GeriSeyahat Avrupa’nın en etkileyici Noel pazarları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Avrupa’nın en etkileyici Noel pazarları

Avrupa’nın en etkileyici Noel pazarları

Avrupa ülkelerinin çoğunda, yeni yıl gelmeden haftalar önce şenlikli, rengarenk ‘Noel’ pazarları kuruluyor. Kurulan her Noel pazarı bulunduğu yerin rengini ve kültürünü yansıtıyor… Avrupa’nın en etkileyici ve en neşeli Noel pazarlarını sizler için derledik. Hâlâ Noel için plan yapmadıysanız bu liste tam sizlik...

Viyana, Avusturalya

Viyana’da birçok Noel pazarı olmasına rağmen; en ünlü pazarı Belediye Sarayı önündeki Wiener Christkindlmarkt.  Burada 140’dan fazla tezgâhta geleneksel minyatür ahşap ev ve oyuncaklar, kuklalar ve kalp şeklinde zencefilli çöreklerden tutun deri eşyalara ve yün şapkalara kadar pek çok geleneksel ürün satılıyor.

Avrupa’nın en etkileyici Noel pazarları

 Şehrin sayısız Noel pazarlarının yanı sıra, Viyana'nın ana caddelerinde sıra sıra dizilmiş stantlarda Punsch ve kavrulmuş fındık da bulabilirsiniz. Ayrıca Viyana’da adını Türklerden alan Türkenschanzpark Noel pazarı da var.



Strasbourg, Fransa

 ‘Avrupa’nın Başkenti’ unvanına sahip Strazburg, aynı zamanda masalsı Noel pazarları ile Noel’in de başkenti olarak biliniyor.  Fransa’nın en eski Noel pazarının tarihi 16. yüzyıla kadar uzanıyor, şu anda da bütün şehre yayılan en büyük Pazar, Broglie ve place de la Cathédrale’de, Strasbourg’un şık Gotik katedralinin önündeki ortaçağ meydanında yer alıyor.

Avrupa’nın en etkileyici Noel pazarları

Strazburg’un normal zamanlarda da baş döndürücü güzellikteki eski binaları ve kendine has dokusu, Noel pazarı zamanında ışıklandırmalar, devasa çam ağacı ve süslemeler ile bambaşka bir havaya bürünüyor.

Prag, Çek Cumhuriyeti

En güzel şehirler arasında bulunan Prag, Noel zamanı ortaçağ türü bir panayır havasına bürünüyor. Pazarlarının en ihtişamlısı ve en güzeli ise Eski Şehir meydanında kuruluyor. 

Stantlarda, Bohemya kristallerinden porselenlere, kehribarlardan cam biblolara ve işli giysilere kadar pek çok ürün bulabilirsiniz. Prag’ın bir diğer Noel pazarı, Wenceslas Meydanı’nda bulunuyor.  Burada Çeklerin geleneksel Noel yemeği olan sazan satılıyor.

Kopenhag, Danimarka

Tüm Avrupa şehirleri gibi Kopenhag da Noel döneminde ışıl ışıl. Kopenhag’daki Noel pazarı, her sene ünlü Tivoli Eğlence Parkı’nda kuruluyor.  Eğlence çadırları, konser alanları, restoranları ile ünlü park, kasım ortasında Noel pazarı için hazırlanıyor.  

Avrupa’nın en etkileyici Noel pazarları

Dilerseniz buz pistinde kayabilir, alışveriş yapabilir ya da bir şeyler atıştırabilirsiniz. Danimarka mutfağına özgü bir tür köfte olan Frikadeller’i ya da meşhur üstü açık sandviçleri Smorrebrod’u tadabilirsiniz.

Köln, Almanya

Almanya’nın dördüncü büyük şehri olan Köln’ün en etkileyici Noel pazarı, Cologne Katedrali etrafında kuruluyor.  Katedral meydanı üzerine kurulmuş 160 ahşap pavillon ile sıcak şaraptan yerel tatlılara kadar birçok lezzetli tadı deneyebilirsiniz.

