Yapılanlar sınırları aşarken kendimi sınırlamam şart oldu

Geçen hafta yurt dışında olduğum için köşe yazımı yazamamıştım.

Haberin Devamı

İletişim çağını yakaladığımız bir süreçte elbette ki bulunduğum yerden yazılarımı gazete yönetimine iletebilir, köşemi boş bırakmayabilirdim. Üstelik bunun için yanıma diz üstü bilgisayarı almışken ve internet bağlantılarını rahatlıkla bulmuşken… Kısacası olmadı, olamadı ve ben köşe yazımı yazacak fırsat bulamadım. Daha da ötesi bu hafta okuduğunuz da Hürriyet Ankara’daki son köşe yazım. Ara veriyorum, mola istiyorum. Eminim nedenini aktarınca sizler de hak vereceksiniz.
 Takip edenler iyi hatırlayacaktır; kimi zaman Ankara’nın sosyal hayatını köşeme taşıdım, kimi zaman da doğru ya da yanlış işler yapan kurum ve kişileri. Kendimi bu kadarla da sınırlamayıp, gurmeliğe soyunup restoranları yazdım, seyyah olup tatil rotalarını aktardım, araştırmacı olup tarihin tozlu sayfalarına daldım, ekonomist olup sağlam verilerle analiz yaptım. En önemlisi de icraatlarını başarılı bulduğum belediye ve kamu kuruluşlarının Ankara’mıza kazandırdıklarını köşeme taşıdım, başarısız bulduklarımın marifetlerini gözler önüne serdim. Bu yüzden de başta Melih Gökçek olmak üzere birçok belediye başkanını eleştirdim, üniversite rektörlerini, işini yanlış yapan kamu görevlilerini, Başkente zarar veren yatırımları ve dolayısıyla özel sektör temsilcilerini çekinmeden yazdım. Gelen okuyucu iletilerinden algıladığım kadarıyla da bu çeşitlilik sizlerin ilgisini çekti.

Haberin Devamı

 BU KARAR NEREDEN ÇIKTI!

Gelelim köşeme son, ya da ara verme kararıma… Zaman zaman sizlerle paylaşmıştım; Benim esas işim eski adı Hürriyet Dergi Grubu olan Doğan Burda Dergi Grubu’nun Ankara Bölge Temsilciliği görevini yürütmek. Yani aralarında Ekonomist, Capital, Tempo, Elle, Atlas, Maıson Française, Auto Show, Hello gibi 36 derginin bulunduğu mecranın sorumluluğunu üstlenmek. İnanın her birinin haber trafiğini yönetmek ve projelerine imza atmak hiç de kolay değil. Bunların yanı sıra Hürriyet ve Posta gazetesindeki yükümlülüklerim eklenince nefes alacak zaman bulamıyorum. Hele ki ekip arkadaşlarımla beraber yaratıp, yürüttüğümüz dev bir projenin, yani Tempo Travel’in üç dildeki versiyonu için en önemli saç ayağıyken...
 Açıkçası böylesine yüklü iş programı beni hayli yıprattı. Zaman zaman dostlarıma “Doğan Medya Center binasına bir tek pijamayla gelmediğim kalıyor”, ya da “Seyahatlerden sokak çocuğuna döndüm” diye espri bile yapıyorum. Kısacası yerel, ulusal ve uluslararası çalışmaktan ve seyahatlerden ne özel hayatım kaldı, ne de dinlenecek bir zaman.

Haberin Devamı

HERHALDE EN ÇOK GÖKÇEK SEVİNECEK

Baktım olacak gibi değil üzerimdeki yoğun iş temposunu hafifletmek için bazı işlevlerden feragat etmem gerektiğini düşündüm. Eh dergilerden ve Hürriyet ulusal eklerinden feragat edemeyeceğime göre yönetime Ankara ekindeki köşemden çekildiğimi duyurdum. Eminim bu karara da en çok Melih Gökçek sevinecektir. Bir de alttan gelip, fırsatı hak eden donanımlı genç meslektaşlarım. Bizler onlara fırsat verip, önünü açmalıyız ki, mesleğimiz emin ellerde devam etsin. Ben ise bunca deneyimi yeni projelere yelken açmak üzere daha rahat yönlendirebilirim.

