Dumanı üstünde Etna Yanardağı

Bir yanardağ düşünün; bir yandan kıyametleri koparıp bir şehri ve kim bilir kaç yaşamı altüst ediyor diğer yandan çevresine bolluk ve bereket getiriyor. Bu mucizenin adı Etna… Patlamaları ve neden olduğu depremlerle Sicilya’da bulunduğu bölgenin tarihini yazan yanardağ… Önce volkanik patlama ve kızgın lavlar, sonra volkanın tetiklediği depremler. Etna, Katanya şehriyle beraber birçok kasabayı yok etmiş, yıkılan bu şehir ve kasabalar barok tarzı ile yeniden inşa edilmiş. Etna Yanardağı deneyimi ile felaket sonrası yeşeren hayatlara tanıklık edeceksiniz.

Haberin Devamı

Etna, Avrupa'nın en yüksek aktif yanardağı. Etna Yanardağı’nın yüksekliği üç bin metreyi aşıyor ancak püskürmeler nedeniyle bu yükseklik devamlı değişiyor. Yanardağ hâlâ aktif ve zaman zaman patlamalar oluyor. Dağa tırmanırken aktif olduğunu bilmek, tüten dumanını görmek beni daha da heyecanlandırdı. Etna’nın üzerinde sürekli tüten beyaz duman dağın nefes alabildiğini gösteriyor, asıl problem duman kesilirse. Dağın ne zaman harekete geçeceğini önceden bilmek imkansızmış. MÖ 475’ten beri 200'den fazla patlama kaydedilmiş. Etna’yla ilgili birkaç ay önce çıkan habere göre dağ her yıl birkaç santimetre denize doğru kayıyormuş ve bu durum büyük bir çöküşe ve tsunamiye yol açabilirmiş.

Dumanı üstünde Etna Yanardağı

Haberin Devamı

Ben bölgeyi iyi bilenlerle çıktım Etna Dağı’na. Sabahın erken saatinde Katanya’nın Nicolosi kasabasından otobüsle yola çıktık. Etna’ya en yakın kasaba Nicolosi... Dağa yaklaştıkça değişen toprak yapısı ve bitki örtüsü hemen fark ediliyor. Bir süre sonra toprağın rengi simsiyah oluyor ve donmuş lavlardan oluşan siyah taş ve kayalar yol kenarlarında karşınıza çıkmaya başlıyor. Otobüsle bir noktaya kadar varılıyor, sonrası yürüyerek. İlk yarım saati çok dik olduğu için zorluydu ancak sonrası rahattı.

Dumanı üstünde Etna Yanardağı

Yol manzaraları ise insanı hayrete düşürüyor. Simsiyah topraktan yeşeren bitkiler, sarı çiçekli dev katır tırnakları ve masmavi bir gökyüzü. Müthiş bir renk cümbüşü ve büyüleyici bir atmosfer. Etna sunduğu zıtlıklarıyla ziyaretçilerine bir ders veriyor adeta. Patlamalarıyla bulunduğu coğrafyayı karalara bağlayan bu yanardağ aynı zamanda nasıl da bolluk ve bereket getirmiş bu topraklara şaşırıyorsunuz.



Etna Dağı’nın eteklerindeki verimli volkanik topraklarda üzüm bağları, portakal ve limon ağaçları, badem ağaçları ve çok sayıda sebze tarlaları var. Sicilya mutfağının bu denli müthiş lezzetlere sahip olmasının sırrı Etna’dan nasibini alan toprakların bereketi olsa gerek. Etna’nın tam olarak tepesine çıkmak mümkün değil, bunun yerine hemen yanındaki sönmüş olan kratere çıkabiliyorsunuz. Silvestri Krateri müthiş bir doğal güzelliğe sahip. Hava açıksa alabildiğine bir Akdeniz ve Katanya manzarası sizi bekliyor.

Dumanı üstünde Etna Yanardağı
Dumanı üstünde Etna Yanardağı

Nasıl gidilir?

Haberin Devamı

Etna İtalya’nın Sicilya bölgesinde yer alıyor. Etna’ya ulaşım açısından en yakın yerler Katanya ve Taormina. İstanbul’dan Katanya’ya direkt uçuş var. Katanya-Etna arası yaklaşık 45 km… En ucuz ulaşım yolu otobüs. Katanya’dan otobüsle ulaşım mümkün ancak otobüsler günde sadece bir defa sabah saat 08.15’de hareket ediyor ve 16.30’da dönüyor.



Yol yaklaşık bir buçuk saat sürüyor. Otobüs gidiş-dönüş: 6.6 Euro. Otobüsle ulaştığınız yerde dağa çıkış için iki seçeneğiniz var. Yürümek ya da teleferiğe binmek. Yürüyerek bir saat, teleferikle 10 dakikada dağa çıkıyorsunuz. Teleferik ücreti gidiş-dönüş: 30 Euro. Teleferikle çıkıp yürüyerek inebilirsiniz.

Dumanı üstünde Etna Yanardağı


Etna’ya çıkmak için bir diğer seçenek ise özel turlara katılmak. Tur fiyatları genelde 60 Euro’dan başlıyor. Katanya’da dolaşırken şehir merkezinde ‘Etna Excursions’ları göreceksiniz. Alacağınız Etna turuna dikkat edin. Çünkü ödediğiniz tutar sadece otobüs ve rehber için olabiliyor. Sadece otobüs ve rehbere 60 Euro vermeyin. Teleferik ve 4×4 araç ulaşımı dâhil olmayabilir. Teleferik artı jeepin fiyatı 80 Euro’ya kadar çıkabiliyor. Fiyatlar öğrendiğim kadarıyla bu şekilde ancak değişebilir. Dağa giderken mutlaka rahat kıyafetler giyin. Yanınıza yiyecek-içecek ve mont almayı unutmayın çünkü mevsim ne olursa olsun yukarıda biraz üşüyeceksiniz. Katanya’ya göre yaklaşık 7-8 derecelik bir fark varmış. Dağdaki parçalardan hatıra almayı unutmayın.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları