Pastırma yazı öncesinde sonbahar

Ay sonuna doğru sıcaklıklarda tekrar artış bekliyoruz ve bu artışın Kasım’ın ilk günlerini de içine alacağını tahmin ediyoruz.

Bu da tam pastırma yazı dönemine karşılık geliyor, tabii sistem hareketinde bir değişiklik olmazsa. Yani pastırma yazını değerlendirmek istiyorsanız, dikkat edin bu havalarda üşütmeyin.

Geçen hafta Kartal’da İstanbul Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, Bölgesel Hava Tahmin Merkezi’ndeydik. Toplantıya medyada hava durumuyla uğraşan meteoroloji mühendisleriyle katıldık. Yeni genel müdür ile sohbet ettik. Bize meteorolojinin yeni atılımlarından, tahminlerde kullanılmaya başlanan yeni teknolojilerden, yeni modeller ve radarlardan bahsettiler. Özellikle Meteoroloji’nin internet sitesinden yayınlanan bu yenilikleri gördük.

İLK METEOROLOJİ MÜHENDİSİ MÜDÜR

Bu toplantı neden halka duyurulacak şekilde basın mensuplarına yapılmadı da, medyada hava durumuyla ilgilenen meteoroloji mühendisleri ile yapıldı? Yeni Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar’ın asıl amacı karşılıklı dertlerimizi konuşmak, nasıl işbirliği yapacağımızı araştırmak ve en sağlıklı bilgiyi en hızlı bir şekilde insanlara ulaştırmanın yollarını aramaktı. Bugüne kadar böyle bir çalışma neden yapılmadı da şimdi yapılıyor? Çünkü Çağlar ile aynı dili konuşuyoruz. Bu ne mi demek? Devlet Meteoroloji İşleri kurulduğu günden bu yana ilk defa meteoroloji mühendisi genel müdürüne sahip oluyor. Yani bugüne kadar Meteoroloji’nin başında bir meteoroloji mühendisi yoktu.

Çağlar çok dinamik bir insan, yerinde duramıyor ve koltuğunun hakkını vermek istiyor. Mesleğinden dolayı da taleplerimizi de anlıyor. Tabii buluştuğumuzda çok heyecanlıydım. Niye heyecanlanmayayım ki? Karşımızdaki meteoroloji genel müdürü konuyu bildiği için öyle eskisi gibi haybeden atıp tutamıyorsun.

METEOROLOJİ İLETİŞİME AÇIK

Çayı karıştırırken bile tedirgindim, her an bana dönüp "Sayın meslektaşım kuzey yarımkürede dönüş anti siklonik olur mu, şunu saatin tersi yönünde çevirir misiniz lütfen. Hem Türkiye’yi çevreleyen ılık denizlerin, buharlaşma kaynağı olarak yağış koşulları üzerindeki etkisi çok önemlidir. Kıyı bölgelere ulaşan nemli hava kütleleri, Kuzey Anadolu dağları ve Toroslar’ın dış yamaçlarında yükselir ve kıyı kuşağı ile bu dağlara bol yağış düşer. Buna karşılık iç kısımlara ulaşan hava kütleleri taşıdıkları nemin önemli bir kısmını kıyı kuşağında bırakır..." diye anlatırsa ne yaparım diye kafamda ne senaryolar yazdım bilseniz...

Espri bir yana ben meteorolojiyi hiç bu kadar iletişime açık görmemiştim, umarım arkası gelir ve üniversite ile de çalışmalar uyumlu bir şekilde devam eder. Türk meteorolojisinin gelişmesi için bunu umuyorum.

Bu arada İstanbullulara bir bilgi. İstanbul’a su veren barajlar birleştirildi. İstanbul’a Istrancalar’dan da, Melen’den de su geliyor. Yani her yağışla beraber "barajlara yaradı mı?" sorusunu artık Kırklareli’ne de yağmur yağdığında sorabilir, ya da Kırklareli’ne gelen yağışla İstanbul’u besleyen barajların su seviyesinin artabileceğini düşünebilirsiniz. Bültenlerde görüşmek üzere.
Yazarın Tüm Yazıları