GeriSeyahat 36 saatte Sevilla
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Sevilla

36 saatte Sevilla

Rengarenk paskalya bayramı ve Feria festivaliyle tanınan Sevilla bunların ötesinde katedraliyle, Alkazar Sarayı ile tarihin soluk aldığı bir şehir. Endülüs’ün başkenti yürüyerek, bisikletle keşfedilebilecek kadar derli toplu. Hıristiyan, İslam, Yahudi kültürünün izleri iç içe geçmiş ve hala belirginliğini koruyor. Klasik saray ve katedral rotasıyla yetinmeyin, Mağribi ve gotik mudehar mimarisinin çan kulesine dönüştürülmüş minarelerden Yahudi mezarlığına şehrin her köşesine yansımış izlerini keşfedin.

Cuma
17.00
Zihnin gıdası

Şehri keşfetmeye Triana’dan başlayın. Bir zamanlar aristokratları yoksullardan ve işçi sınıfından ayıran Guadalquivir Nehri boyunca uzanıyor bu semt. Nehir kıyısındaki geleneksel Triana Pazarı çok güzel, üstü kapalı bir alan. Parlak renklerdeki karolarla kaplı tezgahlarda balıkçılar, manavlar, kasapların yanı sıra kahve, süslü çörekler, hediyelik posterler, yelpazeler satanlar sıralanmış. Pazar yerinin altındaki kalıntılar kanlı tarihin tanığı. Ortaçağ’daki acımasız İspanyol Engizisyonu, San Jorge Kalesi’nde faaliyet gösteriyordu. Günümüzde Hoşgörü Müzesi. Vitrinlerde Katolik Monarşi’nin gücünü nasıl suistimal ettiği anlatılıyor. Zorla Hıristiyanlaştırılan ve gizlice dini ritüellerini sürdürmekle suçlanan Yahudiler dahil binlerce kişinin yaşadığı işkence ve dram yansıtılıyor. Ev, ahır, hapisane hücreleri arasında yürüyen ziyaretçiler “geçmişin trajik doğası”nı keşfetmeye yönlendiriliyor (giriş ücretsiz).

36 saatte Sevilla



20.00
Triana’ya musluk ve meze

Bir zamanlar denizci ve seramikçilerin semtiydi. Geçmişte olduğu gibi bugün de “Bağımsız Triana Cumhuriyeti” adıyla anılıyor. Halk bu ismi gururla telaffuz ediyor. Sevilla mutfağını tanımaya semtteki karakteristik tapas barlardan başlayın. Genç dansçı Jesus’un düzenlediği tur, meze kültürünü merak edenlere yönelik (notjustatourist.com; 475 TL). Önce gözleriniz Casa Cuesta’da bayram etsin. 1880’den bu yana hizmet veren meze evinin duvarları tarihi karolar ve boğa güreşi resimleriyle kaplı. Ardından köpüklü kırmızı şarapla hazırlanan “tinto de verano”yu yudumlayın, yanında yanak yahnisini, Arap esinli ıspanak ve nohutlu güveçi, üstüne koyu renkli şeker kamışı şurubu serpiştirilmiş patlıcan kızartmasını tadın. Caddeden yukarı yürüyün, bir bardak Cruzcampo birası için Las Golondrinas’ın ilk barına uğrayın. Maydanoz soslu ızgara mantar, ekmek dilimi üstünde sıcak bir dilim et isteyin. Nihayet son durağınız Tipico’ya gidin. Üstünde zeytinyağı gezdirilmiş ton balıklı, kırmızı soğanlı patates salatasıyla sek beyaz sherry yudumlayın.

