Dünyayı su üzerinde keşfet!

Daha önce gördüğün bir şehri bu kez su üzerinden keşfetmek nasıl olurdu? Ya sadece su üzerinden ulaşabilen bir karaya ayak basmak... Su üzerinde seyahat etmek daha yavaş bir tempoda yolculuk yapmanızı, yerel kültürü tecrübe etmenizi ve etrafınızda olan biteni daha çok fark etmenizi sağlıyor. Deniz, nehir, kanal, göl... Su üzerinde olmayı sevenler için birbirinden farklı seyahat alternatiflerinden bahsetmek istiyorum.

Haberin Devamı

Volkanik adalara yolculuk
Sicilya

Karadan keşfedildiyse sıra denizdeki sırlarını keşfetmekte! Sicilya’nın Santa Marina Salina adasından yola çıkan tekneler ile 11 saat boyunca Cala Junco Körfezi, Cape Milazzese, San Pietro, Dattilo, Lisca Bianca, Basiluzzo, Ginostra, Scari ve son olarak Strombolicchio Adası görülebiliyor. Haritada bile çok zor görünen adacıklarda yüzmek demek haritada adeta kaybolduğunu hissetmek demek. Gün batımında volkanik patlamalara, iyi pişirilmiş makarna ve şarap da eşlik ediyor.

Bambaşka kıyılar
Norveç fiyortları

Norveç’i fiyortlar üzerinden keşfetmek, dünyada eşine en az rastlanan kıyı tipiyle kucaklaşmak demek. Fiyortlar UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Hesaplamalara göre dünyanın çevresini 2,5 kez dönecek uzunluğa sahip. Norveç’te fiyort turları hem günübirlik hem de konaklamalı yapılabiliyor. Ayrıca dileyenler gurme lezzerler ya da caz eşliğinde bir tura da çıkabiliyor. Yazın yemeşil doğa ile kucaklaşırken, kışın büyüleyici kar manzaraları fiyortların güzelliğine güzellik katıyor.

Dünyayı su üzerinde keşfet


Bira ve peynir memleketine yolculuk
Hollanda kıyıları

Bira severleri can evinden vuracak bir nehir gezisi bu aslında, hatta peynir severleri de tekneye alalım. Amsterdam’dan başlayan seyahat yaklaşık sekiz gün sürüyor ve sırasıyla Rotterdam, Anvers, Ghent, Middelburg, Willemstad’a gibi birasıyla ve peyniri ile meşhur şehirlere uğruyor. Her bir şehirde bira ve peynir tadımı yapılıyor, karaya ayak basıp şehrin önemli tarihi merkezlerine ve bira fabrikalarına uğranıyor. Amsterdam ve civarını çok kez görenler için bulunmaz bir fırsat!

Dünyayı su üzerinde keşfet


Nehirde safariye çık
Zambia Kafue Milli Parkı

Afrika’da safari deyince akla hep karadaki zürafaları ve filleri görmek gelse de artık alternatif safari türleri de en az klasik safariler kadar ilgi çekici. Zambia Kafue Milli Parkı’nın en bakir bölgesinde, her türlü vahşi yaşamıyla lagünler eşsiz bir maceraya davet ediyor. Sabahın erken saatlerinde ya da bir akşamüzeri berrak ve telaşsız Kafue sularında kuşlara, suaygırlarına ve timsahlara bu kadar yakın olmak belki de bir seyahatten istenilen en önemli şey.

Dünyayı su üzerinde keşfet

Ege ve Akdeniz’in en güzel koyları
Mavi yolculuk

Dantel gibi işlenmiş koylar, aradaki onlarca adacık, etraflarını saran çam ormanları... Kış mevsiminde başlar mavi yolculuk planları. Mavi ve yeşille kucaklaşmak, Ege ve Akdeniz kıyılarını, karadan ulaşılamayan tüm koyları görmek seyahat boyunda şaşkınlığın hiç tükenmemesine neden oluyor. Yolculuğa isteğe göre balık tutmak, berrak bir denizde yüzmek, doğa ile baş başa kalmak, su sporları ve su eğlenceleri de dâhil oluyor.

Bambaşka bir doğayla tanış
Amazon Nehri’nde

Amazon Havzası’nı Peru’nun Iquitos kentinden yola çıkan bir tekne ile gezmek doğa tutkunlarının başını döndürecek bir seyahat fikri. Amazon Nehri’nin başlangıç noktası kabul edilen, Marañon ve Ucayal Nehirlerinin kesiştiği noktada maymunlar, pembe yunuslar ve pek çok kuş türü ile karşılaşmak heyecan verici. Yağmur ormanlarının adeta nefes alışlarının bile hissedilebildiği bu gezide Pacaya–Samiria Ulusal Parkı da görülebiliyor. Amazon yerlileriyle etkileşim halindeki bu olağanüstü yaban hayatını izleme şansına, dünyanın bir ucunda yaşayan insanların hayatlarını gözlemleyebilmek de dâhil.

Dünyayı su üzerinde keşfet


Dünyanın en güzel göllerine açılın

İtalya’nın en büyük gölü olan Garda, Roma İmparatorluğu’nun günlerinden beri popüler bir turizm merkezi… Şimdilerde kendisine yelken meraklılarını da çekiyor. Bolivya ve Peru arasındaki sınır bölgede yer alan Titicaca Gölü, Güney Amerika’nın ikinci büyük gölü. Mistik adalar Isla del Sol ve Isla del Luna tam da göl üzerinde keşfedilecek hazineler. İnka kasabaları antik kentler ve arkeolojik kalıntılarla dolu eşsiz bir gezi fırsatı sunacağı kesin. Aynı şekilde Alp göllerinin en büyüğü olan Cenevre Gölü’nün çevresi yelkenlilerle keşfedilebilir.

Yazarın Tüm Yazıları