GeriSeyahat 36 saatte Seattle
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Seattle

36 saatte Seattle

ABD’nin Washington Eyaleti’ndeki en büyük şehir Seattle. Hızla genişliyor. Her gün 75 kişi yerleşiyor, belki her hafta binlerce kişi ilk kez ayak basıyor. Gelişmenin bedeli hayat pahalılığı, konut sıkıntısı, yoğunlaşan trafik, her köşede yükselen inşaat vinçleri. Fakat gezginler açısından bu yüksek teknoloji şehrinde gelişim butik müzesinden balık restoranına, barından doğal koruma alanlarına yeni keşifler anlamına geliyor.

CUMA

15.00
Yeni İskandinav
Turunuza kentteki İskandinav nüfusun yaşadığı kuzeybatı semtlerinden Ballard’dan başlayın. Nordic Müzesi yenilenip geçen bahar tekrar kapılarını açtı. Geniş, ışıklı salonlarda Vikingler ve bölgeye ilk yerleşen Norveç, Danimarka, İsveç, Finlandiya, İzlanda kökenli göçmenlerin öyküsünü öğrenebilirsiniz. Geçici sergi salonlarındaki çağdaş Norveçli sanatçıların sergisi 16 Eylül’e kadar sürecek. Giriş 120 TL.

18.00
Köpüklü uçuş
Butik bira meraklıları, özellikle şerbetçiotunun yoğun kullanıldığı IPA kategorisini sevenler, Washington Ship Canal Gölü çevresindeki birahaneleri gezmekten keyif alacaktır. Salmon Körfezi’nin güneyindeki Urban Family Brewing’den başlayın. IPA ve sour ales konusunda uzmanlaşan mikro damıtımevinin salonunda fıçıdan sunulan Lawn Darts’ta üzüm ve çam aromaları öne çıkıyor. Sonra kuzeydeki Stoup Brewing’e uğrayın. Turuncu renkli barın arkasındaki 20 fıçıdan Northwest IPA gibi narenciye aromalı, içimi rahat biralar servis ediliyor. Turunuzu Fremont Brewing’in çiçekli bahçesinde noktalayın. Lush IPA’nın öne çıktığı çeşitlerden dördünü 80 TL’ye tadabilirsiniz.

36 saatte Seattle



20.30
Fremont yemeği
Ravenna semtindeki restoranlardan JuneBaby’de şef Edouardo Jordan güney mutfağına saygısını sunuyor. Kuyrukta bir saat beklemeyi göze alamayanlar pek çok iştah açıcı seçeneği yürüyüş mesafesindeki Fremont’da bulabilir. Mutsuko Soma’nın geçen ekimde açılan 32 kişilik restoranı karabuğdaydan yapılan erişte konusunda uzmanlaşmış. Rezervasyonsuz yer bulmak zor. Mönüde yılanbalığı tempura, yakitori usulü ördek köftesi, bambu sepette özel sosuyla sunulan taze erişte dikkat çekiyor. Birkaç sokak ötedeki Manolin, deniz temalı bir restoran. Geniş barı at nalı şeklinde. Duvardaki karolar sualtı manzaralarıyla süslü. Balık yemekleri harika. Mesela ince kıyılmış patates kızartması ve avokado ile servis edilen limon suyunda hazırlanmış çiğ balık. İki kişi ortalama 480 TL.

CUMARTESİ

09.00
Bademli çöreğin çekiciliği
Tüm dijital donanımınızı bir kenara bırakın. Analog Cafe’de müzik plaktan, kasetten dinleniyor. Dergiler, gazeteler kâğıda dokunarak okunuyor. Soğuk demleme kahvesi harika. Giderken Capitol Hill’den geçin ve Bakery Nouveu’ya uğrayın. Tatlı badem kremasıyla doldurulmuş, çifte fırınlanmış badem çöreği alın (28 TL).

11.00
Tekno köpükler
Seattle’da mimari alanındaki cesur uygulamalar yaygınlaşıyor. Merkez Kitaplığı’nın kafesli ön cephesi ve Frank Gehry’nin tasarladığı Pop Kültürü Müzesi’nin rengârenk dış cephe zırhına geçen ocak ayında The Spheres katıldı. İç içe geçmiş üç dev cam küreden oluşan, sera benzeri mekânı internet devi Amazon kullanıyor. İçerideki dev botanik bahçesini gezmek için haftalar öncesinden rezervasyon yaptırmak gerek. Ayda bir kez şirket merkezinde rehberli turlar düzenleniyor. Eğer sıra beklemeyi göze alamıyorsanız rotanızı Living Computers: Museum + Labs’a çevirin. Büyüleyici teknoloji müzesinde bilgisayar tarihinin önemli örneklerinin yanı sıra 3 boyutlu yazıcıyla üretilmiş şoförsüz otomobil gibi güncel örnekler de sergileniyor. Giriş 110 TL.