ÖNEMLİ BİR GÖREV ÜSTLENİYOR

Gelelim geçen haftaya… 2012’yi Londra’daki WTM Dünya Turizm Fuarı’nda yer alan İngilizce sayısıyla kapatan Tempo Travel, 2013’e de iki uluslararası turizm fuarıyla girdi. Ülkemizde yılda dört kez çıkan Türkçe Tempo Travel’ın yılda birer kez çıkan İngilizce, Almanca ve Rusça sayıları ülke tanıtımı için çok önemli görevler üstleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla ortak yürüttüğümüz projeyle dünyanın en önemli üç fuarı olarak adlandırılan Londra, Berlin ve Moskova turizm fuarlarında Tempo Travel’in 160 sayfalık yabancı editasyonları boy gösteriyor. Ardından da bayilerde satışa sunuluyor.
 Haberleri, reklamları, pazarlaması ve dağımı derken bu dergilerin uluslar arası arenada yer alması için var gücümle gayret gösteriyorum. Aldığımız sonuçlar ise mutluluğumuza mutluluk katıyor.
 Geçen hafta 6-10 Mart tarihleri arasında gerçekleşen ITB Berlin Turizm Fuarı ve Tempo Travel dergisi Almanca versiyonu için Berlin’deydim. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, turizm fuarlarında boy gösteren dergiye ilgi büyüktü. İstanbul’dan Ankara’ya Antalya’dan Kapadokya’ya, İzmir’den Kuşadası’na Türkiye’nin farkı güzelliklerinin anlatıldığı dergi, Türkiye’nin tanıtımına geçen yıl ki fuarda olduğu gibi büyük katkı sağladı.

Haberin Devamı

MERKEL’E 100 DE BAKAN EŞLİK ETTİ

ITB Berlin Turizm Fuarı hakkında kısa bir bilgi de vereyim. Organizasyon dünyanın en büyük turizm fuarı... Dev merkezde, 190 ülkeden 10 bin 86 stant yer aldı. Bu yıl Türkiye üç bin 79 metre kare stant alanı, 105 stant ve 122 katılımcı ile iştirak etti. Açılışını Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik`in yaptığı fuarda o tarihlerde Almanya’da bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da hazır bulundu.
 Bu yıl 47’inci kez gerçekleştirilen fuarda profesyonel turizmcilerin girebildiği ilk üç günde ticari amaçlı ziyaretçi sayısı 110 bin kişi olurken, halkada açık olan son iki günde toplam 330 bin kişi fuar alanını ziyaret etti. ITB Berlin Fuarı’nın sonuç raporunda ise geçtiğimiz yıla göre fuarın bu yıl yüzde 25’lik bir büyüme kaydettiği vurgulandı. Fuara, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono’nun yanı sıra dünyanın dört bir yanından 100’ün üzerinde bakan katıldı.
 Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türk standına yoğun bir ilgi vardı. İşte bu yoğun ilgi meyvesini de verdi ve Türkiye, “Cologne Business Scholl” tarafından ziyaretçilerin tercihleri dikkate alınarak belirlenen en iyi ülke stant yarışmasında Avrupa destinasyonu kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü. 10 yılı aşkın bir zamandan beri verilen “En iyi Stant” ödüllerinde; servis hizmetleri, yenilikçi düşünce, bilgi transferi, özgün tasarım ve stant kalitesi belirleyici kriterler olarak göze çarpıyor.

Haberin Devamı

RUSLAR İÇİN EŞSİZ BİR HAZİNE

Siz bu satırları okuduktan bir gün sonra Moskova uçağına binmiş olacağım. Zira süreli yayın olarak çıkan Tempo Travel Dergisi’nin, MITT 2013 Moskova Turizm ve Seyahat Fuarı için Rusça versiyonu hazır ve ülke tanıtımı için eşsiz bir hazine olarak stantlarda yerini alacak. Tüm yazıların Rusça olduğu dergi kuşe kâğıda basılı ve kalın kapaklı olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla işbirliği yaparak hazırladığımız dergi fuar süresince bakanlık stantlarında katılımcılara ücretsiz dağıtılacak. Üstelik bu yıl üçüncüsünü çıkardığımız Rusça sayı ülkemizin gururu olma yolunda. Bundan böyle ülkemizdeki birçok bayide de satışa da sunulacak.

Haberin Devamı

ULADAĞ’IN ZİRVESİNDEN DENİZ MÜZESİNE

Seyahatlerim Berlin ve Moskova’yla da sınırlı değil. 28- 31 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek büyük bir buluşma için Bursa Uludağ’da olacağım. Zira birçok bakan ve neredeyse tüm iş dünyası yerli Davos olarak da adlandırılan Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde olacak. Capital ve Ekonomist dergilerinin Bursa Valiliği ile ortaklaşa düzenlediği zirvede kurumumun Ankara Bölge Temsilcisi olarak katılmam şart. Oradan geldikten iki gün sonra ise İstanbul seyahati olacak ki, Atlas Dergisi, 20 yaşını Piri Reis’le kutluyor. 2 Nisan Salı günü Tophane-i Amire’deki Deniz Müzesi’nde olacağız. Resepsiyonumuzun onur konuğu ise dünyanın en önemli Piri Reis araştırmacılarından Gregory C. Mcintosh olacak. Özetle, hal böyle olunca mola kararımı anlayışla karşılayacağınızı düşünüyorum.

Yazarın Tüm Yazıları