Cumartesi
10.00
Kahvaltının kelepiri

Tarihi merkezi çevreleyen duvarlardan batıya doğru birkaç dakika yürüyün. Feministlerin kültür merkezi ve kafesi La SinMiedo’da mütevazı, bir o kadar doyurucu kahvaltı için üstü açık avludaki masalardan birine oturun. Bar tezgahının ardında çalışan kadın kızartılmış ekmek üstüne havarti peyniri ile salam (7 TL) yerleştirirken ya da meyveli yoğurt (12 TL) hazırlarken siz zarif fincanda servis edilen café con leche’yi (6 TL) yudumlayın. Hediyelik reyonundan dostlarınıza Simone de Beauvoir, Rosa Parks ya da İspanyol yazar Emilia Pardo Bazan fotoğraflı bir kahve kupası alın. Isadora Duncan Salonu’ndaki dans gösterilerinin programına gözatın. Akşam geri gelebilirsiniz…

36 saatte Sevilla



11.00
Umudun Bakiresi

Calle San Luis, uzun ve dar bir cadde. Neo barok ve yeni sayılabilecek Basílica de la Macarena (1941) bu caddede. Altarın ardındaki 17yy’dan kalma gözalıcı “Umudun Bakiresi” ikonu kentteki paskalya kutlamalarında kortejin en kıymetli parçası. Eğer şanslıysanız nikah törenine, dantelli peçeler takmış zarif kadınlara raslayabilirsiniz. San Luis’ten aşağıya doğru yürüyün. Kendisini gastronomik atölye olarak tanımlayan Kök Tu Cocina’da terbiye edilmiş somon, yumurta salatası ve tost (13 TL) atıştırın. Sonra yakınlardaki butik Janmei’deki aksesuvarlara gözatın: Rengarenk seramik çanaklar (38 TL), sallantılı küpeler (69 TL) vitrinde ilk dikkati çekenler. Plaza San Marcos’a doğru yürümeyi sürdürün. Meydandaki Katolik kilisesinin kulesi mağribi etkisinde. Tıpkı Sevilla Katedrali’ndeki gibi bu kule de caminin orijinal minaresinin yerine dikilmiş.

12.30
İspanyol basamakları

Sevilla’da dansa kışkırtan flamenko kulübü eksikliği çekmeyeceksiniz. Kimileri çok turistik, kimileri daha otantik. Gösteriye katılma fırsatı varsa neden seyirci kalasınız ki? Casa de la Memoria’da bir saatlik başlangıç düzeyinde flamenko kursuna katılabilirsiniz, hatta kurs hocanız sonucu cep telefonunuza video olarak kaydeder, evde de çalışmaya devam edersiniz (55 TL). Kuruluş akşamları flamenko gösterileri düzenliyor. Burada dans hocanızı özel figürleri, elle tutulan tempoları gerçek hızında icra ederken izleyebilirsiniz. Ders ve akşam gösterisinin toplam ücreti 140 TL.

14.00
Herkül iştahı

Alameda de Hércules’e doğru yürüyün. Binayı önündeki iki Roma sütunu üzerine oturtulmuş Herkül ve Sezar heykellerinden tanıyabilirsiniz. Beşgen yapı ağaçlarla çevrili. Arte y Sabor’un şemsiye altındaki masalarından birine oturun. Mönüde vejetaryan ve veganları da mutlu edecek seçenekler var. Önce taze mantar çorbasını (20 TL) ve yoğurt soslu falafeli (17 TL) deneyin. Yemeklerin yanında baharatlı yeşil zeytin, üstüne çeşitli tohumlar serpiştirilmiş sandviçler, çıtır krakerler ikram ediliyor.

36 saatte Sevilla



16.00
Banyo zamanı

Yorulmuş ayaklarınızı, omuzlarınızı Aire de Sevilla’nın termal banyolarında dinlendirin. 16yy Mağribi mimarisine sahip yapı birinci yüzyıldan kalma termal banyoların üstüne inşa edilmiş. Eşyalarınızı dolaba kitleyin, mayonuzu ve bornozunuzu giyip mumla aydınlatılmış merdivenlerden tesisin en eski havuzuna inin. Tuzlu suda vücudunuzu dinlendirip hamamın buhar odasına geçin. Dinçleşmek için soğuk duş alın. Ardından merdivenlerden çıkıp zeminden ısıtılan salona çıkın, bakır kandillerle aydınlatılmış havuzun berrak sularına kendinizi bırakın. Şok havuzunda dinçleşip “Bin Fıskiyeli Jakuzi”yi deneyin. Termal keyfini bahçedeki şezlonglarda bir bardak limonlu suyla noktalayın. (Hafta sonunda 200 TL; masaj ve mermer küvette şarap banyosu ücrete dahil değil.)

