Kusursuz cinayet yoktur

İZMİR polisi geçen hafta 21 yıllık vahşi ve kan donduran bir cinayeti aydınlattı.

Haberin Devamı

Yapılan bir ihbar ve sonrasında polisin titiz çalışması film senaryolarını aratmayan cinayetin aydınlatılmasını sağladı. F.T., eşi M.T. ile kayınbiraderi İ.A.’nın 21 yıl önce eşinden boşanıp yanlarına gelen kızları Aynur Tunçdede’yi boğarak öldürdükten sonra evlerinin bahçesine gömdükleri, ardından da topraktan çıkardıkları kemiklerini 19 yıl boyunca evlerinde koli içinde sakladıkları ortaya çıktı.

Kusursuz cinayet yoktur

Türkiye gündemine oturdu

Cinayet Masası ekipleri bazen kısa süre içinde bazense uzun uğraşlar sonucu cinayetleri aydınlatmak için çeşitli yöntemler deniyor. Günler, aylar, yıllar süren iz sürmenin sonucu suçluya ulaşıyor. “Kusursuz cinayet yoktur” sözünü düstur eden dedektifler faili meçhul cinayetleri de aydınlığa kavuşturmak için zaman zaman tozlu raflardan çıkarıyor. Geçen hafta Türkiye gündemine oturan 21 yıllık cinayetin aydınlatılması sonrasında 2 gün İzmir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği’nde son 1 yılın aydınlatılan cinayetlerini ve ekiplerin nasıl çalıştığını yerinde, tecrübeli polisleri dinleyerek araştırdık.

Haberin Devamı

Kusursuz cinayet yoktur

Türkiye’nin en büyük metropollerinden İzmir, 2015’te dosyaların aydınlatılmasında birinci sıraya yerleşti. Bu yıl da 59 cinayetin 59’u da ekiplerin gece gündüz çalışmasıyla çözüldü. Dedektifler tarafından 59 dosyanın tamamı aydınlatılırken, sadece birkaçının firarilerinin yakalama çalışmasının sürdüğü bilgisi verildi. “Her suçlu mutlaka delil bırakır” mantığıyla çalışan dedektifler, son yılların en yüksek yakalama rekoruna da imza attı. İzmir’de oranın yüksek olmasının destek unsurlarından birinin İzmirlilerin ihbar hatlarını kullanması. Bazı cinayetlerde İzmirlilerin duyarlılığıyla gelen ihbarların ekipler tarafından değerlendirilmesinin de başarıya ulaşmada etken olduğu bilgisi verildi. Geçen yıl 155 Hattı’na gelen ihbar sıralamasında da İzmir yine birinci sırada. Avrupa kadar yüksek seviyede olmasa da İzmir, Türkiye’de en çok 155 Hattı’nı kullanan kent konumunda.

Haberin Devamı

Kusursuz cinayet yoktur

‘Senaryolar üretiyoruz’

Ancak kuşkusuz bu büroda görev yapan ekiplerin her cinayeti çözmek için ortaya koydukları insan üstü çabalar en büyük etken. Bu büroda çalışan polisler kimi zaman evinin yolunu unutuyor, kimi zaman en önemli gününü bırakıp bir cinayetin peşinden Türkiye’nin bir ucuna gidebiliyor. Büronun deneyimli polisleri nasıl çalıştıklarını şöyle anlattı: “Bir olaya bağlı kalarak değil, her olaya kendi içinde spesifik bakarak çalışıyoruz. İşleniş tarzı, suç aleti, sebepleri ne olabilir? Bunlar yöntemimizi belirliyor. Cinayet Büro olarak çözülmeyecek bir cinayet, bir olay olduğundan değil, bizim bir eksiğimiz olduğu açısından bakıyoruz. Bazen özel ekip kuruyoruz. Senaryoları üretip en yakın senaryodan çalışmaya başlıyoruz. Çoğu zaman kendimizi o şahsın yerine koyuyoruz. O kadar özdeşleşiyoruz ki, çoğu cinayeti aydınlatmaya çalışırken en yakınlarının, hatta maktulün bile bilmediği sır olaylar da ortaya çıkıyor. Gecemiz gündüzümüz o olayın etrafında geçiyor. Tekrar tekrar senaryoyu tartışıp farklı açılardan da bakıyoruz.”