36 saatte Seattle



13.00
Doğu lezzetleri
Vietnam, Japon, Tay? Öğle yemeğiniz için hangi mutfağı tercih ederdiniz. Üç kardeşin işlettiği Pho Bac Sup Shop’ta dev kâselerdeki pirzola, kemikli etlerin yanında doğal şaraplar ikram ediliyor. Geçen yıl açılan Fremont Bowl ise pirinç toplarından donburi ile suşi pirinci üzerine gökkuşağını andıracak şekilde dizilmiş ton, somon, sarıkuyruk, karides, göl yılanı ve havyarlı tabağıyla kısa zamanda çok popüler oldu. Yakın zamana kadar sadece dışarıya servis yapan Little Uncle şimdi fıstık ve fırınlanmış biberle lezzetlendirdiği ipeğimsi eriştelerini tatmak isteyenleri restoranında ağırlıyor. Öğlen yemeğinin ortalama fiyatı 100 TL.

15.30
Radyonun yıldızı
Kentin bağımsız radyo istasyonu KEXP’e bakılırsa kamu yayıncılığının Amerika’daki geleceği parlak... Nirvana’nın ilk albümü 'Love Buzz'ı ilk yayımlayan istasyon iki yıl önce SkB Mimarlık’ın tasarladığı yeni binada kapılarını dinleyicilere açtı. Kafe ve plakçının da bulunduğu tesiste yılda 400’e yakın konser düzenleniyor ve bunlar canlı yayımlanıyor. Bugünlerde Breeders, Horse Feathers gibi gruplar geçiyor sahnesinden. İzleyiciye açık konserlerle ilgili bilgileri radyonun web sayfasından bulabilirsiniz.

17.00
İmbik 2.0
Biracılık ve damıtımla ilgili bilginizi güncellemek ister misiniz? Meşe fermantasyonu, karışık fermantasyon, dev ahşap varilde olgunlaştırma gibi terimlerin karşılığını Holy Mountain Brewing Company’de bulabilirsiniz. Bu eğlenceli, deneysel mekânda şehirdeki bira kültürü hakkında bilgi alabilirsiniz. Minimalist üslupta dekore edilmiş hangar benzeri tadım salonunda bir düzine fıçıdan mucit biracıların ürünleri servis ediliyor. Çoğu Yakima Vadisi’nde yetişen ürünlerden, doğal mayayla, meşe fıçılar kullanılarak elde edilmiş. Şimdilerde içlerinden en popüleri Covenant.

36 saatte Seattle



20.00
Tabaklar ve kadehler
Kent merkezindeki gurme barı No Anchor’a günlük kıyafetle gidebilirsiniz. Butik biralarla leziz yemekleri eşleştiren mekân popülerliği iki yılda yakaladı. Mutfaktaki lezzetler arasında Japon usulü derin yağda kızartılmış ve zeytinyağlı sarmısak sosuyla tatlandırılmış yaban mantarı (75 TL), lor peynirli Rus mantısı (130 TL), zeytinyağlı sarmısak sosunda tütsülenmiş salamura midye (80 TL) yer alıyor. Sonra gecenize bitişikteki barda devam edin. Navy Strength tropik esintili yaz kokteyllerinde çok başarılı. Örneğin rom, flernum şurubu, hindistancevizi suyu ve baharattan yapılan Escape Hatch’ı deneyebilirsiniz (95 TL).

PAZAR

9.30
Fırınlanmış kahvaltı
Columbia Şehir Fırını’nın ödüllü ekmeklerini şehrin önde gelen restoranlarında, butik gıda mağazalarında bulabilirsiniz. Kafe ilk olarak geçen yıl çıtır çörek, sıcak sandviç servisini misafirlerine sundu. Kahvaltınıza peynirli kanepelerle başlayın, ardından sipariş üzerine taze hazırlanmış gravyer peynirli, hindili, elma-soğan reçelli Vermont Club sandvici gelsin (90 TL).

12.30
Yerel üretim
Ballard Çiftçi Pazarı semtin tarihi bölgesinde.Hava koşullarından bağımsız her zaman popüler. Tezgâhlarda taze istiridyeden şarküteri ürünlerine, peynirden elma şarabına Washington kaynaklı pek çok ürün sergileniyor. Mevsimlik ürünleri inceleyin, sokak çalgıcılarını dinleyin, illüstratör Sierra Grave’nin illüstrasyonlarından yerel firmalardan Blackbird’ün parfümlerine pek çok hediyelik bulabileceğiniz Prism adlı butiğe uğrayın. Sonra yakınlardaki Venue’ye gidin. Sanat galerisi, atölye ve mağaza bir arada... Ilee Papergoods’un el yapımı kartları görülmeye değer.

14.00
Açık havada keşif
En güzelini sona saklayın: Emerald City’nin müthiş parkını görmelisiniz. Geniş kumsalları merak ediyorsanız kuzeye, huzurlu Golden Gardens Park’a gidin. Puget Sound’un durgun sularında göbeğini güneşlendiren fokları seyredin. Ötelerdeki Olympic Dağları’nın fotoğrafını çekin. Başarılı bir endüstriyel dönüşüm örneğini Gas Works Park’ta göreceksiniz. Geçmişte havagazı üreten tesis parka dönüştürümüş. Bir bölümü oyun sahası yapılmış. Çevredeki çayırlarda rengârenk uçurtma uçuranları, Lake Union’a sürekli inip kalkan deniz uçaklarını izleyin.

Nasıl gidilir?
Ağustosun son haftasında İstanbul’dan Seattle’a aktarmalı uçuşlarda gidiş-dönüş biletler KLM’de 5 bin 600 TL’den başlıyor. KLM gidişte iki, dönüşte tek aktarma yapıyor.

False