Tarsus’ta Sarıulak Zeytini için markalaşmaya gidiyor

Güncelleme Tarihi:

Tarsus’ta Sarıulak Zeytini için markalaşmaya gidiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2017 16:14

Tarsus’ta Sarıulak Zeytini için markalaşmaya gidiyor

Haberin Devamı

Tolunay DUMAN/ TARSUS(Mersin), (DHA) - MERSİN’in Tarsus ilçesinde organik zeytin alanlarının genişletilerek üretimin arttırılmasına yönelik toplantı düzenlendi.
Ticaret ve Sanayi Odası Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hayri Erdoğan, Berdan Barajı havzasının korunması amacıyla 2012 yılında başlatılan Çatak Projesi kapsamında 77 üreticiyle bin 093 dekar alanda başlattıkları organik zeytin üretiminin 5 bin 980 dekara, üreticisi sayısının ise 158’e söyledi.
Zeytin üretim çeşitliliği bakımından tarımsal alanları değerlendirildiğinde 29 bin 595 dekar ile Gemlik çeşidinin önde geldiğini, Sarıulak üretiminin 2’nci sırada,  Ayvalık zeytininin de 3’ncü sırada bulunduğunu kaydeden Erdoğan, "Bölgemiz için endemik bir tür olan Sarıulak zeytin çeşidinin coğrafi işaretleme çalışmaları ilçe müdürlüğümüz ve sivil toplum örgütleriyle birlikte başlatılmıştır. Sarıulak çeşidinin gerek verimi, gerekse aromatik özellikleri göz önüne alındığında bölgemizin özel tarımsal değeri olarak önce Çukurova’da, daha sonra ülkemizde yaygınlaştırmaya yönelik çalışmalarımız sürecektir. Sarıulak zeytininin coğrafi işaretleme ve tescil işlemlerinin tamamlanmasıyla Genç Çiftçi Projeleri ve Kırsal Kalkınma Projelerinden edineceği özel statüyle bölgede daha hızlı bir şekilde yaygınlaşacağı öngörülmektedir" dedi.
Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Kontrol ve Organik Sertifikasyon Kurumu yetkilisi Vahap Eryılmaz, Türkiye’de Sarıulak zeytini Tarsus ile simgelenmiş durumda olduğunu kaydederek, “Tarsus bu konuda birçok ilçeden iyi durumdadır.  2012 yılından bu yana organik zeytin üretimini ciddi bir şekilde izlemekteyiz" diye konuştu.
Organik zeytinyağı üretim sertifikasına sahip olan Boltaç Zeytinyağları tesisi sahibi Sadık Boltaç, Sarıulak zeytininin Tarsus’a özgü dünya çapında kaliteli bir zeytin çeşidi olduğunu vurguladı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!