Şah damarına dikkat edin

HALK arasındaki adıyla şah damarımız beynimize oksijence zengin kanı ulaştıran (tıbta karotis arterler) damar yapısıdır.

Haberin Devamı

Ateroskleroz denilen damar sertliği sonucunda daralırlar veya tıkanabilirler. Bu damar yapısındaki değişiklikler geçici beyin olaylarına, bazen de kalıcı hasarla seyreden felçlere sebep olurlar. Koroner damar hastalığı, yüksek tansiyonu olan, diyabetik, yüksek kolesterol değerlerine sahip, kilolu ve sigara kullanan hastalarda damar sertliğine bağlı karotis damar hastalığı gelişme riski oldukça yüksektir. Bu hastalıklara sahip kişilerin takip ve tedavileri özellik taşımaktadır. Hastalarda vücudun yarısını içine alan güç kaybı, konuşma ve anlama güçlüğü, bir yada iki gözde ani görme kaybı, baş dönmesi, denge bozukluğu, şiddetli ve sebepsiz baş ağrıları ortaya çıkması gelecek bir inmenin belirtisi olabilir.

İNMELERİN 4’TE BİRİ
Konuyu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Akın ile konuştuk. Yukarıdaki yakınmaları olan hastaların karotis damar hastalığı yönünden değerlendirilmesi gerektiğini belirten Akın, başvuruların kardiyoloji ve nöroloji kliniklerine olması gerektiğini dile getirdi. Akın, Türkiye’deki 170 bin akut inme olgusunun yüzde 25-30’unun karotis damar hastalığı ile ilişkili olduğuna dikkat çekerek, tedavi aşamasında çok disiplinli bir anlayışın benimsenmesi gerektiğini kaydetti.

----------------------

 

Haberin Devamı

Yalnız yaşayanlara
yaşlı yaşam butonu

İZMİRLİ işadamı Mehmet İlerler ve Hollandalı ortağı Ingeborg Stam, evde yalnız yaşayan yaşlılar için “Yaşam butonu” ithal etti. Yaşam butonunun hayat kurtardığını söyleyen İlerler, “Yaşlı veya hasta kişiler kriz geçirdiği anda bulunduğu noktadan sadece bileğindeki butona dokunarak ailesindeki kişilere ulaşıncaya kadar cep telefonlarını arar. Cevap alamazsa çağrı merkezini arayarak hayatı kurtulur” dedi. İlerler, yaşam butonunun 1992 yılında İsveç’te çıktığını, bugün birçok ülkede kullanıldığını söyledi.

Yazarın Tüm Yazıları