karşılayabileceğinin üzerinde. Özellikle çocuklar, gelişimleriyle birlikte protez değişikliklerinin kaçınılmaz olması (erişkinliğe kadar 10-12 kez) nedeniyle ihtiyaç duydukları protezlerden yoksun kalabiliyor. Gönüllüler, hizmeti topluma yayarak, uygun olgularda üç boyutlu yazıcılarla, açık kullanımda olan yardımcı protez modellerini hiçbir aşamasında ücret almaksızın basıp ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor” dedi.

HEDEFİMİZ SAYIYI ARTIRMAK

Haberin Devamı

İzmirli gönüllülerin açık kullanımda olan yardımcı protezleri yapabilen gönüllü sayısını ve yeterliliğini artırmak istediğini ifade eden Aysel, 2. atölyenin düzenlenme amacının da İzmir’deki takım sayısını artırmak olduğunu ve bu konuda ciddi mesafe kaydedildiğini açıkladı. Atölyenin iki gün süreyle 60 katılımcı, 7 üç boyutlu yazıcı ve eğitmenle gerçekleştirildiğini bildiren Aysel, şunları söyledi: “Atölyeye katılan üç uzuv kayıplı çocuktan birisine basımı tamamlanan protez teslim edildi. Hugo Boss firması, Bahçeşehir Kolejleri, Rock Robotics, kaya3d.com, İsa Yiğit, Cahit Salcı gibi gönüllüler, 3D yazıcılarını kullanıma sunarak, İzmir’in genç gönüllülerinin eğitimine katkı sağladı. İzmir’de ilk atölyemizdeki kayıtlı gönüllü sayımız 42 kişiyken, 2. atölyede gönüllü sayımız 156’ya ulaştı.”
Son olarak, Robotel hareketine herkesin gönüllü olabildiğini de kaydeden Aysel, bunun için tasarım veya üç boyutlu yazıcı kullanmayı bilmenin şart olmadığını vurguladı. Aysel, “Aramıza katılmak isteyenler www.robotel.org veya izmir@robotel.org sitemizi ziyaret ederek, yapılanlar hakkında fikir edinebilir ve gönüllü formu doldurabilir” diye konuştu.

 ATÖLYENİN SONUÇLARI

Haberin Devamı

- Gönüllülerin birbirlerini tanımaları ve grup kavramını olumlu yönde etkiledi.
- Tüm faaliyetlerin merkezinin insan olduğunun farkındalığı arttı.
- İzmir ve Ankara gönüllüleri arasındaki psikologlar platforma kazandırıldı.
- İzmir ve Ankara gönüllüleri, platforma başvuran uzuv kaybı olan çocukların platformun sunacağı olanaklara uygunluğunun sağlıklı değerlendirilmesi ve standart hale getirilmesi için Başvuru Değerlendirme Komitesi kurulması yönünde prensip olarak anlaşma sağladı. Değerlendirme komitesinde, el cerrahı, psikolog, ailesinde uzuv kaybı olmuş tercihen ebeveyn gönüllü, fizyoterapist, platformu temsil yeteneğinde deneyimli gönüllünün mutlaka bulunması konusunda fikir birliğine varıldı.
- İzmir Robotel gönüllüleri arasında yardımcı protez yapımını kalıcı olarak artırmak amacıyla daha detaylandırılmış dar grup çalışmaları benimsendi.

 

Yazarın Tüm Yazıları