Şampiyonlar buluştu

DÜN Pekin’de olimpiyatın en keyifli günlerinden birini yaşadım.

Genel sekreteri olduğum Dünya Spor Yazarları Birliği (AIPS), sporun oscarlarını dağıtan Laureus Akademisi ile birlikte düzenlediği şampiyonlar buluşmasında gerçekten keyifli dakikalar yaşadık. Geçmişin ünlü sporcularının yönettiği Laureus Akademi sadece yılın oscarlarını dağıtmakla kalmıyor, spor yoluyla da çeşitli sorunlara karşı savaşıyor. Akademinin başkanlığını yapan geçmişin efsane atleti Edvin Moses bizlere spor yoluyla tüm kötülüklerle savaşmanın gerekliliğini anlatırken, akademinin ilk hedefinin gençlere spora ve olimpize yöneltmek olduğunu ifade etti. Moses ayrıca uyuşturucu, doping ve AIDS’e karşı amansız bir savaş açtıklarını ifade etti.

Dünkü toplantıya Moses’in yanı sıra geçmişin ünlü şampiyonları Michael Johnson, Kate Freeman, Naval El-Moutavakel, Daley Thompson, Irina Sezwkaya ve Jamaikalı atletlerin anterenörü Don Quarrie de vardı. Sadece geçmişin şampiyonları değil, Pekin’de bir dünya rekoruna imza atan Ruslar’ın sırık şampiyonu Yelena Isinbayeva da vardı. Rekortmene, AIPS olarak yerel bir Çin kıyafeti hediye ettik. Isinbayeva son derece sempatikti. Tüm sorularımıza da içtenlikle cevap verdi.

Yine açıklamadı

Hedefinin ne olduğu sorularına ’Bir rakam veremem. Ama hedefim olimpik gökyüzü" yanıtını veren Rus atlet, yarışma sırasında atlamadan önce ne söylediğini açıklamazken, kendisinin yarışma öncesi battaniyeyle örtmesini ’Bir an o kalabalığın içinde yalnız kalıp atlayışıma konsantre oluyorum. O örtünün altına girince atlayışlara daha iyi konsante oluyorum. Bunu yarışmaya başladığım günden beri yapıyorum" diyerek açıkladı.

Isinbayeva rakiplerinden daha geç başladığı yarışmalarda uzun süre beklemek zorunda kalmasının kendisini fazla zorlamadığını ve o sürede rakiplerini izleyerek yarışmalara daha iyi odaklandığını vurguladı.

Michael Johnson’a en çok sorulan soruların başında, Usain Bolt’un rekorundan sonra neler hissettiğiydi. Johnson, ’Rekorum elbette bir gün kırılacaktı. Burada olimpiyatta olduğum için çok sevindim. Usain gerçekten mükemmel bir atlet. Rekorumu ancak o kırabilirdi. Ve kırdı da. Ancak anlamadığım bir şey var. 100 ve 200 metre koşucularının bu kadar iri ve uzun bacaklı olmaması gerekir. Usain’in vücut yapısı çok farklı ama inanılmaz bir şekilde kuvvetli koşarak sprinterler için dezavantaj olan bu özelliğini avantaja dönüştürüyor" derken bir şampiyonun çizdiği olimpik dayanışmayı da gösteriyordu.

Eski ve yeni şampiyonların bir arada sporu yüceltmek için açtığı bu bayrak gerçekten dikkate değerdi.
Yazarın Tüm Yazıları