Suriyeli Kürtler 'Kuzey Suriye Federasyonu' kuruyor

Güncelleme Tarihi:

Suriyeli Kürtler Kuzey Suriye Federasyonu kuruyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2016 11:02

Reuters'ın haberine göre, "Suriye'nin kuzeyindeki Kürtlerin bugün federal sistem kurulduğunu ilan etmeleri" bekleniyor.

Haberin Devamı

Suriye'nin kuzeyinde, Türkiye sınırı boyunca yer alan Cezire, Kobani ve Afrin olarak adlandırılan üç bölge Kürtlerin kontrolünde bulunuyor.

Kobani kentinin dış ilişkiler yetkilisi İdris Nassan'ın Reuters'a verdiği bilgiye göre; yapılacak açıklama, "Kürtler ve diğerlerinin oluşturduğu öz yönetim çerçevesinin genişletilmesi" anlamına geliyor.

Nassan, Suriyeli Kürtlerin kontrolü altında bulunan üç bölgenin "Kuzey Suriye Federasyonu" olarak adlandırılacağını ve bu bölgede yaşayan tüm etnik grupları temsil edeceğini ifade etti.

REUTERS KARAR TASLAĞINA ULAŞTI

Bu açıklamalar yapılırken, "federal sistem ilanı" kararını alması beklenen "Rojava ve Kuzey Suriye Kurucu Meclisi" bugün Cezire'nin Rimelan kasabasında 200 delegenin katılımı ile toplandı.

Toplantı öncesi hazırlanan karar taslağına ulaşan Reuters, söz konusu federal sistemde kurulması öngörülen "demokratik özyönetim bölgelerinin, kendi ekonomik, güvenlik ve savunma işlerini yöneteceğini" bildirdi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE'DEN TEPKİ

Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlerin bu girişimine Ankara sert tepki verdi. Kürtlerin girişimini Hürriyet’e değerlendiren diplomatik kaynaklar, “Tek taraflı tasarrufların hiçbir geçerliliği olamaz” vurgusu yaptı.

Suriyeli Kürtler Kuzey Suriye Federasyonu kuruyor

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!