Emeklilerde emlak vergisi avantajı

Çarşamba günü emlak vergisi oranlarını ve kimlerin ‘sıfır oranlı’ emlak vergisi avantajından yararlanabileceğinden bahsetmiştik. Dün; ev hanımı, işsizler ve engellilere tanınan avantajla ilgili soruları cevapladık. Bugün, emeklilerin yararlanabileceği emlak vergisi avantajını ayrıntılarıyla ele alıyoruz...

Haberin Devamı

1- Hangi emekliler emlak vergisi ödemeyecek?

Kanunla kurulan Sosyal Güvenlik Kurumlarından (Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur emeklileri) aldığı aylıktan başka geliri olmayan emekliler, ‘brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutları için’ indirimli bina vergisi (sıfır oranlı) imkânından yararlanabiliyorlar.

2- Emekliyim başka işte de çalışıyorum vergi var mı?

Emekli maaşına ilaveten yeni gelir elde etmeye başlayanlar emlak vergisini ödemek zorunda. Ancak faiz ve repo vb gelirler için durum farklı. 2017’de elde edilen mevduat faizi ve repo benzeri geliri (menkul sermaye iradı) 30.000 TL’ye kadarsa bu durum tek konut için tanınan emlak vergisi avantajını ortadan kaldırmıyor, 2018’de emlak vergisi ödenmiyor.

3- Emekliyim, iki ayrı konutta hissem var, vergi var mı?

Haberin Devamı

İki ayrı konut sahipliği olunca her durumda her iki konut için de vergi ödenecek. Toplamları 200 metrekarenin altında da olsa, 200 metrekareyi de geçse fark etmiyor.

4- Kendi emekli maaşım var, eşimden ölüm aylığı da bağlandı. Vergi ödeyecek miyim?

Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan emekli maaşının yanı sıra eşten dolayı da ölüm aylığı alınması durumunda yukarıda belirtilen diğer şartları taşımak kaydıyla indirimli (sıfır oranlı) bina vergisi avantajından yararlanılması mümkün. (İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı 17 Temmuz 2012 tarih ve 686 sayılı özelge.)

5- Almanya’dan emekli maaşı alıyorum, emlak vergisi ödeyecek miyim?

Türkiye’deki sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı alınması durumunda indirimli (sıfır oranlı) bina vergisi uygulamasından yararlanılabilir. Almanya’daki bir sosyal güvenlik kurumundan aylık alınması durumunda indirimli (sıfır) bina vergisi uygulamasından yararlanılamıyor (Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı, 22 Mart 2013 tarih ve 31 sayılı özelge).

6- Emekliyim, kendi evimi kiraya verdim, kendim de kiradayım. Emlak vergisi ödeyecek miyim?

Emekli maaşı dışında başkaca bir geliri olmayanın sahip olduğu tek konutu kiraya verip kendisi de kirada oturması durumunda indirimli vergi oranından yararlanabilir. (Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı, 14 Mart 2012 tarih ve 358 sayılı özelge). Emeklinin, kendi tek evini kiraya verip eşine, oğluna ya da kızına ait evde oturduğunda ise indirimli emlak vergisinden yararlanamıyor.

Haberin Devamı

7- Evimden hariç gelir getirmeyen arsam da var, avantajım kayboluyor mu?

Konutu olup ayrıca -gelir elde etmediği- arazisi de olan emekli, 200 metrekareyi geçmeyen tek konutu için emlak vergisi avantajından yararlanabilir. Mükelleflerin gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olmaları, indirimli vergi oranından yararlanmalarına engel teşkil etmiyor. ( Gelir İdaresi Başkanlığı, 23 Mart 2011 tarih ve 032-52 sayılı özelge)

8- Emekli, yazlığında daimi oturuyorsa vergi var mı?

Emeklinin kendine ait tek mülkü de olsa normalde yazlık için emlak vergisi ödenme zorunluluğu var. Ancak emekli, yazlığında daimi ikamet ediyorsa ve bu onun tek konutu ise (200 metrekareyi de geçmiyorsa) indirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi avantajından yararlanabiliyor. Belediyelerin; vergi avantajını uygulamak için, mükelleflerden bildirim (beyan ve taahhüt) dışında başkaca bir belge istememeleri de gerekiyor (GİB Muğla Vergi Dairesi Başkanlığı, 17 Şubat 2016 tarih 15 sayılı özelgesi).

Haberin Devamı

9- Lojmanda oturuyorum, evimi kiraya da vermedim, vergisi var mı?Â

Emekli aylığı dışında geliri olmayanlar; kira geliri elde etmediği boşta olan 200 metrekareyi geçmeyen tek konut için emlak vergisi ödemez. Eşinin görevinden dolayı lojmanda oturan ve kendi adına olan konutundan kira geliri de etmeyenler de bu konutu için emlak vergisi ödemez. (Kayseri Vergi Dairesi Başkanlığı, 21 Mart 2011 tarih ve 20-25-19 no.luözelge).  Not: Üç günlük yazı dizimizde; tarih ve sayısına yer verdiğimiz özelgelerin tam metinleri vergidoktoru.com.tr internet adresinden görülebilir.

-BÄ°TTÄ°-

Yazarın Tüm Yazıları