Kayak ekipmanı ‘tam’ size göre olmalı

Kayak tatilini yarım bıraktıracak kazalardan korunmak genellikle elinizde. Bazı küçük önlemler almanız yeterli. İlk kural, kayak ekipmanının ayağınıza, boyunuza uygun olması. Yorulunca kaymakta ısrar etmeyin. Yorgunluk, kaza riskini artıran önemli faktörler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Ortopedi ve travmatoloji uzmanlarının kayak ve snowboard kazalarını önlemek için önerileri şöyle:

- Kayak tatilinden 1-2 hafta önce uyluk ön ve arka grup adalelerinizi kuvvetlendirmek ve esnemek üzere egzersiz yapmaya başlayın.

-Kayağa yeni başlıyorsanız dik pistlerden kaçının. Kayak dersi almadan kaymayın.

-Mümkünse kendi malzemelerinizle kayın. Kiralayacaksanız, kayak botunuz ayağınızı ne sıkmalı ne de gevşek olmalı. Kayak bağlamalarını iyi yapın.

-Giysilerinizin soğuktan koruması kadar hareketlerinize engel olmaması da önemli.  

-Kar gözlüğü kullanın. Ama görüşünüzü etkilemeyen gözlük ve maskeler takın.

-Sakatlanma ve yaralanmalar genellikle öğleden sonraları veya akşamüstü oluyor. Yorgunluk hissediyorsanız ara verin. Dinlendiğinizi hissedene kadar bekleyin.

Haberin Devamı

-Kayak yaparken yaralanır ve şiddetli ağrı hissederseniz ayağa kalkmaya çalışmayın. Yardım çağırın. Zorlamanız travmayı büyütebilir.

-Snowboard yapıyorsanız özel koruyucu bileklikler takın.

-Alkollü piste çıkmayın.

-Pistte birisini geçerken, tahmin edilmeyen hareketlere karşı yeterli mesafe bırakın.

-Her türlü uyarı levhasını dikkate alın.

Kayak ekipmanı ‘tam’ size göre olmalı

Sakatlıkların yarısı dizde

Kayak yaralanmalarının neredeyse yarısı dizde gelişiyor. Ön çapraz bağ ve iç yan bağ yırtığı ile iç menisküs yırtığı meydana geliyor. Vücudun üst tarafında ise kayak sopalarına bağlı el ve başparmak yaralanmaları, köprücükkemiği kırıkları, omuz çevresi çıkıkları görülebiliyor. Snowboard’da vücudun üst kısmı yaralanıyor. Bazı kazalar ise pistteki çarpışmalarla gerçekleşiyor. Bu kazaların sonunda uylukkemiği gibi uzun kemiklerde kırıklar, kafa içi hasarları, boyun kırıkları oluşabiliyor.

Ağrı varsa hastaneye gidin

Yaralanmalarda, soğuk havanın da etkisiyle başta ağrı hissedilemeyebiliyor. Bu nedenle önemsiz sayıp kaymaya devam etmeyin. Bir süre dinlenin, kendinizi yoklayın. Cildinize direkt gelmeyecek şekilde soğuk su, buz ya da kar uygulayabilirsiniz. Bir süre sonra ağrıdığını hissederseniz mutlaka hastaneye gidin.

Haberin Devamı

Kayak ekipmanı ‘tam’ size göre olmalı

Yazarın Tüm Yazıları