Ege’nin şifa ve sağlık rotaları

Ege’yi yazın bilenler, baharda bilenler... Kışını, şifasını pas geçenler... Ege dört mevsim dört dörtlüktür. Hadi gelin bu hafta da sağlık noktalarını dolaşalım.

Haberin Devamı

◊ Afyonkarahisar... Türkiye’de termalin ilk beşinde: Gazlıgöl, Gecek, Hüdai, Heybeli... Romatizmal ağrılara, ortopedik, nörolojik rahatsızlıklara, solunum sistemi rahatsızlıklarına, cilt hastalıklarına, kalp ve dolaşım sistemi, metabolizma, bağırsak ve mide rahatsızlıklarına, idrar yolları ve böbrek hastalıklarına iyi geliyor. Afyon’a gitmişken Frig Vadisi’ni gezmeden, yöresel lezzetleri tatmadan, patatesli, mercimekli bükme yemeden, sucuk, kaymak, lokum almadan... Üstüne bir de ünlü maden suyundan patlatmadan dönülmüyor. 

â—Š Tire... Otları, köftesi, tostu, kahvaltısı afiyetle yenir. Bakmayın daÄŸ tepesinde olduÄŸuna Kaplan DaÄŸ Restoran’a bir solukta gidilir. DaÄŸlardan toplanan otlarına, otlu böreÄŸine, el emeÄŸi dövülmüş keÅŸkeÄŸine, Tire köftesi arkadaÅŸ edilir. Finalinde tatlı lor üzeri karadut reçeli parmak yedirir.Â

Haberin Devamı

◊ Gölcük... Kafalar karışmasın, Kocaeli sanılmasın. Halis mulis Ege’deyiz. Yazın püfür püfür yayla havası, kışın kafa dinleme molası. Ege’de kışı yaşamak isteyenlerin buluşma noktası. Göl kenarı koşu, yürüyüş, bisiklet...

◊ Pamukkale... UNESCO Dünya Miras Listesi’nde, kalbimizin en güzel köşesinde... Hem göze, hem gönüle hem de bedene şifa... Su sıcaklıkları değişmeyen travertenleri, termal suları, antik kentleri ve birçok efsanenin başrolü. Mitolojide tanrıçaların güzelleşmek için şifalı sularda yüzdüğüne inanılıyor. Dönüş yolunda Serinhisar leblebisi almayı, Tavas pidesi tatmayı, Bayramyeri’nde Denizli kebabıyla bayram yapmayı unutmayalım.

◊ Fantastik üçlü Bozdağ, Spil, Denizli Kayak Merkezi... Olası bir kar yağışında hemen Bozdağ’a koşulur, yok yağmazsa dağ havasına mest olunur. Alternatifi Manisalı Spil olur. Spil’in orman köşkleri eş dost, cümbür cemaat bu mevsim pek güzel olur. En iddialısını en sona sakladım. Denizli Kayak Merkezi, Ege’nin en büyük kayak merkezi olma unvanıyla başköşeye oturur. Sezon açıldı. 9 pistiyle amatörlerin, profesyonellerin, kayakçıların, snowboard’cuların gözdesi olur.

Kendimize not!
◊ 20 Ocak’ta yine çiçeğiz, yine güzeliz, yine Karaburun’dayız: Karaburun Nergis Festivali için geri sayım başladı. (20 Ocak)
◊ Bir çiçek festivali de Datça’dan: 8–10 Şubat’ta Badem Çiçeği Festivali için şimdiden programlar yapılsın...

Yazarın Tüm Yazıları