GeriSeyahat 21. yüzyılın seyahat ve tatil trendi: Gemi seyahatleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
21. yüzyılın seyahat ve tatil trendi: Gemi seyahatleri

21. yüzyılın seyahat ve tatil trendi: Gemi seyahatleri

2017 sonunda, dünya denizlerinde yüzen tam 450 kruvaziyer gemisi... Ve bunlara bu yıl 27 yeni gemi daha eklendi. 1970’li yılların başında sadece 500 bin olan yolcu sayısı bugün 25 milyonu geçmiş durumda.Yani 40 yılda 50 katlık bir artış söz konusu. Peki, neden artıyor bu talep, neden dünyanın dört bir yanındaki insanlar tatil tercihlerini giderek artan bir şekilde gemi seyahatlerinden yana kullanıyorlar?

Gemi sayıları da yolcu sayıları da düzenli ve sürekli olarak artıyor.

Çünkü eskiden 'zengin işi' diye bakılan gemi seyahatleri bugün artık uygun fiyatlarla sundukları müthiş ortam ve hizmetlerle, her gelir grubundan, her kültürden insanın ilgisini çekiyor...

21. yüzyılın seyahat ve tatil trendi: Gemi seyahatleri

İnsanlar gemi seyahatlerini tercih ediyorlar. Bunun nedeni şu: 

Bir kere tüm seyahat ve tatil türleri arasında en konforlusu, en güvenlisi ve en huzurlusu.

Üstelik aradığınız hemen her şeyi, hatta daha fazlasını bulabileceğiniz, devasa boyutlarıyla gemiden çok modern yüzen şehirler olarak tanımlanabilecek seyahat araçları bu gemiler.

Gemiye bindikten sonra, sizin düşünmeniz, planlamanız, organize etmeniz gereken hiçbir şey yok.

21. yüzyılın seyahat ve tatil trendi: Gemi seyahatleri

Ne transfer stresi, ne valiz toplama derdi, ne koşturmaca...

Nereye nasıl gideceğinizi dert etmeden, otelden otele transfer, valiz boşalt, valiz topla stresini yaşamadan ve en önemlisi kıymetli zamanınızı hiç boşa ziyan etmeden, belki birkaç ülkeyi, 5-6 şehri keyifle ziyaret edebilirsiniz gemi seyahatlerinde.

21. yüzyılın seyahat ve tatil trendi: Gemi seyahatleri

Nefis yemekler, harika eğlenceler, broadway tarzı gösteriler, hepsi bedava...

Ne akşam yemeğini nerede yiyeceğinizi, ne de yemekten sonra nerede eğleneceğinizi düşünmeniz gerekmez. Gemideki alakart restoranlar,  veya açık büfe arasında bir tercih yapmanız yeterli... Yemeklerin yanında, açık büfede çay, su, kahve, süt ve sabahları meyve suları da ücretsiz...

Yemek sonrasında, görkemli tiyatro salonundaki Broadway tarzı gösteriler, her birinde ayrı türde canlı müziklerin yapıldığı çeşit çeşit barlar, casino, disko ve çılgınca eğlenilen partiler… Evet onlar da bedava... Hepsi için yapmanız gereken sadece tercih !

21. yüzyılın seyahat ve tatil trendi: Gemi seyahatleri

Panaromik venedik manzaralı kahvaltı, balkondan fiyord keyfi

Gemi seyahatleri insanlara sıra dışı keyifler sunar.

Mesela sabah kahvaltınızı geminin 14. Katında yaparken, Venedik’in karadan asla görülemeyecek nefes kesen panaromik manzarasını seyredebilirsiniz.

Veya, balkonunuzda oturup kahvenizi yudumlarken Norveç Fiyordlarının büyüleyici güzelliklerini de içinize çekebilirsiniz. 

21. yüzyılın seyahat ve tatil trendi: Gemi seyahatleri

Her sabah bir başka ülkede veya şehirde uyanmak

Akşam Sicilya’ya el sallayıp, ertesi sabah yattığınız yerden Malta’yı seyretmek,Jamaica’da bambu rafting yaptığınız günün ertesinde gözlerinizi Honduras’ta açmak başka nasıl mümkün olabilir ki ?

21. yüzyılın seyahat ve tatil trendi: Gemi seyahatleri

Tarihi, tabii, kültürel merkezlere kara turları

Gemi seyahati demek sadece  deniz keyfi yapmak değil elbette. Geminizin sabah yanaştığı şehirde ister kişisel tur yapar, isterseniz de gemi tarafından düzenlenen organize turlara katılır ve bölgeyi yakından tanıyabilirsiniz.

