Tabata her takımda oynar

Eskişehirspor’un çalıştırıcısı, Brezilyalı oyuncuya övgü yağdırarak, “Versinler bana, 6 ay sonra geri alsınlar. Onun gibi bir futbolcu her takımda iş yapar” dedi.

RIZA Çalımbay... Futbolculuğu döneminde bir istikrar abidesiydi. Beşiktaş ve A Milli Takım’da tarihi başarılara imza attı. Halen Eskişehirspor’da sürdürmekte olduğu teknik adamlığında da tam not aldı. Keyifli bir sohbet gerçekleştirdiğimiz Çalımbay, teknik direktörlüğün futbolculuğa göre çok daha zor olduğunu söylüyor ve başlıyor anlatmaya:

Futbolculuk kolay

“Futbolculuk dünyanın en kolay işlerinden biri. Teknik direktörlük yapan kişi ise; futbolcuyla, yöneticiyle, taraftarla, medyayla, kısacası herkesle uğraşır. İşin ilginç tarafı, çoğu zaman da çaresiz kalır. Taze bir örnek vereyim. Son Diyarbakırspor maçını 10-0 kazanmamız gerekirdi. Ama inanılmaz goller kaçırdık ve 0-0 berabere kaldık. Buna teknik adam ne yapsın?

Daum’un antrenmanları

Teknik adamlık yaşamımda örnek aldığım çok isim var. Mesela Stankoviç’in duruşunu, Milne’in disiplinini, Miliç’in hırsını, Daum’un antrenman programını, Militunoviç’in iyi niyetini örnek aldım. Beni antrenörlüğe başlatan Mustafa Denizli’den de çok şey öğrendim.
Söz Mustafa Denizli ve Beşiktaş’a gelmişken Tabata’yı soruyoruz. Çalımbay şunları söylüyor: “Tabata gibi bir futbolcu ile çalışmak isterdim. Çünkü çok iyi bir oyuncu. Gaziantepspor’da liderdi. Ama Beşiktaş’ta herkes lider. Mükemmel ölü top kullanıyor. Ama Beşiktaş’ta kullanamıyor. Versinler bana, 6 ay sonra geri alsınlar. Tabata gibi bir futbolcu her takımda çok iş yapar.

Beşiktaş destek olmadı

Beşiktaş ise, benim için dünde kaldı. Teknik direktörü olduğum dönem, Beşiktaş maddi anlamda iyi durumda değildi. Yeterli desteği de alamadım. Ama bende Beşiktaş’ın yeri ayrıdır. Orada futbola başladım, orada bitirdim. Bu bir futbolcu için büyük şanstır.

Avrupa’ya gideceğim

Şimdi Eskişehirspor’da çok mutluyum. Mükemmel ortamımız var. Ama mutlaka Avrupa’ya gideceğim. Çünkü ülkemizde istediğiniz ortamı tam anlamıyla yakalayamıyorsunuz. Her şey para pul değil. Gittiğim her yerde yüzde yüz başarılı olacağıma inanıyorum. Çok iyi dersler aldım bugüne kadar. Kolay kolay hata yapmam. Her gittiğim yerde beyaz sayfa bıraktım ben.”

4-3’lük Fenerbahçe derbisini unutmam

RIZA Çalımbay, Beşiktaş’ın başında iken en sevindiği olayı, Pancu’nun kaleye geçtiği maçta Fenerbahçe’yi 4-3 yenmeleri olarak gösterdi. Antrenörlük yaşamımda en büyük mutluluğu ise Denizlispor’da Lyon’u UEFA Kupası’ndan eleyerek yaşadığını söyleyen Çalımbay, “Çünkü
Denizlispor ile Lyon gibi bir takımı elemek şampiyonluğa bedeldi. Ayrıca geçen sezon Eskişehir-Denizli maçında ilk 15 dakikada 3-0 yenik duruma düşüp, maçı 4-3 kazanmamızı da unutamam” diye konuştu.

Keşke Rıza gibi futbolcum olsaydı

KENDİSİNE futbolculuğunu sorduğumuzda, Rıza Çalımbay gülüyor ve şöyle konuşuyor: “Keşke şimdi benim de Rıza gibi bir futbolcum olsaydı. Çünkü Rıza işini her zaman iyi yapardı. Her maça hazırdı. Çok çalışırdı. Az sakatlanırdı. Kapris yapmazdı. Çok koşardı. Kazanmak için varını yoğunu ortaya koyardı. Mesela ben çok iyi orta yapardım. Ama bu ortaların çok iyi olabilmesi için antrenman öncesi ve sonrasında yüzlerce orta yapardım.

Çok kazık yedim

Bugüne kadar en yakın arkadaşlarımdan bile kazık yediğim olmuştur. Ama sporculuk hayatımda hiç yanlış yapmadım. Yapmam da. Ülkemizde teknik direktörlerin kolay çalışmaması için herkes, her şeyi yapabiliyor. Geriye dönüp baktığımda keşke diyebileceğim fazla bir şey yok. Bir tek Fransa’dan transfer teklifi gelmişti. Kabul etseydim daha iyi olurmuş diyorum.”

Youla artık beni arayamaz

ÇALIMBAY, son günlerde medya önünde tartışma yaşadığı futbolcusu Souleymane Youla ile ilgili şunları söyledi: “Youla olayı benim için artık kapandı. Ama çok büyük yanlış yaptı. Kendisini kimse kadro dışı bırakmamışken,ülkesine gitmeyi ve eğlenmeyi tercih etti. Kimsenin kaprisini çekemem. Benim için en önemli konu Eskişehirspor’un menfaatleridir. Youla artık beni arayamaz. Başkanına ‘yalancı’ diyen, antrenörü hakkında konuşan kişinin, Türk futbolunda yeri yok.

Futbolun kitabını yazıyorum

ÇOK kitap okuduğunu anlatan Rıza Çalımbay, “Zaten ben de bir kitap yazacağım. Tabii ki futbolla ilgili. 5-6 yıldır kaleme alıyorum. Adını henüz koymadım. Nasıl bir kitap olacağına gelince... Futbolda zorluğu yaşayanların kitabı olacak. Gerçek profesyonellerin hayatları, futbola bakış açıları, yaşadıkları olaylar yer alacak. Futboldaki çarpıklıklar anlatacak. Çok not aldım bugüne kadar. 2-3 sene sonra çıkacak. Müthiş güzel bir kitap olacak” dedi.
Yazarın Tüm Yazıları