Banvit için anlamsız, Uşak için fazlasıyla anlamlı

Banvit’in Muratbey Uşak karşısında aldığı 89-71’lik rahat galibiyet çok şaşırtıcı değil. Belirli bir oyun planını, doğru kadro planlamasıyla birleştirerek ligin başarılı takımlarından biri oldu Muratbey Uşak geçtiğimiz yıllarda. Ancak 2016-17 sezonuyla başlayıp ayyuka çıkan temel sorun kadro seçimindeki yanlışlar. Özellikle 2017 yazında kurulan kadroyu Muratbey Uşak koçu Ozan Bulkaz’ın oyun anlayışıyla bağdaştırmak imkansız.

Haberin Devamı

Ozan Bulkaz; oyunu, öncelikle atletizm üzerinden besleyen bir koç. Savunmayı sahanın her metrekaresine yayar, savunma kaynaklı hücumları sıklıkla kullanır. Atletizm avantajından özellikle topsuz koşular aracılığıyla faydalandığını da hatırlatmak gerek. Ancak 2017-18 sezonu için kurulmuş olan kadroyla bunu yapma olanağı yok. Her şeyden öte eldeki kadro, ekseriyetle pek çok takım tarafından denenmiş oyunculardan kurulu. Yani bu oyunculardan ne beklenmesi gerektiği üç aşağı beş yukarı belli. Şu da açık ki bu oyuncuların Ozan Bulkaz’ın yıllarca izlettiği basketbolu oynamaları mümkün değil.

Damir Markota, Tayfun Erülkü, Şafak Edge, Earl Calloway dörtlüsünü merkeze alarak Ozan Bulkaz’ın oynattığı basketbola uygun bir hareketliliğin sağlanması mümkün değil. Daha vahim olan bu dörtlüyü merkeze alarak Tahincioğlu Basketbol Süper Ligi için vasat üstü bir oyun planının dahi kurgulanamayacak olması. Aynı şekilde Ike Ofoegbu ile Jackie Carmichael uzun ikilisiyle ribaundları domine edemiyor, üst düzey bir çember savunması yapamıyor Muratbey Uşak.

Haberin Devamı

Tüm bunlar Banvit için bir hayli kolaylaştırdı işleri. İkili oyunlarda Muratbey Uşak hiçbir direnç koyamadı. Her perdeden sonra Banvit, doğru topsuz koşu ve az sayıda pasla uygun şut imkanlarını yakaladı. Muratbey Uşak savunmada ne boyalı alanı koruyabildi ne de topsuz koşu yapan Banvit kısalarını yakalayabildi. Öyle ki Banvit, maçın henüz 14. dakikası geride kaldığında 40 sayıyı bulmuştu çoktan.

Geçmiş yazılarda belirttiğim üzere Banvit elit bir deliciye sahip değil. Tony Taylor ve Adonis Thomas iyi deliciler, elit değil. Sağlam savunmalar karşısında topsuz hareketlerden yardım almadan savunma yerleşimini bozamıyorlar. Muratbey Uşak savunması ise Banvit karşısında herhangi bir direnç merkezi oluşturamayınca ve bu durum çember savunması zafiyetiyle birleşince her iki oyuncu için de çok uygun bir ortam oluştu. Bunu iyi değerlendiren 17 sayı 12 asist yapan Taylor oldu. Gasper Vidmar’ın bir kez daha faul problemine girdiği akşamda, en iyi yaptığı işlerden biri doğru pozisyon almak olan Damien Kulig, Taylor bağlantısını iyi kullanarak 23 sayı attı.

Haberin Devamı

Bu maçtan doğru anlamı çıkartmak gerekir. Her iki takım için de geçerli bu. Banvit’in aldığı farklı galibiyet mevcut sorunların çözüldüğünü göstermiyor. Öte yandan Muratbey Uşak için sorunların bu maçta alınan farklı mağlubiyet kadar ciddi olduğunu söylemek gerekir. Ozan Bulkaz’ın, Muratbey Uşak’ı ligin kalıcı takımlarından biri haline getiren anlayışı bu değil. Basketbol Süper Ligi seviyesinde hiçbir takımı seviye atlatmadığı çok defa teyit edilmiş oyuncuları transfer etmekten çok daha fazlasını yaptı Ozan Bulkaz uzun bir süre. Şu anda farklı bir şey yapıyor ve yaptığı şeyin iyi sonuçlar vermediği açık.

 

Yazarın Tüm Yazıları