Venüs’ün günlerinin süresi değişiyor; sebebi ise…

Güncelleme Tarihi:

Venüs’ün günlerinin süresi değişiyor; sebebi ise…
Oluşturulma Tarihi: Haziran 20, 2018 14:04

Venüs, Güneş Sistemimiz içerisinde Dünya’ya en çok benzeyen gezegen olma özelliğine sahip. Büyüklük olarak Dünya'mız ile neredeyse aynı boyutlarda olan Venüs, bununla beraber tıpatıp Dünya gibi karbondioksit temelli bir atmosfere de sahip.

Haberin Devamı

Ancak aramızda büyük bir ayrım var; Venüs’ün sıra dışı hava koşulları. Dünya'nın aksine gezegenin atmosferinin %96’sı karbondioksit gazından oluşuyor. Bu oran büyük bir sera etkisi yaratırken, sıcaklığın da 462°C olmasına sebep oluyor. Basınç ise Dünya'dakinin neredeyse 92 katı durumunda. Gezegenin güneş etrafında bir turu 225 günde tamamlanıyor. Fakat Venüs’ün dönüş yönü dünyanın bütün tersi yönde gerçekleşiyor. Bu sebeple de Güneş, gezegende ‘bir günde’ iki kere doğuyor.

Venüs’ün günlerinin süresi değişiyor; sebebi ise…

Geçen aylarda, NASA gezegeni incelemek için bir araştırma üssü kurmayı planladıklarını açıklamıştı. Gezegeni inceleyenler arasında Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Dairesi’ de (The Japan Aerospace Exploration Agency) eklendi. Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Dairesi, Akatsuki adındaki uzay aracı sayesinde Venüs'e dair pek çok önemli bilgi elde etti. Bu bilgilerden en ilgi çekici olanı ise Venüs'ün atmosferindeki bazı bulutsu yapıların, sert rüzgarlara rağmen hareket etmediği bilgisi oldu. Araştırmayı yürüten ekip, bu durumun sebebinin, hızla akan bir nehirde suların kayaya çarpması gibi, atmosferde oluşan bulutların da rüzgarlarla aniden çarpışması olduğunu düşünüyor.

Haberin Devamı

Ekibin topladığı veriler diğer bilim insanları tarafından da incelendi. UCLA'dan ve Fransa'daki Paris-Saclay Üniversitesinden iki araştırmacı, Akatsuki'nin verilerini, Venüs'ün atmosferinin modellendiği bir simülasyona ekledi. Elde edilen sonuç ise, ilk araştırma ekibinin tahminini doğrular nitelikte.  Bu hareketsiz bulutsu yapıların dağlar ile girdiği etkileşim sonucu ortaya bir tür 'yer çekimi dalgası' çıkıyor. Bu da Venüs'ün dönüş hızı da hesaba katılarak incelendiğinde, gezegenin gün süresini, Dünya ölçütlerine göre, iki dakika kadar kısaltıyor.

Araştırmayı yürüten bilim insanları, bunun yalnızca hesaplamalar sonucu elde edilmiş bir veri olduğunu vurguladılar. Henüz gezegeni bu şekilde inceleme fırsatı bulmadıklarını da eklediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!