Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Ozan Barış

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Change.org adlı web sitesi, kişilere çevrelerinde görmek istedikleri değişimi gerçekleştirebilmeleri için olanak sağlayan, dünyanın en büyük imza kampanyası projesi. Hemen her sabah bilgisayarımı açtığımda yeni başlamış bir change.org kampanyası ile karşılaşıyorum.

Avukat Sedef Erken, Ozan Barış adlı otizmli bir çocuğa sahip. Biz onu oğlunun eğitimi için verdiği mücadele ile tanıdık. Şöyle ki, 13 okulun gerekçe göstermeden Ozan’ın başvurusunu geri çevirmesi üzerine, Sedef Erken change.org adlı web sitesinde oğlunu kaydetmeyen okullar hakkında bir imza kampanyası başlatarak konuyu yargıya taşımıştı.

Geçtiğimiz günlerde Av. Sedef Erken’ den bir haber geldi kampanyasını destekleyenlere:
“On yıldır süren çaba, umut ve bekleme sürecinin sonunda oğlumuz Ozan Barış’ı örgün eğitimden alıp evde eğitim vermeye karar verdik. Bunun sebeplerini uzun uzun anlatabilirim ama kısaca, boşa kürek çektiğimizi hissettik ve Ozan’ın daha fazla kaybedecek vakti yoktu diyebiliriz.”

Ozan’ı okuldan alma kararının ardından konu sosyal medyaya yansımış. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk bir tweet atarak Ozan ve ailesinin yanında olduğunu dile getirmiş. Avukat Erken ve Sayın Bakan karşılıklı görüşmüşler. Erken, on yıldır yürütmekte oldukları çalışmaların bir özetini ve otizme dair tüm konuları raporlar ve notlar halinde Sayın Bakan’a iletmiş.

Sayın Bakan yaklaşık bir saatlik görüşme süresince sabırla dinlemiş, notlar almış. Daha sonra kendisi de konu ile ilgili bugüne kadarki çalışmalarından ve deneyimlerinden bahsetmiş. Erken, “Eğitimci olduğunu biliyordum. Ama otizm konusunda bu kadar geniş bir vizyona bu denli hâkim olduğunu bilmiyordum.” diyor.

Bu bir saat içinde kaynaştırma, özel eğitim sınıfları, Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi (OÇEM), özel okulların otizmliye kontenjan açması, öğretmen eğitimleri, aile eğitimleri, eğitimci eğitimleri, kurslar, özel eğitimci atamaları, sivil toplum çalışmaları, rehabilitasyon ve otizmin diğer ülkelerdeki durumu dahil her şey konuşulmuş. Hatta toplantı sonunda tüm diğer farklı gelişen gruplardaki çocuklar üzerinde de görüşülmüş. Otizm konusunda atılacak her olumlu adımın diğer gruplara da yansıyacağı ve tüm engelli çocukların eğitim hakkının önemi vurgulanmış.

Haberin Devamı

Sedef Erken bundan sonraki süreci Ozan ve tüm otizmli çocuklar adına takip edeceğini söylüyor. Bizlerden de bu kampanyayı change.org/otizmeylemplani adresini mümkün olduğu kadar fazla sayıda kişiyle paylaşarak yaygınlaştırmamızı istiyor.

“Hedefimiz 1 Milyon imza!” diyor Sedef Erken ve devam ediyor: “Bizim en büyük desteğimiz toplumda oluşacak duygu birliği. Elimizi çocuklarımızın üstünden çekmediğimizi göstermeye devam edelim.”

Erken sözlerini Ozan ve diğer tüm farklı gelişen çocuklar için destek isteyerek sonlandırıyor. Otizmli bir çocuk yetiştirmek hiç kolay değil. Bu yüzden, gerçekten de ebeveynlerine destek verilmesi gerekiyor. Umarım Sedef Erken’ in isteği ilgili ve yetkili mercilere ulaşır ve konu olumlu bir sonla noktalanır.

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

Yazarın Tüm Yazıları