 

Haberin Devamı

21 yıllık cinayet çözüldü

Dedektifler, geçen hafta Türkiye gündemine oturan 21 yıllık cinayetin aydınlatılmasının perde arkasındaki ayrıntılarla ilgili ise şu detayları aktardı: “Yıllar sonra gelen bir ihbar vardı. Her ihbarı değerlendiriyoruz. Ancak doğruluğu ile ilgili önce kendi yöntemlerimizle ön araştırma yapıyoruz. Ailenin, kızları Aynur Tunçdede’yle ilgili hiçbir kayıp başvurusu yapmadıklarını gördük. Sistem üzerinde ise yaşıyor görünüyor. Aile bir süre önce gaiplik belgesi almış sadece. İhbar gelince sistem üzerinde bunu gördük. 20-21 senedir kayıptı. Yanlarında kimler vardı? Bunu araştırmanın içine girdik. Soğukkanlı olmak zorundaydık, hemen ortaya çıkamayabileceğini biliyorduk. Çevrede iyi bir araştırma yaptık. Mersin’e de ekip çıkardık. Önce sorgulamalarında kabullenmek istemediler. Ancak olayı iyi araştırdığımız için kendi yöntemlerimizle tezatlıkları sorularımız karşısında aldık. Kemiklerin ise evde olduğunu tahmin etmiyorduk. Evlerinde arama yaptık ve orada ortaya çıktı. Anne zaten ağlayarak döküldü.

Haberin Devamı



KAYIP BAŞVURUSU YAPMAMIŞLAR
POLİSİN araştırmalarına ve ifadelere göre, eşinden boşanan Aynur Tunçdede, ailesinin yanına döndü. Gece geç saatlere kadar dışarıda kalması nedeniyle genç kadınla ailesi arasında zaman içinde tartışmalar yaşanmaya başladı. Son olayda baba F.T. ile anne M.T. ve dayı İ.A., Aynur Tunçdede’yi boğarak öldürüp ardından Bayraklı’daki evlerinin bahçesine gömdü. Anne ve baba, 1997’de Egekent’e taşındıkları sırada, evlerinin bahçesinde kızlarına ait gömülü kemikleri de çıkartıp koli içinde yanlarında götürdü. Koliyi bu evde 7 yıl sakladılar. 2004’te ise bu kez taşındıkları Menemen’deki evlerine götürdüler. Başbakanlık İletişim Merkezi’ne (BİMER) 21 yıl sonra yapılan bir ihbar, bu korkunç cinayetin aydınlatılmasının başlangıcı oldu. İhbarda, o zaman 23 yaşında olan Aynur Tunçdede’nin 1995’te öldürüldüğü bilgisi veriliyordu. Bu bilgi üzerine İzmir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Bürosu 4 özel ekip kurdu. Araştırma yapan özel ekip, posta işletmelerinden emekli olan baba 75 yaşındaki F.T. ile anne 66 yaşındaki M.T.’yi gözaltına aldı. İlk olarak iddiaları kabul etmeyen anne ve babanın Menemen’deki evlerinde yapılan aramada kiler bölümünde bulunan kolide kafatası ve kemikler çıktı. Kemiklerin çiftin ölen kızlarına ait olduğu saptandı. Gerçeğin ortaya çıkması üzerine anne ve baba da suçlarını itiraf etti. Soruşturmada Aynur Tunçdede’yi boğduğu belirtilen Mersin’de makine operatörlüğü yapan dayısı 47 yaşındaki İ.A. da gözaltına alındı. Anne M.T. evlerinin kiler bölümünde gizledikleri koliyi zaman zaman çıkartıp başında dua edip ağladığını anlattı. Yeğenini öldürdüğünü itiraf eden İ.A. da alkollü olduğunu ve nasıl yaptığını bilmediği söyledi. cinayet işlendiğinde 7 aylık olan T.T. ise anneannesi, dedesi ve annesinin dayısından şikayetçi oldu.

YARIN: BORNOVA CİNAYETİNİ 1 AY SONRA HANGİ İPUCU AYDINLATTI? OLAY YERİ İNCELEMEYLE ÇALIŞMA...

Yazarın Tüm Yazıları