Anadolu Ajansı'ndan iki kitap

Güncelleme Tarihi:

Anadolu Ajansından iki kitap
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2018 16:44

Anadolu Ajansının Afrika ve kıtadaki ülkeler hakkında yapmış olduğu özel dosya çalışmaları 'Yükselen Afrika' adıyla , Türkiye'de yeni teknolojinin sağladığı imkanlar ve tekniklerle ülkenin dört bir yanından çekilen fotoğraflar ise 'Gökyüzünden Türkiye' adıyla kitapta toplandı.

Haberin Devamı

Ülke analizleri ve görsellerin yer aldığı  'Yükselen Afrika' kitabı son yıllarda gözlerin çevrildiği kıtayı daha yakından ve farklı bir açıyla tanıtıyor. Afrika kıtasının  ülke analizlerinin yanı sıra Türkiye'nin kıtaya ilişkin çalışmalarına da yer verilen kitapta, kıtada petrol, elmas, altın ve uranyum gibi zengin doğal kaynaklara sahip olduğu halde yıllarca sömürge devletlerinin kontrolü altında siyasi istikrarsızlık, iç savaş, yolsuzluk ve demokrasiden uzak yönetim anlayışı gibi yapısal sorunlarla mücadele eden ülkelerin değerlerine değiniliyor.

Kitapta ayrıca eğitim, sağlık ve ekonomi gibi pek çok alanda yapılan yatırımlarla çehresi değişen Afrika ülkelerinde jeopolitik risklerinin azaldığı, istikrarının sürdürülebilir olduğu, ekonominin büyüdüğü, refah seviyesinin arttığı ve yaşam koşullarının iyileştiği gözler önüne seriliyor.Öte yandan, Türkiye'nin son 15 yılda sürdürdüğü kamu diplomasisi ile kültürel, ekonomik ve insani yardımlarını içeren Afrika açılım politikasına kitapta yer veriliyor.

Haberin Devamı

Bu kapsamda, kitapta Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Diyanet İşleri Başkanlığı, Afet Ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve Türk Hava Yolları (THY) gibi kurumlar aracılığıyla yapılan iş birlikleri, yatırımlar ve çalışmalar  hazırlanan grafik ve görsellerle anlatılıyor.

 AA'nın,deneyimli foto muhabirlerinin perspektiflerinden sunulan  'Gökyüzünden Türkiye'  kitabı ise Karadeniz yaylalarından Anadolu'nun kültürel mirasına, kadim şehirlerden insan hikayelerine kadar birçok ögeyi barındırıyor.

Kitapla okurlar, Karadeniz'in yaylaları, Nemrut Dağı, Pamukkale travertenleri, Narman Peribacaları, Longoz Ormanları gibi doğa harikaları, Ani Ören Yeri, Aspendos, Assos ve Milet gibi antik mekanlar ile Halfeti, Balıklıgöl ve Sümela Manastırı gibi dini mekanları farklı açılardan görme imkanına kavuşuyor. Kitapta Kapadokya'da balon turu ve Seyhan Nehri'nde gondol gezintilerine ilişkin gökyüzünden çekilen görüntüler de  sunuluyor.

Haberin Devamı

Kitapta ayrıca Ayasofya, Sultanahmet Camisi, İshak Paşa Sarayı, Bursa Ulu Cami, Bozdoğan Kemeri, Kilitbahir Kalesi, Sultanhanı Kervansarayı, Demir Kilise, Çifte Minareli Medrese, Diyarbakır Surları gibi önemli yapılar ile cami, kervansaray, saray, köprü, medrese gibi Selçuklu ve Osmanlı eserleri yer alıyor.

Kitap, Türkiye insanına, doğasına, tarihine, dört mevsimine, topraklarına, kentlerine ve mimarisine ait görselleri bir araya toplarken koleksiyonerler,  modern gezginler ile tüm fotoğraf meraklıları için başucu eseri niteliği taşıyor.

(AA)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!