Ofisim ofisim güzel ofisim

Nurus, ofis mobilyalarındaki sade çizgisiyle tanınıyor. Ürünlerİ insan vücuduna uyumu ve fonksiyonelliğiyle dikkat çekiyor. Tabii ofis mobilyası dendiğinde uzun süre kullanılan zamansız objeleri de unutmamak gerek. Firmanın genel müdürü Güran Gökyay iş yerlerine artık ev rahatlığı geldiğini söylüyor

Ofis mobilyalarının ev mobilyalarından temel farkları neler?
- Ev mobilyası konfor sağlama ve kişisel ihtiyaçları gidermeye yeterken, ofis mobilyalarında şirket ve çalışanların ihtiyaçları değerlendiriliyor. Günümüzde artık ofislerde masanın sahibi tek kişi değil. Paylaşım alanları yaratılıyor, bundan dolayı ürünler de çoklu kullanım özelliklerine uyum sağlayabilecek şekilde tasarlanıyor. Ev tekstilinde kullanılan sünger ve kauçuk gibi malzemeler ofis mobilyalarında farklı kullanılıyor. Aynı şekilde ev mobilyalarında sürtünme ve yanmaya karşı dayanıklılık ön planda değilken, ofis mobilyaları seçiminde önemli rol oynuyor.

Ofis mobilyalarının da modası var mı?
- Beyaz her zamanki gibi kurtarıcı bir renk olması özelliğiyle de sıkça kullanılıyor. Ofis ortamı eskiye göre daha stresli, teknoloji ve ihtiyaçların hızlı değişimiyle beraber sürekli olarak da bu değişimden etkileniyor. Çalışanların iş yerine bağlılığı ve aidiyet duygusu son derece önemli. Duygusal tasarımlar sayesinde kendilerini rahat hissettiği, evi hatırlatan, kuralcılık yerine benimseme, sahip çıkma duygusunu ortaya çıkaran ve insanları takım çalışmasına yöneltecek tasarımlar yaratılıyor. Ahşabın sıcak tonları, bej ve kahvenin uyumu, acı kahvenin beyaz ve yeşil renklerle, metal ayaklarla kombinasyonu, mor-lacivert ve orman renkleri, yosun yeşili, vizon, kestane tonları gibi doğal renklerle çalışanlar evin sıcak rahatlığını ve aidiyet duygusunu hissedebiliyor.

ORTAK ALANLAR ÖNE ÇIKIYOR

Ofislerde çalışan değişimleri sık olur. Buna karşı nasıl mobilyalar üretiyorsunuz?
- Yeni çalışma konsepti share-desking, yani birine ait olmayıp paylaşılan çalışma alanları önem kazanıyor. Çalışan sayılarındaki ya da organizasyondaki değişikliklere göre mekan ve ürünlerde değişiklik yapılmasına imkan veren, pratik çözümler sunan ofis mobilyaları tercih ediliyor.

Ev-ofis fikrine nasıl bakıyorsunuz? Ev ofisler için nasıl ürünler önerirsiniz?
- Bu kavram 2000’lerde çıktı. Teknolojinin ve kablosuz iletişimin gelişmesiyle evdeki her yer çalışılabilen bir alan duruma geldi. Görsel iletişimin ilerlemesiyle, sanal toplantı odaları gibi kavramlar çalışma yapılarını değiştirdi. Buna rağmen yine de insanın karşılıklı iletişime ihtiyacı var. Ben iş yerlerini yaşam alanlarına dönüştürmekten yanayım.

Ürünlerinizin çoğu aynı zamanda ev mobilyalarını da anımsatıyor. Bu mobilyaları beğenenler evlerinde de kullanabilir mi?
- Giyimdeki unisex kavramı gibi; mobilyada da hem evde hem ofiste kullanılabilen ürünler var. Örneğin çalışma koltukları sıkça tercih edilirken, koltuk takımları evde de kullanılabiliyor.

İş hayatını kolaylaştırmak için çalışma masaları ve koltuklarda nasıl detaylar var?
- Hem dergilik hem sehpa olarak kullanılan bir sehpa, çalışma masalarına aksesuvar rayıyla eklenebilen kalemlik, kağıtlık, monitör kolu gibi multifonksiyonel ürünler iş hayatını kolaylaştırıyor. Çalışma masasının üstüne dosya kağıdı, kartvizit ve ataçları koyabileceğiniz evrak sepetleri eklenebiliyor. Erkekler için sedir ağacından yapılmış sigara ve puro bölmeleri, kadınlar için aynalı makyaj kutuları var.

Ofis sandalyeleri de önemli. Sandalye seçiminde nelere dikkat etmeli?
- İyi bir ofis sandalyesinin hem belinizi hem sırtınızı desteklemesi lazım. Bunu ilk başta sağlayan kolun yükseklik ayarı. Sırt eğimi de son derece önemli. Koltuğun sadece beli değil, sırt ve omuzları da kavraması gerekli. Koltuğun sırtında kullanılan file; ofiste hava sirkülasyonunu sağlayan, akıllı tekstil olarak adlandırdığımız bir malzeme. Bütün bu özellikleri sunan Me Too adlı ofis sandalyesi en önemli tasarım ödüllerinden dördünü aldı.

DEKO-ÖNERİ

Çocuk odasında, gelecek yıllar hesaplanarak hareket edilmeli. Dekoru basit tutmak çocuğunuz büyüdüğünde de yarar sağlayacak. Ayrıca odasına konacak renkli sandıklar, odanın dağınıklığına çözüm olabileceği gibi, ruh da katar.

ÇIKIYOR
* Banyo duvarlarında ahşap

İNİYOR
* Banyolarda fayans

O’NUN EVİNİN VAZGEÇİLMEZLERİ
Ziynet Sali (Şarkıcı)

* Spor odam
* Kahve içme köşem
* Şöminem
* Piyanom
* Balkonum
Yazarın Tüm Yazıları