İzdivacın şifreleri

Evlilik ve ilişki danışmanı, yazar Serhat Yabancı’nın yeni kitabı ‘Evlenmeden-Boşanmadan Önce İyi Düşün’, bir evliliğin yaşanması olası her süreci için çözüm önerileri sunuyor.

Haberin Devamı

İzdivacın şifreleri

Evlendik, evlenemedik

Sevgili ‘evlenmeyenler’, önce dilimizi ve kafamızı değiştiriyoruz: ‘Evlenecek kadın/erkek yok’lar, ‘nasip’ler, ‘kısmet’ler kapı dışarı. Ve çok değerli ‘evlenemeyenler’; zahmetsiz, stressiz, endişesiz ilişki aramayı rafa kaldırıyoruz! İlk adımı atmanın da tanışmanın da sorumluluğunu alıyoruz. Kaygılarımızla yüzleşiyoruz. Yüksek beklentileri törpülüyoruz. Egomuzu değil ruhumuzu, sadece gözümüzü değil aynı zamanda gönlümüzü doyurana yöneliyoruz.

Evlendik, anlaşamadık
Evlendiniz. Bu defa da her hatanın peşine düştünüz, hassas noktalara şakalar yaptınız. Zihnen de bedenen de temas kurmadınız. İltifattan kıstınız. Merak etmediniz, sahiplenmediniz, destek olmadınız. Olduğu gibi kabul etmediniz. Fedakârlıkla ödün vermeyi birbirine yedirdiniz. Ekip değil rakip oldunuz. Özür dilemediniz, hata kabul etmediniz. Özel günleri önemsemediniz... Ama faturalar ödendi, çocukların ihtiyaçları karşılandı, ev sorumlulukları yerine getirildi. Peki mutlu musunuz? Değilsiniz! “İyi evlilik, herkesin kendini huzurlu, mutlu, güvende hissettiği bir sistemdir” diyor Serhat Yabancı. Hayat gibi evlilikte de yatırım, çaba, istek, niyet, paylaşım gerekiyor.

İzdivacın şifreleri

Aldatıldık

Haberin Devamı

Her anlamda iletişimi koparmalı. Koparılamıyorsa net sınırlar koymalı. Sorular şelale: “Bana bunu neden yaptı? Ben bunu hak edecek ne yaptım?” Cevaplar zihni berraklaştırsa da, ne kadar detay, o kadar yara. “Bir daha aldatılırsam nedensiz ve mazeretsiz olarak, hangi durumda olursam olayım ayrılacağım! Bunu net bir dille ifade edip sınırlarınızı çizmelisiniz” diyor Yabancı.

Affettik, affedemedik
Gönlünüzde yatan aslan affetmekse liste başı, deneme süreci yani ‘demo ilişki’. Bu süreç karşınızdakinin sevgisini, emeğini, sizi ne kadar isteyip istemediğini ölçermiş. Tabii sizin de onu affedip affetmeyeceğinizi... Sürecin olmazsa olmazı iletişim. Konuşun, hiçbir şey yokmuş gibi yapmayın. Bu dönemde aldatan, kaybetme korkusuyla mükemmeliyet maskesi takabilirmiş; hediye, tatil, ilgi bombardımanına tutulabilirmişsiniz. Hemen yüz göz olmamak da listede yerini alsın. Bu arada eş dostla paylaşımlara da dikkat; kararınız affetmek olabilecekse dilinizin kemiği olsun.

İzdivacın şifreleri
Mona Yayınevi 266 sayfa / 20 TL

Haberin Devamı

Ayrıldık, ayrılamadık
Çözüm girişimleri başarısız olduysa önce ayrılık fantezileriyle vedalaşın. “Acısız olsun, el sıkışıp gidelim, çocuklar etkilenmesin, ailem üzülmesin...” Şarkıda dendiği gibi, “Böyle ayrılık olmaz”; ayrılık dediğiniz sancılı olur. Kararınızı sonuçlarına değil, nedenlerine göre değerlendirin. Yeni bir hayat, uygun bir taziye süreci, geçmişten ders çıkarıp geleceğe yönelme; hepsi sizin elinizde. Açık, net, kararlı olun. Ayrılığın başı da sonu da dürüstlük.

Yazarın Tüm Yazıları