‘PYD’nin katılımı kabul edilemez’

Güncelleme Tarihi:

‘PYD’nin katılımı kabul edilemez’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2017 23:42

DIŞİŞLERİ Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus ve İranlı mevkidaşlarıyla Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenecek Suriye konulu zirvenin hazırlıkları kapsamında dün Antalya’da bir araya geldi. Bakan Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile 11.00 sularında başlayan toplantının ardından yaptığı açıklamada, önceki gün üç ülkenin üst düzey memurlarının Tahran’da bir araya gelerek ön hazırlıkları yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, dünkü toplantıda da 22 Kasım’da Soçi’deki zirvede gündeme gelebilecek konularla ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti. PYD’nin Soçi’de yapılacak ‘Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne davet edilip edilmemesine ilişkin bir soruya Çavuşoğlu, şu yanıtı verdi: “Elbette PYD, YPG konusunda hassasiyetimiz ortadadır. Bunun, yani herhangi bir toplantıya katılmasının bizim için kabul edilemez olduğunu başından beri tüm muhataplara, sadece burada toplantıya katılan ülkelere değil, Cenevre formatındaki toplantılar marjında da herkese söylemiştik. Bizim bu hassasiyetimiz devam ediyor.”

Bakan Çavuşoğlu, toplantıda İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki gözlemcilerin konuşlanma sürecine de değinerek Türkiye’nin bölge içerisinde, Rusya ve İran güçlerinin de dışarısında en kısa sürede konuşlanması konusunu da kısaca ele aldıklarını söyledi.

Haberin Devamı

LAVROV EVET YA DA HAYIR DEMEDİ

Rus Bakan Lavrov da, “Suriye Ulusal Diyalog Kongresi de gündeme geldi. Kürtlerin katılımını da görüştük. Rusya olarak Suriye barış sürecinin BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen Suriye kararları doğrultusunda hareket edilmesinden yanayız. Bu bağlamda Astana sürecinin kalıcı çözüm için nasıl yeni katkıda bulunabileceğini görüştük ve tüm maddelerde mutabık kaldık” diye konuştu. Lavrov, Suriye kongresine Kürtlerin katılıp katılmayacağı konusunda somut “evet” ya de “hayır“ ifadesi kullanmamaya gayret etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!