18.00
Günbatımına doğru pedal basın

Rehberli Sevilla Bisiklet Turu, Mak In Line bisikletçisinden başlıyor. Nehir boyunca pedal basın, Isabel II Köprü’nden şehrin turistler tarafından pek görülmeyen bölümüne geçin. Rota Çağdaş Endülüs Sanatı Merkezi’nin bahçesinden geçiyor. Manastır olarak inşa edilen tarihi yapı daha sonra seramik fabrikasına, sonra müzeye dönüştürülmüş. Cristina Lucas’ın “Alicia” enstalasyonu pencereden görülebilecek kadar dikkat çekici. Nehrin diğer kıyısına geçince otomobiller, futbol oynayan çocuklar arasından yol almak biraz zorlaşıyor. Plaza de España’ya geldiğinizde meydan size tanıdık gelebilir. Yıldız Savaşları filminde Naboo’nun başkentiydi. Sonra gençlerin gitarlarıyla şarkı söyleyip günbatımını seyrettiği nehir boyunca geriye dönün. (Yaklaşık iki saatlik tur 115 TL)

20.00
Günbatımı kulübü

EME Catedral Hotel’in katedral manzaralı çatı barında günbatımını seyretmek için sırada beklemek yerine Hotel Inglaterra’nın çatı barına gidin. La Terraza da kalabalıksa diğer seçenek Hotel Casa Romana’nın çatı barı…

22.00
Ve nihayet akşam yemeği

İspanyollar akşam yemeğine geç oturur. Bu saatte Santa Cruz’da restoran sırası bekleyenlerle karşılaşmak şaşırtıcı değil. Fakat tercihler çabuk değişebiliyor, La Bartola gibi daha mütevazı, porsiyonları bol mekanlara kayabiliyor tercihler. Organik sebzelerle hazırlanan mezelerde İspanyol-Asya füzyonu görülüyor: Wok’ta çevirilmiş baharatlı et (25 TL) ton balıklı carpaccio (25 TL), sarmısaklı badem çorbası (16.5 TL) için beklemeye değer. Restoran aynı zamanda şarap barı. Bir kadeh meşede bekletilmiş Tetas de la Sacristana ya da narenciye aromalı beyaz K-Nai ile geceyi noktalayabilirsiniz.

36 saatte Sevilla



Pazar
11.00
Seferat öğretileri

Yahudi Merkezi’nin düzenlediği turla Sevilla’nın farklı bir yüzünü tanıyın. Yaklaşık iki saatlik turda fırıncıların, ayakkabıcıların isim verdiği sokaklardan geçin. Yok olan bir cemaatin kentte bıraktığı izlere tanık olun. Sinagogun üzerine 14. yy’da inşa edilen manastırı, 300’e yakın mezarın yok edilerek yeraltı otoparkına dönüştürüldüğü Yahudi Mezarlığı’nı görün. Yeri değiştirilmeyen mezarlardan biri 9 numaralı bölümde, cam arkasında sergileniyor (108 TL).

36 saatte Sevilla



14.00
Tatlı son

Çok hafif bir hediyelik arıyorsanız Inés Rosales Tortas de Aceite’i deneyin. Toz şekerle lezzetlendirilmiş, zeytinyağında çıtır kızartılmış susamlı ve pudra şekerli çörekler portakal, tarçın ya da anason kokusunda. Halka lokma şeklinde. Yarım düzinelik halka lokma tatlısı 14 TL. Katedral kapısından kızartma kokularını takip edip kuzeye yürüdüğünüde birkaç dakikada ulaşabilirsiniz.
 
Nasıl gidilir?
Temmuzun ilk haftasında Lufthansa Havayolları, İstanbul’dan Sevilla’ya gidiş-dönüş 2 bin 800 TL’den başlayan fiyatlarla bir aktarmalı uçuyor.

False