Roma, Barselona, Floransa, Cannes, Bergen, Santorini, Havana, Kopenhag, St. Petersburg, Dubai, Rio de Janeiro, Maya Harabeleri, Cape Town, Bangkok, Ho Chi Minh, Miami, Norveç Fiyordları ve daha sayamayacağımız, dünya turizminin popüler merkezleri, gemi seyahatleriyle keşfedebileceğiniz yerler arasında yer alır…

21. yüzyılın seyahat ve tatil trendi: Gemi seyahatleri

Deniz günlerinde sıkılmak yasak!

İki liman arası mesafenin uzun olduğu seyahatlerde, tam gün deniz yolculuğu da yapılır. İsteseniz de sıkılmayacağınız günlerdir deniz günleri.

İster açık-kapalı havuzlarda yüzer, ister aqua parklarda eğlenirsiniz. Çılgın köpük partilerine katılmam deseniz bile seyrederek eğlenebilirsiniz. SPA'da Uzakdoğu masajları yaptırmak, fitness salonunda ter atmak, dükkanları dolaşıp alışveriş yapmak ta günün seçenekleri arasında yer alır.

Eğer yanınızda kitabınız varsa, tüm şamatalardan uzak bir salonda, denizi seyrederek kitap okumanız da mümkün elbette…

21. yüzyılın seyahat ve tatil trendi: Gemi seyahatleri

Gemi seyahatleri yaşlılar için mi?

Böyle yaygın bir kanaat var. Ama kesinlikle yanlış.

Uluslararası Kruvaziyer Hatları Derneği CLIA’in 2017 yılında yaptığı araştırmalarda, gemi seyahatlerini tercih eden gezginlerin yaş ortalamalarının, tercih etmeyenlerden daha genç olduğu görülmüş.

Gemiler 7 den 77 ye her yaş grubundan insana hitap edebilecek şekilde tasarlanmış. Sonbahar, kış dönemleri çalışma dönemleri olduğu için bu dönemler, yaş ortalamasının  biraz daha yükseldiği dönemler. Ama tatil döneminin başladığı yaz aylarında bu ortalama epey düşüyor.

Yine CLIA ‘ın araştırmasında, Y Kuşağı denilen  18-35 yaş kuşağı ve X kuşağı denilen 35-60 yaş kuşağının, ağırlıklı olarak,  kara seyahatleri veya her şey dahil otel tatileri yerine gemi seyahatlerini tercih etmeye başladıkları tespit edilmiş.

21. yüzyılın seyahat ve tatil trendi: Gemi seyahatleri

Peki ya engelliler?

Günümüzün modern kruvaziyer gemileri tasarlanırken engelli seyahat severler de unutulmamış elbette. Özel engelli kabinlerinin dışında, gemilerin tüm sosyal alanlarında engellilerin rahat etmesine dönük önlemler alınmış.  Özel engelli donanımları yanında, engellilere her istediklerinde verilen özel, ücretsiz hizmetler de gemileri engelliler için en uygun seyahat aracına dönüştürüyor…

Bir kez yapan yine yapmak istiyor

CLIA araştırmasına göre, gemi seyahatlerine katılanların yüzde 92 sinin, bir sonraki tatil için de tercihleri, muhtemelen veya kesinlikle yine gemi seyahati oluyor.

Çünkü gemi seyahatleri, ödenen para karşılığında en yüksek faydanın sağlandığı seyahatler…

Evet dünyada trend böyle.

İnsanların gemi seyahatlerine ilgisi gittikçe büyüyor.

Bunun nedenlerini kapsamlı bir şekilde yukarıda anlatmaya çalıştık. Ama bir kruvaziyer şirketi CEO’sunun ilginç yorumunu da ekleyelim:

“İnsanlar gemi seyahatlerini tercih ediyorlar. Çünkü, artık paralarıyla yeni bir TV veya telefon değil ömür boyu hatırlayacakları hoş anılar satın almak istiyorlar…”

Doğru söze ne denir…

Siz de paranızı yeni bir telefona yatırmak yerine, bir gemi seyahatiyle, hoş anılar satın alarak hayatınızı zenginleştirebilirsiniz.

Çünkü,  “Seyahat, insanların para harcayarak zenginleştikleri tek şeydir…”

21. yüzyılın seyahat ve tatil trendi: Gemi seyahatleri

Erdoğan ÖZEN
MSC Cruises Tur Rehberi

erdozen@gmail.com

 

 

 

False