524 yıl sonra Topkapı Sarayı'nda

Güncelleme Tarihi:

524 yıl sonra Topkapı Sarayında
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2018 22:14

Hürriyet, önceki gün Topkapı Sarayı’nın 524 yıllık Kuran’ı aradığını duyurmuştu.

Haberin Devamı

524 yıl sonra Topkapı Sarayında
1964 yılında Topkapı Sarayı envanterinden Bursa Müzesi’ne gönderilen ve daha sonra 1988 yılında kaybolduğu anlaşılan Hattat Şükrullah Halife’ye ait eser, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından aranıyordu. Haftalardır süren araştırmamız neticesinde eserle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 1993 yılında dava açtığını ancak yargının zaman aşımı nedeniyle davayı reddettiğini tespit etmiştik.

Dün eseri elinde bulunduran Ziya Aydın’ın oğulları 54 yıl sonra eseri Topkapı Sarayı’na iade etti. Müze Başkanı Prof. Dr. Mustafa Küçükaşçı tarafından alınan Kuran müzenin envanterine kaydedildi. Başkan Küçükaşçı, ‘‘Bursa Müzesi’nden bir şekilde çıkan eserin nerden çıktığını bilmeden satın alan Ziya Aydın aslında eseri koruyarak günümüze gelmesini sağlamıştır. Eğer aile korumasaydı bugün Avrupa’nın herhangi bir kütüphanesinde sergileniyor olurdu. Aileye bu açıdan teşekkür ederiz ‘‘ dedi.

Eseri teslim eden Ali Aydın da şunları söyledi: ‘‘1967-68 yıllarında sahaftan almış. Aile olarak İslam eseri ticaretini yapmayız. Ailenin değeri olarak koruduk. Babam hat talebelerine hizmet etmiş, bir hat sevdalısıdır. Haber çıkınca Bakan Beyi aradım. ‘Bu kayıtlı bir eser, kaybolmuş değil’ dedim. Bakan Bey de ‘Güzel olan bunun müzede sergilenmesi’ deyince aile olarak karar alıp teslim ettik.’’

BAKMADAN GEÇME!