Transfer sezonuna 1-2 yıl içinde 31 Temmuz sınırı gelecek

FIFA’nın da çok kısa bir süre içinde, transfer yönetmeliğini değiştirip yeni bir standart getireceğine inanıyorum. Bu, Türk ekiplerinin ön eleme kabusuna da ilaç olacaktır.

Haberin Devamı

FUTBOLUN garip uygulamalarından biri bu: Ligler Ağustos ortasında başlıyor ama yaz transfer sezonu Eylül başında bitiyor. Zaten büyük ligler de yavaş yavaş bu garabetten kurtulma yoluna gidiyorlar. Premier Lig’de bu sezon alımlar 9 Ağustos’ta bitti, 31 Ağustos’a kadar dilerlerse futbolcu satabiliyorlar.

Eğer olağandışı bir ihtiyaç doğarsa da 31 Ağustos’a kadar kiralık futbolcularını geri çağırabiliyorlar. Manchester City’nin Şilili kalecisi Bravo sakatlanınca, NAC Breda’da kiralık oynayan genç Muric’i geri çağırdılar mesela. İtalya Serie A da benzer bir uygulamayı devreye soktu, onlarda da transfer 17 Ağustos’ta bitti.

Bu uygulama belki bu sezon için Premier Lig’i ve Serie A’yı transferde bir miktar zor durumda bıraktı. Zira herhangi bir pazarlıkta İspanyol, Alman ve Fransız rakiplerine karşı dezavantajlı duruma düştüler. Dün yaşanan son gün fırsatlarından faydalanamadılar. Aldıkları birçok oyuncuya ederinden fazla bonservis ödediler. Ama çok önemli bir reformun da öncülüğünü yaptılar: Transfer, lig devam ederken sürmemeli. Bir futbolcu, yeni kulübünü lig başlamadan bilmeli. Bir hoca, çalışacağı kadroyu ligin ilk maçından önce netleştirmeli.

Haberin Devamı

FIFA’nın da çok kısa bir süre içinde, belki 1-2 yıla kadar, transfer yönetmeliğini değiştirip yeni bir standart getireceğine inanıyorum ben. Bence en güçlü ihtimal, tüm Avrupa’da transfer döneminin 31 Temmuz’da bitmesi. Bu rejim değişikliği, Türk futbolunun da ön eleme kâbusuna ilaç olacaktır bence.

YENİ UYGULAMA DEVREYE GİRERSE...

BU yıl itibariyle transfer, İngiltere’de 9 Ağustos, İtalya’da 17 Ağustos, İspanya, Almanya, Fransa ve Avrupa’nın büyük çoğunluğunda 31 Ağustos, Türkiye’de 1 Eylül, Hollanda’da 2 Eylül, Rusya’da 6 Eylül, Portekiz’de 21 Eylül’de bitiyor. İngiltere Championship de transfer sezonunu 9’unda bitirdi, ancak kulüplere düne kadar kiralama süresi tanındı. Serie A, kış transfer sezonunu da 3-18 Ocak olarak sınırladı.

Bu farklı uygulamaların çok uzun ömürlü olmayacağını düşünüyorum; çünkü İngiltere ve İtalya gibi liglerin kendi elleriyle rekabette dezavantajlı konuma düşmeleri mantıklı değil. Tüm Avrupa’ya bir standart gelecek, ancak belki şöyle şerhler konulabilir gelecekte:

Haberin Devamı

1- Bonservisli transferler 31 Temmuz’da biter; ama kiralama için belki lig başlangıcına kadar ek bir süre tanınabilir.

2- Daha radikal bir çözüm olarak, satış-kiralama 31 Temmuz’da tamamen biter. Kulüplere, olağanüstü bir durum yaşanması ihtimaline karşılık, ligleri başlayana kadar sadece “+1 transfer” hakkı tanınır.

SERBEST OYUNCU MESELESİ

BU meselenin bir de futbolcu boyutu var elbette. Transfer sezonu bittiğinde kimseyle kontrat imzalayamamış birçok futbolcunun da sessizce köşesine çekildiğini fark etmiyoruz çoğumuz. Almanya ve İspanya gibi ülkeler, kulüplerine sezonun herhangi bir anında bu serbest oyuncuları transfer etme hakkı tanıyor. Mesela Kasım 2013’te Subotic, Schmelzer ve Hummels’in hepsinin birden sakatlanması üzerine Borussia Dortmund, o sırada futbolu bırakma kararı almış Friedrich’i kadrosuna dahil etmişti. TFF de bu konuyu bir düşünebilir bence.

Haberin Devamı

HAFTANIN SAYISI 19

PERŞEMBE günü Süper Lig’deki Kuzey Afrikalı sayısının 17’ye çıktığını yazmıştım. Başakşehir’in Hafez, Akhisar’ın Regattin transferiyle sayı 19 oldu. Ligdeki Faslı sayısı 11’e çıktı. Süper Lig, bu yıl Fas Milli Takımı’na, Türk Milli Takımı’na verdiğinden daha fazla oyuncu verecek gibi.

HAFTANIN TRANSFERi

EREN Albayrak’ın Jubilo Iwata takımına transferine olağanüstü sevindim. Japon Ligi’ne ve futboluna büyük saygı duyuyorum, karşılıklı bir futbol köprüsü kurulması gerektiğine yürekten inanıyorum. Umarım Eren Albayrak vesile olur bu köprünün kurulmasına.

 

Yazarın Tüm Yazıları