’YAŞ kararları yargıya açılsın!’

TÜRKİYE’de belli kurumları yıpratmak için gündeme getirilen bazı fikir ve görüşler çok ilginç! Yıpratılmak istenen kurumların başında TSK geliyor... Ve gerekçeler üretiliyor:

"Efendim, kesin olan Yüksek Askeri Şûra kararları yargı denetimine açılsın."

YAŞ
toplantısı cumartesi günü bitti. Bu önemli kurul, Başbakan başkanlığında toplanıyor, hükümetten Milli Savunma Bakanı da katılıyor. Öteki üyeler Genelkurmay Başkanı başta olmak üzere tüm orgeneral ve oramiraller. Asker kesimi 14 kişiden oluşuyor.

Son YAŞ toplantısında TSK’daki atama ve terfiler belirlendi. Ayrıca 23 personelin TSK ile ilişkisi kesildi.

10 kişi irtica, 13 kişi disiplinsizlik, emirlere itaatsizlik, yasadışı işlere bulaşma gibi suçlardan atıldı.

* * *

YAŞ kararları kesin. Bu konuda yargıya gidilemiyor. Uzun süredir Türkiye’de belli çevrelerden yükselen bir ses var:

"Sivilleşme ve demokratikleşme (!) adına YAŞ kararları yargı denetimine açılmalıdır. Hazırlanacak sivil anayasada bu hüküm mutlaka yer almalıdır."

Varsayalım bu olay gerçekleşti. Yeni bir anayasa yapıldı, ilgili yasalar çıkarıldı ve YAŞ kararları yargı denetimine açıldı.

Bu durumda neler olacak?

Örneğin, general olamayan bir kurmay albay, haksızlığa uğradığı gerekçesiyle İdare Mahkemesi, Askeri İdare Mahkemesi veya Danıştay’da (yasanın belirleyeceği yerde) dava açacak. Aynı biçimde, terfi edemeyip kadrosuzluktan emekliye sevk edilen bir general, ya da irtica, uyuşturucu, yasadışı işler nedeniyle emekliye sevk edilen herhangi bir personel de aynı hakka sahip olacak.

Belki bazıları, açtıkları davaları kazanacak.

Bunun Türk ordusunda yaratacağı kargaşayı düşünebiliyor musunuz!

* * *

Geçmişte bu uygulama vardı. Örneğin, emekliye ayrılan bazı generaller dava açardı. General olamayan bazı albaylar da aynı yola başvururdu.

İdari yargı, kararlarını dosya üzerinden verir. Onlardan bazıları açtıkları davaları kazandı. (O zaman sivil ve askeri idare mahkemeleri yoktu, sadece Danıştay vardı.)

Ve "Danıştay paşaları" ortaya çıktı!

Şimdi aynı uygulama başlatılırsa "yargı kararıyla generaller" oluşacak. Emekli olanlar, irticaya bulaşanlar, disiplinsizlik yapanlardan bir bölümü belki yeniden üniformayı giyip orduya dönecek!

Bu süreçte dava dosyaları, gizli belgeler ve bilgiler, basın açıklamaları, suçlamalar havada uçuşacak ve birileri TSK’yı yıpratmaya kalkışacak.

Bazılarının diline doladığı "sivilleşme ve demokratikleşme" uğruna böyle bir uygulamaya girişmek her şeyden önce Türk Ordusu’nu yıpratır. Ast-üst ilişkilerini ve disiplini zedeler.

İçinde yaşadığımız AKP döneminde Başbakan ve Milli Savunma Bakanı, irtica ve disiplinsizlik nedeniyle TSK’dan atılan personel için boşuna muhalefet şerhi koymuyorlar. Onların da amacı aynı:

"YAŞ kararları yargı denetimine açık olsun."

Ama bütün yetkiler ve sayısal çoğunluk ellerinde olduğu halde yasal değişikliği yapmıyorlar, yapamıyorlar.

Özellikle İslamcı medya ile entel ve İkinci Cumhuriyetçi takım bu konuda sürekli bastırıyor!

YAŞ
kararlarının yargı denetimine açılmasına sonuna kadar karşıyım... Çünkü arkasındaki oyunu, yapılan hesapları iyi biliyorum. Benim bilmem yetmez. Bu konu gündeme geldiğinde büyük kesimlerin de karşı çıkacağına inanıyorum.

* * *

Emin Çölaşan’ın notu:
22 Temmuz Pazar günkü seçimde parmağıma sürülen boya, aradan tam iki hafta geçmesine karşın çıkmadı. Tırnaktaki leke neredeyse aynen duruyor. Başkalarının parmaklarında da aynı şeyi görüyorum. Bu boya yerli midir, ithal midir bilmiyorum. Üreteni kutluyorum.
Yazarın Tüm Yazıları