Avrupa’nın en etkileyici Noel pazarları

Dekoratif objeler, sanat eserleri ve el yapımı hediyelik eşyaların da satıldığı ahşap stantları ile bu pazar, her sene turist akınına uğruyor.  Dar çatılı evler ve ışıklandırılmış caddeleri ile Köln Noel heyecanı için doğru bir adres.

Bruges, Belçika

Ortaçağdan kalma binaları, kaldırım taşı döşemeli meydanları, pitoresk kanalları ile Bruges, belki de Noel pazarı için en uygun masalsı şehir. Market Square kurulan Noel pazarında, siyah kapaklı tencereler içinde servis edilen midyeleri ve yanında özel bardağıyla sunulan meşhur biraları Kwak’ı deneyebilirsiniz.


Pazar tezgâhlarından, elişi takılar, ahşap oyuncaklar, yün şapkalar ve eşarplar, deri ürünler ve nefis kokusu sokağa yayılan çikolatalardan alabilirsiniz.

Paris, Fransa

Paris’te Concorde Meydanı’ndan Zafer Takı’na kadar uzanan caddenin üzerindeki Noel Pazarı, en merkezi olanlarından biri.  Başkentin en büyük Noel pazarı ise La Defense’ta kuruluyor.

Avrupa’nın en etkileyici Noel pazarları

10 bin metrekarelik bir alanda ‘chalet’ olarak adlandırılan kulübelerde Noel süslemeleri ve el işleri dışında reçel, kek ve peynir çeşitleri de bulabilirsiniz. Her türlü yiyecek-içeceği, çeşit çeşit hediyelik eşyayı bu pazarlarda bulmanız mümkün.

Tallinn, Estonya

Avrupa’daki Noel pazarları standartlarına en yeni olan Tallinn Noel pazarı, ortaçağdan kalma Eski Şehrin ortasında, Gotik Belediye Binası Meydanı’nda kuruluyor.  

Pazar tezgâhlarında renkli keçe şapkalar, boyalı cam eşya, koyun derisi örtüler, ahşap lambalar ve kuklalar bulabilirsiniz. Baharatlı sucuk, lahana turşusu ve geleneksel acıbadem ezmesi ve zencefilli ekmeği deneyebilirsiniz.

Basel, İsviçre

İsviçre’nin en heyecan verici Noel pazarı Basel’de bulunuyor. Kurulan Noel pazarları Christmas Market ve Barfüsserplatz meydanını bir karnavala çeviriyor. 

Avrupa’nın en etkileyici Noel pazarları

190 standı ile el sanatları ve şehirlerine dair birçok ürünü ziyaretçilerle buluşturuyor. Noel Pazarında aynı zamanda çam ağaçları altında harika konserler veriliyor.  


Budapeşte, Macaristan

Budapeşte Noel zamanı oldukça soğuk olsa da, Noel pazarları fazlasıyla renkli. Vörösmarty tér’deki Noel pazarında, Çigan müziği eşliğinde yöresel yemekleri tadabilir, geleneksel içkileri Palinka’yı test edebilir ve çardaş dansıyla coşabilirsiniz.

Avrupa’nın en etkileyici Noel pazarları

Stantlar, diğer Avrupa şehirlerindeki gibi burada da kulübeler şeklinde diziliyor. Ancak bu kulübeler diğerlerinden az da olsa farklı.  Mesela, sıcak şarap servisi, yerel giysili kadınlar tarafından kocaman yeşil kazanlardan doldurularak yapılıyor.  Budapeşte Noel pazarlarından örtüler, porselenler ve tahta işleri alabileceğiniz hediyeliklerden.

Fotoğraflar: Alamy, notabletravels, rfxt, urlaubsbox, btrreizen, uplifers, panduanwisata



Kutuplar'dan sıra dışı görüntüler

False