Sıcaklar gidiyor ama yağış yok

Pastırma yazının sonlarına yaklaşıyoruz. Gerçi bitişiyle beraber yağışlar gelmiyor ama sıcaklıklar adım adım biraz düşüyor. Bu düşüşün ilk adımı bu pazar yaşanıyor.

Sıcaklıklar pazar ve pazartesi orta ve kuzey bölgelerde 3-4 derece düşüyor. İç bölgelerde 15, kuzeyde 20 derecenin altına iniyor. Doğu Anadolu’da sıcaklıkların gece -10’derecenin altına indiği merkezler var. Ayın 15’i gibi sıcaklıkların biraz daha azalması bekleniyor. Yüksek basıncın arkası kesilmiyor. Pazar günü hissedeceğimiz Kuzey’den sokulan 3-4 derecelik serinleme de yüksek basınç sistemiyle geliyor. Yani en azından geceleri soba ya da kalorifer yakılacak. Havaya partiküller yayılacak ve yüksek basınç da bu kirleticileri yere doğru bastıracak ve dağılmasına engel olacak. Astım hastaları dikkat!

Bugünlerde gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkları büyük. Gündüz bahar havasını yaşarken arabalarda ve güneş altında kasım kıyafetleriyle zaman zaman pişebiliyoruz. Ama güneş çekilip, akşam olduğunda çıkarttığımız kıyafetleri tekrar giymemiz gerekiyor. Bu hareketi yapmaktan yorulanlar ise hasta oluyor. Neden?

Hem kıyafetler yetersiz kalıyor üşütüyoruz, hem de bu bahar tadındaki havayı oluşturan yüksek basınç havanın düşey yönde çalkantısını engelleyerek kirleticilerin dağılmasına mani oluyor. Yani hem kirli havayı soluyoruz, hem de sabah ve akşamları gündüzün yetersiz kıyafetleri ile üşüyoruz. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve zayıf bünyeliler için bugünlerde havanın "tam hastalık havası" dediğimiz cinsten olduğunu söyleyebiliriz.

METABOLİZMAMIZ YORULUYOR

İkincisi metabolizmamız gün içinde meydana gelen bu sıcaklık değişimine karşılık tepkiler verirken yoruluyor. Aynen ilkbahar gibi sonbaharda da bu yorgunluk oluyor. Özellikle bugünlerde beslenmenize her zamankinden daha çok dikkat etmeniz gerekiyor. Kıştan önce, "Şöyle bir bahar yaşayalım" diye iple çektiğimiz pastırma yazının bu tür handikapları da var!

Pastırma yazı bu yıl hakkını fazlasıyla verdi. Hayli uzun bir pastırma yazı yaşadık. Ayva ya da elma bol olduğunda o sezon bu meyveler ucuzlar ve bol bol yeriz ya, pastırma yazının uzun olduğu yıllarda da bol bol pastırma yiyebilsek ne güzel olur değil mi? Ne alakası var derseniz, hemen hemen her yıl aynı dönemde yaşadığımız bu bahar tadındaki günlere "pastırma yazı" adı verilmesi gerçek pastırmadan geliyor. Kayseri’de ideal pastırma koşulları böyle bir havada gerçekleşiyor.

Gece sıcaklıklar sıfır dereceye kadar indi, gündüz de yağışsız ve güneşli günler yaşandı.

Bu yıl birçok meteorolojik koşulları yerli yerinde ve zamanında yaşıyoruz. Ama yazının başında söylediğim gibi bu mevsim geçişleri sağlık açısından sıkıntılı olabiliyor. Bu dönemde yapılacaklar; havadaki kirleticilere karşı dikkatli olmak, iyi beslenmek ve ihtiyacımız olan C vitaminini taze meyvelerle karşılamak.
Yazarın Tüm Yazıları