Tahta kurusunun fendi, 20 milyon New York’luyu yendi

FOTOĞRAFTAKİ dehşet dolu ifadeye bakıp, yeni bir korku filmi anlatacağımı sanmayın. Gördüğünüz resim, şu anda New York’taki durumun özeti ve eminim bugüne dek yapılmış bütün korku filmlerine taş çıkartır. Çünkü tamamen gerçek! En az 20 milyon kişinin yaşadığı New York kentini tahtakuruları ele geçirmiş durumda.

Ankara’da böyle bir sorunla karşılaştığımı hiç hatırlamıyorum. İstanbul’daki ahşap evlerde tahtakurusu olduğunu duyardık ama çocukken. Oysa şimdi 2010 senesinde New York gibi bir dünya kenti akıllara durgunluk verecek boyutta “tahtakurusu alarmı” yaşıyor, adeta geçmişe yolculuk yaparcasına.
Hepsi kalıp gibi dizilip numaralandırılmış New York sokaklarında abartısız her köşe başında dışarıya atılmış bir yatak, yorgan ve benzeri ev eşyaları görüyorsunuz. Önce “Amerikan tarzında herşey normalden büyük ve abartılı yaşanır” diye düşünüp pek ciddiye almak istemiyor insan. Ama her tarafta aynı manzarayla karşılaşınca işte aynen o resimdeki gibi panik başlıyor. Doğrusu bir tek gün içinde bu kadar çok yatağı Yataş’ta bile görmedim.
Konser sezonu açılamadı
Evlerdeki duruma açıklama aranırken kurumlardan da birbiri ardına “istila” haberleri geldi. Opera, bale ve New York Filarmoni başta olmak üzere, kentin en önemli sanat olaylarının merkezi Lincoln Center 27 Ekim’de görkemli bir konserle sezonu başlatacaktı. Ancak provalar esnasında kulis, aksesuvar deposu, hatta salonun içinde tahtakurularının kol gezdiği anlaşılınca kapıya kilit asıldı. Tıpkı daha önce böcek istilasına uğradığı için iki ayrı mağazasını bir süreliğine kapatmak zorunda kalan ünlü giyim markası Abercrombie & Fitch gibi. Şimdi gereken önlemler alınacak, “düşman böcekler” tamamen yok edilirse sanat etkinlikleri başlayacak. New York’a gelen bütün yabancı liderlerin ilk tercihi olan dünyaca ünlü Waldorf Astoria oteli (Turgut Özal, Mesut Yılmaz, Tansu Çiller ve daha sayısız Türk liderini de ağırlayan) geçen hafta televizyonlara konu oldu. Sanırım Waldorf Astoria işletmesinin hemen unutmak isteyeceği bir haberdi bu. Otelde kalan bir müşteri yatağında tahtakurusuyla uyanınca, soluğu müdüriyette almıştı.
Psikolojik kaşıntı
Neden bu hale gelindi sorusunun yanıtı herkese göre değişik. Etkili böcek ilacı DDT’nin yasaklanmasından sonra tahtakurularının cirit atmaya başladığını savunanlar var. Tam tersine fazla kimyasal ilaç kullanıldığı için böceklerin mutasyona uğrayıp “yenilmez” hale geldiğini söyleyenler de. Bir de tabii herşeyi yabancılara bağlayan kesimi unutmayalım:
Kente her gün 5 milyona yakın insanın girip çıktığını hatırlatarak, dünyanın dört bir yanından gelen yabancıların bu böcekleri taşıdığına inananların sayısı az değil.
Sebebi ne olursa olsun gerçek şu ki New York çapında bir dünya kenti bir böceğe teslim olmuş durumda. Belediye bile “herkes başının çaresine baksın” duyurusu yaptı. Elbette ekonominin pratik zekası anından durumdan vazife çıkardı. Şu anda istemediğiniz kadar “garantili tahtakurusu yokedilir” firması var. Daha garantili bir yöntem isterseniz, ilaçlama sonrası özel eğitimli köpeklerle evinize gelip tahtakurusu var mı yok mu diye rapor veren şirketlerden yardım alınabilir. Elbette ücreti karşılığında ve bu ücretler bizde kalorifer böceğine karşı ilaçlama yapanların tarifesine hiç benzemiyor, rakamlar epey astronomik.
O kadarına bütçem yetmez diyorsanız, çaresi var, işte fotoğrafta görülen “tahtakurusu tespit ve yoketme” paketlerinden birini alıp evde kulanıyorsunuz. İki ay garantili. Ondan sonrası artık size kalmış!
Peki ben ne yapıyorum? Öncelikle Lincoln Center’da konser planını iptal ettim, bir süre uzak durmaya karar verdim. Ne olur ne olmaz diye de resimdeki spray ilaçtan aldım. Tahtakurusunun kendisine henüz rastlamasam da, bu kadar haberi okuduktan sonra psikolojik bile olsa bir kaşıntı başlıyor!
Yazarın Tüm Yazıları